Τι σημαινει η συνεργασια Περιφερειας-Λυρικης Σκηνης για τη λειτουργια του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης;

Ζωή Κοσμίδου: «Μέσα από τη συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή το Μέγαρο αποκτά σταθερό βηματισμό»

Στη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που έγινε γνωστή κατά τη σύσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη και στελέχη της περιφέρειας, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» η κ. Ζωή Κοσμίδου, άμισθη ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη, υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και αρμόδια για τις δράσεις πολιτισμού. Η κ. Κοσμίδου έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή που θα έχει αυτή η συνεργασία, εκτιμώντας πως αυτή είναι ένα πρώτο βήμα ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να αποκτήσει επιτέλους Οργανισμό λειτουργίας.

«Η κατεύθυνση που μας δίνει η υπουργός νομίζω ότι ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες για την ορθή λειτουργία του Μεγάρου»

Η συνομιλία με την κ. Κοσμίδου ξεκίνησε με την ίδια να κάνει μια μικρή αποτίμηση της μέχρι τώρα δράσης του Μεγάρου, επισημαίνοντας πως η προηγούμενη χρονιά «ήταν μια χρονιά, η οποία πιλοτικά βέβαια, αλλά δημιουργικά λειτούργησε για το Μέγαρο, με ένα πλήθος εκδηλώσεων βασισμένων και στο ντόπιο δυναμικό μας αλλά και σε μετακλήσεις μεγάλων σχημάτων που φιλοξενήθηκαν».

Όσο για τη συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή η ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη αναγνώρισε αρχικά πως «είναι γεγονός ότι αυτό που ζητούσαμε όλοι είναι μια σταθερή συνεργασία με το υπουργείο και με τους εποπτευόμενους από το υπουργείο μεγάλους φορείς όπως είναι η Λυρική Σκηνή» για να επισημαίνει πως «η πρόταση συνεργασίας, η κατεύθυνση που μας δίνει η υπουργός, νομίζω ότι ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες για την ορθή λειτουργία του Μεγάρου που είναι να αποκτήσει ένα σταθερό βηματισμό, ικανό και ταυτόχρονα άξιο και της περιοχής και άξιο και των λοιπών μεγάλων τέτοιων πολιτιστικών φορέων ώστε να καταστεί το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ένας πόλος έλξης και πολιτισμού και τουρισμού στον τόπο μας».

«Πολύ σύντομα θα έχουμε μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων»

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει η ίδια η συνεργασία δεν αφορά μόνο στη Λυρική Σκηνή, αλλά και σε μετέπειτα συνεργασία με λοιπούς εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού.  «Σύμφωνα με το πλάνο η λειτουργία του Μεγάρου θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικής πολιτιστικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, στο οποίο θα έχει καταλυτική δράση και θέση η Ελληνική Λυρική Σκηνή και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής ο κ. Κουμεντάκης, ο οποίος είδε το Μέγαρο και θεώρησε ότι μπορεί το πρόγραμμα αυτό να δουλέψει μέσα στο χώρο μας, με τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν και τις συμπληρώσεις φυσικά. Μέχρι τότε θα είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία, ώστε να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με δράσεις που έχουν την υποστήριξη και της Λυρικής Σκηνής» εξήγησε η κ. Κοσμίδου και συμπλήρωσε «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τη Λυρική και τον κ. Κουμεντάκη και πολύ σύντομα θα έχουμε μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που και αποκρυσταλλώνουν τις δικές μας θέσεις και λογικές, οι οποίες έγιναν απολύτως κατανοητές και αποδεκτές από τη Λυρική και από το Υπουργείο, αλλά και ενσωματώνουν αυτό το ύψιστο καλλιτεχνικό ποιοτικό αγαθό, που μπορούν να μας προσφέρουν αυτές οι τεράστιες παραγωγές της Λυρικής Σκηνής».

Ερωτηθείσα για το αν αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για τη σύσταση Οργανισμού στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, η κ. Κοσμίδου ήταν ξεκάθαρη. «Σε πρώτη φάση όχι. Αλλά θα δώσει ένα δρόμο» είπε συγκεκριμένα και παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον, όταν «αρχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με το ρυθμό που το θέλουμε». «Εγώ πιστεύω ότι θα μας δείξει την κατεύθυνση η λειτουργία του Μεγάρου» συμπλήρωσε η ίδια και εξήγησε «όταν αγκαλιαστεί και από όλη την περιφέρεια και μπει στο πρόγραμμα και στο πλάνο όλων μας, τότε πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και το επόμενο βήμα». «Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξη σε αυτόν τον τομέα» επεσήμανε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.