«Θερινοι ερωτες»: Ενα αορατο συλλογικο «υφαδι» που συνυφαινει ερωτες του καλοκαιριου…

… με φιλανθρωπικό σκοπό

Συλλογικό έργο, «Θερινοί έρωτες – Διηγήματα», Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Μπελίκα Κουμπαρέλη (επιμ.), εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2021, σ. 354

Έρως και θέρος. Δύο εξ ολοκλήρου συνυφασμένες και αδιάλυτα πλεγμένες μεταξύ τους έννοιες, αφού στο μυαλό των περισσότερων από εμάς η πιο συχνή εποχή για να συνομιλήσουμε με τον μικρό φτερωτό θεό είναι το καλοκαίρι και, ιδίως, η διάρκεια των θερινών μας διακοπών.

Το βιβλίο «Θερινοί έρωτες» είναι, επομένως, ακριβώς αυτό: η συλλογή σαράντα εννέα διηγημάτων καταξιωμένων Ελλήνων λογοτεχνών που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τις εκδόσεις Καστανιώτη υπό την επιμέλεια δύο συγγραφέων, του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και της Μπελίκας Κουμπαρέλη.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες συγγραφείς, οι επιμελητές και ο εκδότης αποφάσισαν να διαθέσουν τα έσοδα από τα δικαιώματα αυτού του βιβλίου στην ελληνική αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Οι αναγνώστες έχουν, επομένως, έναν ακόμη καλό λόγο για να προμηθευτούν το εν λόγω πόνημα.

Όπως μας ομολογούν οι δύο επιμελητές στον πρόλογο του βιβλίου τους, η ιδέα για τον συλλογικό αυτόν τόμο με το ανάλαφρο και χαρούμενο θέμα γεννήθηκε εν μέσω μίας περιόδου μεγάλης απαισιοδοξίας, κατά την περίοδο δηλαδή της πρώτης καραντίνας, τον Μάρτιο του 2020. Πρόθεση των επιμελητών, στους οποίους ανήκει και η σύλληψη της ιδέας για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου πονήματος, ήταν ακριβώς αυτή: να δώσουν μία νότα αισιοδοξίας στην αβέβαιη, και πολλές φορές ζοφερή, καθημερινότητα της πανδημίας, που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε σε ηλιόλουστες παραλίες και γαλαζοπράσινες θάλασσες.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των επιμελητών. Έλαβαν διηγήματα πολυποίκιλα και ετερόκλητα μεταξύ τους από τους συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά τους, τα οποία διατηρούσαν όμως μεταξύ τους ένα κοινό: όλα διαδραματίζονταν εν μέσω του θέρους και είχαν ως επίκεντρο πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο, τον έρωτα και τα συναισθήματά του.

Ο χρόνος στα διηγήματα –πλην του θέρους, το οποίο θεωρείται αυτονόητο– συνήθως είναι απροσδιόριστος ή παροντικός, με ελάχιστα μόνο από τα διηγήματα  να διαδραματίζονται στην εποχή του Ελληνικού Εμφυλίου, τη δεκαετία δηλαδή του 1940. 

Εν κατακλείδι, δύσκολα θα βρει ο αναγνώστης βιβλίο με θεματική πιο ταιριαστή για το καλοκαίρι απ’ ότι τα διηγήματα του παρόντος τόμου και, επιπλέον, θα συνεισφέρει τον οβολό του, με τη συγκεκριμένη επιλογή, σ’ έναν ευγενή σκοπό.

Ο τόπος ενίοτε είναι κι αυτός μη συγκεκριμένος, αλλά τις περισσότερες φορές οι έρωτες λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Πήλιο ή σε κάποια από τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας στα οποία παραθερίζουν συνήθως οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων. Ορισμένα από αυτά όμως μας ταξιδεύουν ακόμη πιο μακριά, στη νότια Αγγλία, την Αραβία, ακόμα και στο Μεξικό. Κάποια από τα κείμενα εστιάζουν στη  φιλοσοφική ανάλυση του έρωτα, στα συναισθήματα και τις συνήθειες των ερωτευμένων και έτερα προβάλουν μία συναρπαστική μυθιστορία με απρόσμενο, ενίοτε, τέλος.

Έρωτες που μένουν αξέχαστοι ή έρωτες απαγορευμένοι, οι οποίοι συνέβησαν τη λάθος ώρα στα λάθος άτομα. Έρωτες προορισμένοι να διαρκέσουν για πάντα, έρωτες καταδικασμένοι να καταλήξουν άδοξα, έρωτες ξαφνικοί, έρωτες που αναβιώνουν απρόσμενα, έρωτες νέων, αλλά και γεροντικοί, έρωτες για τους οποίους, όπως και να ’χει, αξίζει να αφιερώσει κανείς ένα μικρό διήγημα. Όλα αυτά τα παρεπόμενα της λέξης έρωτα καλύπτει ο παρών τόμος.

Όλοι οι συγγραφείς πάντως θα συμφωνήσουν ότι οι μεγάλοι –θερινοί– έρωτες μένουν και μας σημαδεύουν αμετάκλητα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και ότι τελικά ο έρωτας και ο ερωτικός πόθος είναι ένα συναίσθημα απολύτως συμβατό με την ανθρώπινη φύση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.