Θεραπευοντας τη σχεση μας με το φαγητο

Χριστίνα Σεραφείμ: «Το πρόβλημα είναι πνευματικό και κοινωνικό, μιας και όλοι μας πέφτουμε από πολύ μικρές ηλικίες στην φάκα της εξάρτησης»

Τρόπους με τους οποίους μπορούν να θεραπεύσουν την σχέση τους με το φαγητό, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής το απόγευμα της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου, στην παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Σεραφείμ «Θεραπεύω τη σχέση μου με το φαγητό».

Στην παρουσίαση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και τις Εκδόσεις Τσιτουρίδη, η συγγραφέας, συνομιλώντας με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 Ηλιάνα Σκουλή, τονίστηκε πως για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η αλλαγή ξεκινά εκ των έσω, ώστε να αντιμετωπιστεί το αίτιο, και όχι το σύμπτωμα.

Πνευματικό και κοινωνικό το πρόβλημα

Το βιβλίο ασχολείται με εναλλακτικό τρόπο με την εξάρτηση με το φαγητό, την διαταραχή της επεισοδιακής πολυφαγίας, όπως είναι ο επιστημονικός όρος.

Για όσους ενδιαφέρονται πώς θα χάσουν τα παραπάνω κιλά, σημείωσε, σίγουρα δεν θα το κάνουν αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα κατά μέτωπο, αλλά πρέπει να γνωρίσουν ποιος είναι ο εχθρός τους και να μπορέσουν να τον νικήσουν.

Εχθρός λοιπόν νομίζουν πως είναι το φαγητό, για αυτό και κάνουν δίαιτες, υποσιτίζονται και μετά από μερικές εβδομάδες να ξαναπέφτουν στα μούτρα σε αυτά που είχαν στερηθεί.

«Τα νεύρα γίνονται τσατάλια, υποσιτίζονται όλες οι πτυχές της ζωής μας, γιατί ασχολούμαστε μόνο με το υποτιθέμενο πρόβλημα και έτσι χάνουμε τις ανθρώπινες μας θέσεις, την κοινωνική μας ζωή, την πνευματική μας ζωή και ασχολούμαστε μόνο με το τι θα φάμε, κάνοντας μονότονη και μονόχνοτη τη ζωή μας» σημείωσε.

«Το πρόβλημα», τόνισε, «είναι πνευματικό και κοινωνικό, μιας και όλοι μας πέφτουμε από πολύ μικρές ηλικίες στην φάκα της εξάρτησης». Για να δείξουμε σε ένα παιδάκι ότι το αγαπάμε, του χαρίζουμε σοκολάτες, γλυκά, ακόμα και σε γιορτές, με τις πρώτες εξαρτήσεις μας να προέρχονται από την καφεΐνη και τη ζάχαρη.

Αντιμετωπίζοντας την εξάρτηση σαλονιού

Το βιβλίο, όπως και οι συνεδρίες που κάνει εδώ και 12 χρόνια, ασχολούνται με τις λεγόμενες εξαρτήσεις σαλονιού, που ονομάζονται έτσι γιατί είναι απενοχοποιημένες κοινωνικά, όπως η ζάχαρη, το αλάτι, οι επεξεργασμένες τροφές, που σε ένα παρθένο ή ευαίσθητο οργανισμό, μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις, αλλάζοντας ακόμα και τη βιοχημεία τους.

Έτσι όχι μόνο δεν μπορούν να χάσουν κιλά, αλλά βάζουν με μεγάλη ευκολία. Το βιβλίο λοιπόν καλύπτει αυτές τις πρακτικές, χωριζόμενο σε τρία κεφάλαια: το πρώτο αφορά το Σώμα, το δεύτερο την Ψυχολογία και το τρίτο το Πνεύμα.

«Ο άνθρωπος έχει διττή φύση, και όποτε έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα εθισμού, δεν είναι ποτέ μόνο σωματικό» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.