Θερμη υποδοχη για το «ΑΠΕΛΠΙΣ» του Αρη Κτενα στην Κομοτηνη

Ο Κομοτηναίος συγγραφέας παρουσίασε το πρώτο του μυθιστόρημα στην κατάμεστη Λέσχη Κομοτηναίων

Την θερμότερη υποδοχή επεφύλασσε η Κομοτηνή στον «δικό της» συγγραφέα κ. Άρη Κτενά, ο οποίος το πρωί της Κυριακής, 28 Μαΐου παρουσίασε στην Λέσχη Κομοτηναίων το πρώτο του συγγραφικό δημιούργημα, το ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «ΆΠΕΛΠΙΣ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιωλκός».

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα 312 σελίδων που, όπως δήλωσε ο ίδιος ο συγγραφέας στην συνέντευξή του στον «ΠτΘ», ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού για να φτάσει τον περασμένο Απρίλη να εκδοθεί από τις εκδόσεις «Ιωλκός» με πρωταγωνιστή τον Ισμαήλ, ο οποίος από το «απέλπιδο» ξεκίνημά του στη ζωή, λόγω διαφόρων τραγικών γεγονότων που τον στιγματίζουν, «επιστρέφει» και πάλι στην αισιοδοξία.

Μία «αισιόδοξη μεταστροφή» όπως την χαρακτήρισε ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης ο φιλόλογος κ. Τάσος Σαρρής, η οποία όπως επεσήμανε προοικονομείται αριστοτεχνικά και από τον τρόπο με τον οποίο είναι εκτυπωμένος στο εξώφυλλο ο τίτλος του μυθιστορήματος μέσα από το οποίο ο συγγραφέας επιθυμεί να καταδείξει τη διαρκή μετάβαση από την απελπισία στην αναζήτηση της ελπίδας και αντίστροφα, που συνιστά τον ρυθμό ή κανόνα της ανθρώπινης ζωής.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, το μυθιστόρημα διαπνέεται από έναν διδακτικό και συνάμα φιλοσοφικό τόνο, δίχως ωστόσο την χρήση εξεζητημένου ή επιτηδευμένου λόγου, για να εξηγήσει πως το μυθιστόρημα του Άρη Κτενά διαβάζεται πολύ ευχάριστα, διαπίστωση που απορρέει και από την προσεχτική παράθεση του ιστορικού πλαισίου, στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία του βιβλίου, «δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, σχολαστική εμμονή σε ημερομηνίες και εξαντλητικές περιγραφές των γεγονότων», αλλά δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο.

Η Θράκη «παρούσα»

Όπως ανέφερε ο κ.Σαρρής ο αναγνώστης με μεγάλη ευχαρίστηση ξεναγείται με τη δύναμη του λόγου σε ιστορικά τοπωνύμια και τοποθεσίες ξεκινώντας από τα βάθη της Ανατολίας,  τη Νικομήδεια, τη Νίκαια, την Κωνσταντινούπολη, την Καλλίπολη έως και το Διδυμότειχο, το Πύθιο, το Παπίκιο όρος, τη Μαρώνεια και τη δική μας Κομοτηνή, για να επισημάνει πως η αγάπη του συγγραφέα για την ιδιαίτερη πατρίδα του, διαπερνά όλο σχεδόν το έργο.

Ο ίδιος ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσωπικότητα του πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον Ισμαήλ, που όπως εξήγησε «κατά την άποψή μου, διαπνέεται από μια ιδιαίτερη ευαισθησία και ανθρωπιά,  την οποία όμως η βιαιότητα των πολέμων και η μοχθηρή φύση των ανθρώπων τον αναγκάζουν να την καταπνίξει, προκειμένου να επιβιώσει μέσα στον ανελέητο κόσμο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου οι λεηλασίες, οι σκοτωμοί, οι βιασμοί και κάθε λογής αποτρόπαιες πράξεις αποτελούν μια καθημερινότητα» για να τονίσει ωστόσο πως η επιλογή ενός μουσουλμάνου πρωταγωνιστή και αφηγητή, συμβάλλει στην ανάδειξη του «αντιπολεμικού» χαρακτήρα του βιβλίου, «αφήνοντας να εννοηθεί πως ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την εθνικότητα ή τη γλώσσα οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους όλοι ίσοι».

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε στην αρμονική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών και το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας που ανιχνεύεται και στο έργο ενός παλαιότερου θρακιώτη συγγραφέα, του Γεωργίου Βιζυηνού, υπογραμμίζοντας το στοιχείο της διακειμενικότητας, του διαλόγου δηλαδή ανάμεσα στο λογοτεχνικό έργο ενός θρακιώτη συγγραφέα του 19ου αιώνα, όπως είναι ο Γ. Βιζυηνός, με το έργο «ΑΠΕΛΠΙΣ» ενός σύγχρονου συγγραφέα της Θράκης, χαρακτηρίζοντας την « επικοινωνία» των δύο κειμένων μεταξύ τους ως αδιαμφισβήτητη.

Ο κ. Σαρρής έκανε ειδική μνεία και στον εικονογράφο του βιβλίου κ. Δημήτρη Κουρκούτη, ενώ έκλεισε υπογραμμίζοντας την αφηγηματική καινοτομία του συγγραφέα, στον εκάστοτε αναγνώστη να δώσει το δικό του τέλος στο μυθιστόρημα  ανάλογα με τις δικές του ο καθένας αναγνωστικές ανάγκες και βιώματα, καλώντας τον όπως τόνισε «να εφαρμόσει στην πράξη αυτό που έχει διδαχτεί από το έργο: πως ο ίδιος είναι ο κυρίαρχος ρυθμιστής της ζωής του».

Για το βιβλίο, στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, μίλησε επίσης η εκπαιδευτικός κ.Ελένη Τσάτσου, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε η κ.Χρυσούλα Κυρατζόγλου, σε συντονισμό της κ.Χριστίνας Αποστολίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.