Θυμουνται και τιμουν τους προγονους τους στο Αρσακειο

Συγκίνηση στην εκδήλωση «1922-2022: 100 χρόνια από το Ευθύμιο στο Αρσάκειο»

«Ένα μικρό χωριό, μια μεγάλη εκδήλωση». Έτσι χαρακτήρισαν οι διοργανωτές την βραδιά που έλαβε χώρα το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Αρσάκειο, σε μια δράση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρσακείου «Το Ευθύμιο (Θμύκιο)» με τη στήριξη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, φιλοξενώντας συλλόγους που εδρεύουν τόσο εντός των ορίων του νομού όσο και εκτός.

Αφορμή της εκδήλωσης ήταν η συμπλήρωση 100 ετών από την εγκατάσταση των προσφύγων στον οικισμό, και το ταξίδι τους από το Ευθύμιο, τον τόπο καταγωγής τους, στο Αρσάκειο.

Με αυτή την εκδήλωση οι κάτοικοι του οικισμού θέλησαν να τιμήσουν τους προγόνους τους, που ήρθαν στην περιοχή χωρίς πολλά, έστησαν ξανά τη ζωή τους, και άφησαν απογόνους, που τους θυμούνται και τους τιμούν με τέτοιες εκδηλώσεις.

Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση, πέρα από το χορευτικό του Συλλόγου του Αρσακείου, το Χορευτικό τμήμα ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης Χολαργού, ο Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράχτη Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου Ξάνθης, ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Θάμυρις» Ξάνθης, ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδιωτών Αλεξανδρούπολης, το Χορευτικό τμήμα ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών, ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής και η Στέγη Πολιτικού Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» Κομοτηνής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την άκρη του οικισμού, με το χορευτικό του Αρσακείου συνοδεία μουσικής να πηγαίνει προς το κέντρο του χωριού, με τους υπόλοιπους συλλόγους να ακολουθούν.

Πέρα όμως από το χορευτικό, μέλη του Συλλόγου έκαναν μια συμβολική αναπαράσταση των διωγμένων προγόνων τους, που μόνο με αυτά που είχαν στην πλάτη τους έφτασαν στο Αρσάκειο το 2022, και δημιούργησαν τον οικισμό που μένει ζωντανός μέχρι σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.