Θα προχωρησει τα επομενα χρονια η αναδειξη της πολης στη χερσονησο της Μολυβωτης
Θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η έρευνα στην περιοχή της χερσονήσου της Μολυβωτής, τόσο όσο αφορά την ανασκαφή, όσο και με τη βελτίωση της πρόσβασης στο χώρο.
Ήδη για αυτό το σκοπό παρατάθηκε η παραχώρηση του παλιού Δημοτικού Σχολείου στα Παγούρια, ενώ υπάρχει η πρόθεση για τη συνέχιση των ανασκαφών από την ΕΦΑ Ροδόπης σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, που εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Η αρχαιολογική έρευνα στη χερσόνησο της Μολυβωτής ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, με τις πρώτες οργανωμένες ανασκαφές να γίνονται από τον Μπακαλάκη στα μέσα του περασμένου αιώνα, όμως σημαντική δουλειά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με δύο ανασκαφικές περιόδους να έχουν φέρει σημαντικά ευρήματα.
Η πόλη ήταν μια από τις μεγαλύτερες της περιοχής, μεγαλύτερη από τη Ζώνη, ίσως ακόμα και από τα Άβδηρα την εποχή της ακμής της. Ήταν περιτειχισμένη, και τον 4ο Αιώνα π.Χ. χρησιμοποιείται το Ιπποδάμειο σύστημα για την οργάνωσή της. Η Αρχαία Στρύμη, με την οποία είχε ταυτίσει ο Μπακαλάκης την πόλη, δεν είχε κόψει το δικό της νόμισμα, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους αρχαιολόγους μιας και δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πως πρόκειται για την αρχαία Στρύμη, και όχι για κάποια άλλη θέση.
Η πόλη έχει μοναδικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα το υπόγειο υδραγωγείο, που δεν υπάρχει άλλο στην περιοχή και μπορεί να συγκριθεί με το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου και της Περαχώρας στην Κόρινθο. Τα σπίτια είναι πολύ μεγάλα, εμβαδού 300 τ.μ., και ήταν πλούσια, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, τόσο από την πόλη όσο και από τους τάφους.
Το 2023 ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα ανασκαφής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, και πλέον η εργασία των αρχαιολόγων εστιάζει στο στάδιο δημοσίευσης του πρώτου προγράμματος, που αφορά την ανασκαφή 2013-2015, και αναμένεται συνέχεια, με επιπλέον δημοσιεύσεις για τα ευρήματα στις οικίες, όσο και για τον ναό που αποκαλύφθηκε πέρυσι εκτός των τειχών της πόλης.
Πολλά από τα ευρήματα αναμένεται να εκτεθούν στη νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, όταν αυτή ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα γίνονται διαδικασίες ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφικές έρευνες.
Πέρα της ανασκαφής όμως, γίνονται επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο, για να γίνει επισκέψιμος ο χώρος της Μολυβωτής, έστω και σε περιορισμένη έκταση, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.