Θεατρικο φεστιβαλ εμπνευσμενο απο μυθους και θρυλους της Μαυρης Θαλασσας

19-20 Ιουνίου στο χειμερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής

Με την παρουσίαση του λαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων   και την παράστασης «Βάκχες», ξεκινά απόψε το βράδυ, στο χώρο του χειμερινού δημοτικού θεάτρου, διήμερο φεστιβάλ του Δήμου Κομοτηνής, με έργα βασισμένα σε μύθους και θρύλους από τη Μαύρη Θάλασσα. Το διήμερο οργανώνεται στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου, σε ευρωπαϊκό έργο για τον πολιτισμό και την τέχνη στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, που υλοποιείται σε συνεργασία με  πολιτιστικούς οργανισμούς από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και την Οδησσό της Ουκρανίας.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής, δια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, πραγματοποιούν απόψε την έναρξη της πολιτιστικής συνάντησης με την αναβίωση του εθίμου «των Μωμογέρων» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς». Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθεί με την παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ», από το τμήμα ενηλίκων του ερασιτεχνικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ..
 
Το Σάββατο, 20 Ιουνίου, στον ίδιο χώρο, στις 21:15, οι θεατρικές ομάδες από την Βουλγαρία και την Ουκρανία θα παρουσιάσουν τα έργα «Η αγάπη είναι αρμυρή» και «Το μαργαριτάρι της Μαύρης θάλασσας» αντίστοιχα.
 
Οι αποστολές των δύο χωρών κατά την τριήμερη φιλοξενία τους στην Κομοτηνή, θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν την τοπική κουζίνα, να περιηγηθούν στην πόλη, να ξεναγηθούν στις παραλίες του Δήμου και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος και να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και παράδοση της περιοχής της Ροδόπης, όπως διευκρίνισε η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Κομοτηνής «Κ.Καραθεοδωρή» κ. Αφροδίτη Καρελιάδου.
 
 

Δημιουργία κοινού πολιτιστικού προϊόντος στις κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας

 
Το πρόγραμμα “BASACA” αποσκοπεί στην κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού προϊόντος στις κοινότητες της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.
 
Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου,  ο Δήμος Κομοτηνής θα δημιουργήσει υποστηρικτική δομή, η οποία θα συνεργαστεί με αντίστοιχες δομές των εταίρων σε ζητήματα ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων και στο επίπεδο της ανταλλαγής ορθών πρακτικών στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, όπως ανέλυσε η κ. Καρελιάδου. Επιπλέον θα διοργανώσει δικτυακές εκπαιδεύσεις σε επιχειρήσεις και φορείς σχετικούς με τον πολιτισμό. Η θεματολογία των εκπαιδεύσεων  θα αφορά αφενός στη διαχείριση μάρκετινγκ και πολιτισμού αφετέρου στις εξειδικευμένες ικανότητες στη διαχείριση προϊόντων πολιτισμού σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
 
Οι επόμενες δράσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Οδησσό και το Μπουργκάς και περιλαμβάνουν δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, γαστρονομική  έκθεση και φεστιβάλ παράδοσης. Επιπλέον αναμένεται να κυκλοφορήσει κι έκδοση με παραμύθια της Μαύρης Θάλασσας.
 
 

Σοφία Μενεσελίδου

«Η αρχαία ελληνική τραγωδία είναι κομμάτι του πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας , αφορά συνολικά την περιοχή»

 
Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, εστιάζοντας στη συμμετοχή του δημοτικού θεάτρου στο πρόγραμμα, μίλησε για την παρουσίαση της επιτυχημένης παράστασης «Βάκχες».  «Η αρχαία ελληνική τραγωδία είναι κομμάτι του πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, αφορά συνολικά την περιοχή» σημείωσε. Το έργο «Βάκχες», θα εισαγάγει με επιστημονική της ομιλία η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Παρευξεινίων σπουδών του ΔΠΘ κ. Μπολιάκη, η οποία συνέβαλε στη διοργάνωση. Αναφερόμενη στο δρώμενο των Μωμογέρων που θα αναβιώσει από τον σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου, κατά την έναρξη του διήμερου φεστιβάλ, θύμισε ότι το έθιμο μετέφεραν οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν από τον Εύξεινο Πόντο και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922. «Τα λαϊκά δρώμενα τα συναντάμε ως κοινούς τόπους με παραλλαγές σε όλα τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα» υπογράμμισε.
 
Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η έναρξη του θεατρικού φεστιβάλ, συμπίπτει χρονικά με την εκκίνηση των φεστιβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου Μαρώνειας –Σαπών. Προσθέτοντας πως πρόκειται για «κάτι συγκυριακό που δεν έγινε λόγω ασυνεννοησίας ή από αδυναμία συνεννόησης» και δεν μπορούσε να προβλεφθεί ή να αναβληθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.