“The Jungle Within”: Το πρωτο album των Eli and the Portraits
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το concept album των Eli and the Portraits με τίτλο “The Jungle Within”, πρωτεργάτης του οποίου είναι ο Χρήστος Παπαδόπουλος, Κομοτηναίος ηθοποιός και μουσικός ο οποίος παρότι δεν βρίσκεται πια στην πόλη μας, κρατά μαζί της στενούς δεσμούς.
Έτσι με την κυκλοφορία του άλμπουμ μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για την προσπάθεια που έγινε ώστε να γίνει πραγματικότητα, την σημασία των συνεργατών του αλλά και των φίλων της μουσικής του για να μπορέσει να ηχογραφηθεί, αλλά και την ελπίδα του πως σύντομα θα μπορέσει να το παρουσιάσει και στην πόλη της καταγωγής του.

Βουτιά σε ένα concept άλμπουμ
Το Eli είναι ένα όνομα που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια, εμπνευσμένο από την πρώτη θεατρική παράταση στην οποία συμμετείχε το 2013 στη Θεσσαλονίκη, το «Κάτω από το γαλατόδασος» του Ντίλαν Τόμας, (ο Eli Jenkins είναι ο ιερέας και ποιητής του φανταστικού Ουαλικού χωριού όπου λαμβάνει χώρα το έργο) και τον οποίο επέλεξε για να του γράψει κάποιες έξτρα ιστορίες από το δικό του, ελληνικό κεφάλι.
Έτσι δημιουργήθηκε το συγκρότημα Eli and the Portraits, μια μουσική κοινότητα για την οποία είναι πολύ ευγνώμων, και αποτελείται από τον Νικόλα Πλάτωνα που είναι παραγωγός του δίσκου, τρομπετίστας και παίζει το συνθεσάιζερ, η Κατερίνα Πλεξίδα στα φωνητικά, ο Αλέξανδρος Πουρλουκάκης στο πιάνο και τα φωνητικά, η Σόφη Παπακοσμά στο κοντραμπάσο, η Ραφαέλα Τσομπανούδη στο βιολοντσέλο και στα φωνητικά, ο Δημήτρης Τσόλης στα ντραμς, ο Γιώργος Χρυσικός επίσης παίζει μπάσο σε κάποια κομμάτια ενώ υπάρχουν και αρκετοί επιπλέον εξωτερικοί συντελεστές σε διάφορα κομμάτια του άλμπουμ.
Το The jungle within είναι ένα concept άλμπουμ το οποίο λέει μια ιστορία με κομμάτια που μπορεί να μην είναι και πολύ διακριτά μεταξύ τους, αλλά μπορούν να ακουστούν σαν ένα ενιαίο κομμάτι όλα μαζί.
«Ήμουν από μικρός πολύ εξοικειωμένος και αγαπούσα αυτό το είδος δισκογραφίας. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι ιστορίες, που είχαν μέσα τους πολλή μουσική» σημείωσε, και κάποια στιγμή του καρφώθηκε η ιδέα να ασχοληθεί κι αυτός με το είδος. Ξεκίνησε πριν από περίπου 5 με 6 χρόνια να γράφει μικρές ιστορίες ζώων που πηγαίνουν στον ψυχολόγο, αναζητώντας ιστορίας για το τι προβλήματα μπορεί να έχουν τα ζώα της ζούγκλας και να τα εκμυστηρεύονται σε ένα ψυχοθεραπευτικό session.
Μια ιστορία για την φύση των ζώων και του ανθρώπου
Όλα αυτά τα ενέταξε σε μια ιστορία, που έγινε το The jungle within, ουσιαστικά ένα συμβούλιο ζώων όπου τα ζώα έχουν το πρόβλημα της μη συμφιλίωσης με τη φύση τους, έχουν μια τεράστια σύγκρουση με το μέσα τους, το εξομολογούνται στην κοινότητά τους και προσπαθούν όλα μαζί να βρουν μια λύση σε αυτή την πρωτοφανή κρίση στη φύση και στη ζούγκλα. Και φυσικά απευθύνονται στο μεγάλο βασιλιά τους, το λιοντάρι, ο οποίος καλείται να πάρει την πολύ σημαντική απόφαση στο τέλος.
Κάθε μορφή έκφρασης και επικοινωνίας, όπως είναι η τέχνη, σημείωσε, ξεκινάει από κάτι ανέμελο. «Aυτές τις ιστορίες ξεκίνησα να τις γράφω για πλάκα. Είχε πλάκα για μένα να κάθομαι να σκέφτομαι τι λέει ένας ελέφαντας στον ψυχολόγο του ή ένας πίθηκος σε μια χελώνα. Επειδή κανένας πλέον, πόσο μάλλον αν ζεις σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος από το κοινωνικό πολιτικό γίγνεσθαι, από τις οικονομικές συνθήκες, αλλά και από το γενικότερο ψυχοκοινωνικό σύμπλεγμα που μας διακατέχει, κάθε μορφή έκφρασης πλέον είναι και μια πολιτική πράξη» τόνισε.
Αναπόφευκτα, ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, τόνισε, οτιδήποτε τραγουδούν, όπου και αν τραγουδούν, είναι και οφείλει να είναι μια πολιτική πράξη.
«Σίγουρα με κάποια μεγάλη δόση αντίστασης προς αυτό που συμβαίνει, που κατά τη δική μου άποψη είναι ενάντια στον άνθρωπο και ενάντια στη φύση που είναι το σπίτι του ανθρώπου» σημείωσε, και αυτό θέλει να επικοινωνήσει ο δίσκος και η μουσική του, η οποία εκφράζεται και μέσω φυσικών οργάνων. «Με συγκινεί η φύση, οι διαδικασίες της, οι τελετουργίες της και η μάχη για την προστασία της, για τη φροντίδα της και τι έχουμε απωλέσει ως άνθρωποι» τόνισε.

Το crowdfunding αντίδοτο στους οικονομικούς περιορισμούς για τη δημιουργία
Ο δίσκος χρηματοδοτήθηκε μέσω του crowdfunding, με τον Χρήστο Παπαδόπουλο να παραδέχεται πως ενώ οι άνθρωποι της Τέχνης θέλουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχουν σύνορα για την έκφρασή τους, για αυτό που θέλουν να επικοινωνήσουν στον κόσμο, η φρικτή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σύνορα, κυρίως οικονομικά.
«Έχουμε μία ζωτική ανάγκη μέσα μας για καλλιτεχνική έκφραση, η οποία δυστυχώς περιορίζεται από αυτές τις οικονομικές και πολιτικοκοινωνικές συνθήκες» για αυτό και ήταν πολύ όμορφο που η κοινότητά τους, γνωστοί αλλά και άγνωστοι, στήριξαν αυτό το έργο μέσω crowdfunding και ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη των ηχογραφήσεων το έφεραν στο φως.
Το μέλλον είναι σε περιοδεία
Όσο για το μέλλον; Το όνειρό του είναι ο ίδιος και οι συνεργάτες του να παρουσιάσουν το άλμπουμ ζωντανά, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια να βγουν στο δρόμο και να περιοδεύσουν σε όλη τη χώρα, με στάση φυσικά και στην Κομοτηνή.
Άλλωστε, όπως εξήγησε, η μουσική τους μπορεί να ακουστεί από τα πιο μικρά δωμάτια, μέχρι και με ενορχηστρώσεις για μεσαίες και μεγάλες ορχήστρες.
Info
Ακούστε το album εδώ: https://fanlink.tv/TheJungleWithin
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
