Τεσσερις ημερες γεματες Ιασμο στις εκδηλωσεις του Προφητη Ηλια

Ηλίας Μπούκας «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου παράγει πολιτισμό και μόνο αυτό»

Να επαναφέρει, έστω και περιορισμένα και τηρώντας όλες τις οδηγίες, τις εκδηλώσεις πολιτισμού στον Ίασμο, με αφορμή την εορτή του Προφήτη Ηλία, θέλησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου.

Αυτό θα κάνει και τις επόμενες μέρες, ξεκινώντας σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου μέχρι την Τρίτη 20 Ιουλίου με μια σειρά από εκδηλώσεις, που επικεντρώνονται τόσο στο παρελθόν, όσο και το παρόν του Ιάσμου και της γύρω περιοχής.

Για τις εκδηλώσεις και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του μουσείου του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου ο πρόεδρος του Συλλόγου κ Ηλίας Μπούκας.

Ξεκίνημα με Ιασμιώτικα

Όπως ανέφερε, ο πολιτισμός έλλειψε στον Έλληνα κατά τον ενάμιση χρόνο του εγκλεισμού, όμως οι πολιτιστικοί σύλλογοι ήταν καθ’ όλη  την διάρκεια του εγκλεισμού σε εγρήγορση.

Για αυτό και με τη χαλάρωση των μέτρων, που δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εκδηλώσεις βάσει κανόνων και οδηγιών κατάφεραν να κάνουν προγραμματισμό 4 ημερών για τις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία όπως έχουν καθιερωθεί από την ίδρυση του συλλόγου εδώ και 38 χρόνια.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την παρουσίαση του Λεξικού «Χουρατίζουμι Γιασικιώτκα», ένα πόνημα 17 ετών του Ιασμιώτη Γιώργου Μπατζάκα που υποστηρίχθηκε επιστημονικά  από την Κοσμητόρισσα Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε ιστορικά στοιχεία, παρατσούκλια, αρχαία ονόματα του χωριού και γενικότερα σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η μοναδική αυτή εκδήλωση επιχορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) για την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας της  Θράκης και στηρίζεται από την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης.

Η εκδήλωση θα έχει παρουσιάσεις, βίντεο, διαδικτυακές συνδέσεις, διάδραση με το κοινό αλλά και σκετσάκια με την ιασμιώτικη ντοπιολαλιά.

Πριν από την κεντρική αυτή εκδήλωση, θα προηγηθεί εκδήλωση για τα παιδιά με τίτλο «Εξερευνητές μιας μεγάλης ιστορίας» που περιλαμβάνει παιχνίδια για παιδιά που έχουν σχέση άμεσα με το μουσείο, ώστε να μάθουν τα εκθέματα και τον θησαυρό του χωριού τους. 

Την Κυριακή 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση «Τρεις Λαλούν κι ο Κούκος», ένα improve show με τους Χρύσα Ιωαννίδου, Σεραφείμ Γιολδάση, Παύλο  Παπαδόπουλο και Αργύρη Βαμβακίδη.

Την Δευτέρα 19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το μουσικό σχήμα Μεσόγειος, με την Άσπα Μαυρίδου στο τραγούδι, ενώ θα προηγηθεί στις 7 το απόγευμα στο ξωκκλήσι  του Προφήτη Ηλία αρτοκλασία και εσπερινός.

Η WWF στην κοιλάδα του Κομψάτου

Η Τρίτη 20 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στη WWF Ελλάς, με την οποία ο Σύλλογος συνεργάζεται εδώ και χρόνια, στα Θρακικά Μετέωρα, για την παρακολούθηση των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Έτσι στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδία από τα μέλη της οργάνωσης, ενώ στις 9 θα προβληθεί το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Τα Μετέωρα του Βορρά», ένα ντοκιμαντέρ της WWF Ελλάς για τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση στην κοιλάδα του Κομψάτου στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της ορειβατικής ομάδας του Συλλόγου.

 «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου παράγει πολιτισμό και μόνο αυτό» τόνισε ο κ. Μπούκας, ο οποίος προσκάλεσε όλους τους Ιασμιώτες αλλά και τους επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν στον Ίασμο, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, θα είναι ανοιχτό το Μουσείο με ξεναγό, και θα μπορούν να το επισκέπτονται όσοι το επιθυμούν ανά πεντάδες, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η πανδημία θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου; Υπάρχουν σκέψεις για τον Αύγουστο, αν και τίποτα συγκεκριμένο ακόμα, ενώ από το Σεπτέμβριο σκοπεύουν να λειτουργήσουν κανονικά, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ελπίζοντας πως θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την 4η Γιορτή Τσίπουρου.

Ο κ. Μπούκας κλείνοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ μέρους του ΔΣ το Υπουργείο, την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα διοργανώσουν το τετραήμερο αυτό σε δύσκολες συνθήκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.