Τευκρος Μιχαηλιδης: «Τα μαθηματικα ειναι το “μηχανακι” που ζωντανευει τις ιστοριες μου»

Με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Εικασία 3ν+1»

Ο αγαπημένος συγγραφέας και μαθηματικός μιλά για την σχέση μαθηματικών και μυστηρίου καθώς και την πλοκή του νέου του μυθιστορήματος

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, ο αγαπημένος συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Ο πλέον δημοφιλής και αγαπημένος εκπρόσωπος της «μαθηματικής μυθοπλασίας» στην χώρας μας κάνει «ποδαρικό» για τον Δεκέμβρη στις βιβλιοπαρουσιάσεις της Κομοτηνής και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με αφορμή την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος «Εικασία 3ν+1».

 Η ιστορία του νέου συγγραφικού δημιουργήματος ακολουθεί την συνήθη λογική του, «μπλέκοντας» μαθηματικά, γρίφους και μυστήριο που τόσο αγαπιούνται από το βιβλιόφιλο κοινό, ενώ «συστήνει» για πρώτη φορά σε αυτοτελές μυθιστόρημα, την ηρωίδα του, υπαστυνόμο Όλγα Πετροπούλου, που ο συγγραφέας σύστησε στο κοινό στο παρελθόν μέσα από την εμφάνισή της στο μικροδιήγημα «Περίπτωσις Αυτοδικίας».

Με την αφορμή της παρουσίας του στην Κομοτηνή ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, μίλησε το πρωί της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την «Εικασία 3ν+1» αλλά και την συγγραφική του πορεία, γνωστοποιώντας επίσης στο ευρύ κοινό πως η κεντρική του ηρωίδα, η υπαστυνόμος Πετροπούλου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Μάνη, όπου αναμένεται μάλλον να μπλεχτεί σε νέες περιπέτειες και μυστήρια.

Τεύκρος Μιχαηλίδης όμως…

ΠτΘ: κ.Μιχαηλίδη το νέο σας μυθιστόρημα «Εικασία 3ν+1» ακολουθείτε την συνήθη συγγραφική σας λογική, χρησιμοποιώντας το μυστήριο και τον γρίφο με τα μαθηματικά. Με πρωταγωνίστρια δε την Όλγα Πετροπούλου. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του νέου σας μυθιστορήματος.

Τ.Μ.: Πολύ σωστά επισημάνατε ότι σε όλα μου τα βιβλία, ανεξαρτήτως περιεχομένου υπάρχει ένα μοτίβο. Το μοτίβο αυτό είναι η εξέλιξη μιας πλοκής που από πίσω, κρυφά ή λιγότερα κρυφά, κινούν τα μαθητικά. Η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου γεννήθηκε το 2007, σε ηλικία 23 ετών –τα περίεργα που συμβαίνουν – και 23 ετών είναι και σήμερα που εξιχνιάζει αυτήν την ιστορία. Γεννήθηκε σε ένα διήγημα με τίτλο «Περίπτωσις Αυτοδικίας» που δημοσιεύτηκε στον συλλογικό τόμο «Ελληνικά Εγκλήματα» και παρουσιάστηκε αρκετές φορές σε διηγήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε μία γερμανική και μια τουρκική ανθολογία ελληνικού αστυνομικού και τώρα κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε μυθιστόρημα. Ο τίτλος ίσως παραξενέψει, καθώς μπορεί να διαβαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στο δικό μου μυαλό η «Εικασία 3ν + 1» είναι μαθηματικό πρόβλημα εξαιρετικά απλό και ως εκ τούτου συνήθως, εξαιρετικά δύσκολο στην λύση του. Η εξήγησή του έχει ως εξής παίρνουμε έναν αριθμό, αν είναι ζυγός τον διαιρούμε με το 2, αν είναι μονός τον πολλαπλασιάζουμε με 3 και προσθέτουμε 1, εξ ου και το 3ν+1. Υποβάλλουμε ακολούθως το αποτέλεσμα στην ίδια διαδικασία. Αργά ή γρήγορα σε όσα πειράματα έχουμε κάνει και όσα κάνει κανείς, καταλήγουμε στο 1. Η εικασία, δηλαδή το ανοιχτό μαθητικό πρόβλημα, είναι ότι όποιον αριθμό και αν πάρουμε θα καταλήξουμε στο 1. Αυτό το μαθηματικό πρόβλημα λοιπόν, είναι ο συνδετικός κρίκος, με πολλούς τρόπους, ανάμεσα στους δύο ή τρεις βασικούς ήρωες της ιστορίας που είναι μία στρίπερ μαθηματικός που εμφανίζεται με το όνομα «Τζένιφερ» από το Μαρόκο, ένας αποτυχημένος και απολυμένος τώρα πια golden boy που έχει πέσει στα ναρκωτικά και ένας άστεγος, ο πιο μυστηριώδης από όλους γιατί ενώ είναι άστεγος δείχνει να έχει μια τεράστια μόρφωση. Αυτούς τους τρεις ανθρώπους και την υπαστυνόμο Όλγα Πετροπούλου, τους συνδέει με πολλούς τρόπους η εικασία 3ν+1 και προχωρά την πλοκή. Έχουμε ένα δολοφονημένο ποδοσφαιριστή, που δεν είναι και πολύ πετυχημένος παρά το γεγονός στην αρχή νόμιζαν ότι είναι ταλέντο εξ ου και του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι Κριστιάνο, ο Έλληνας Ρονάλντο. Ακολουθούν και άλλες δολοφονίες και μια πλοκή που ελπίζω ότι θα διασκεδάσει τους αναγνώστες.

«Απολαμβάνω να γράφω τα βιβλία μου επειδή συνδυάζουν τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τα μαθηματικά και την αφήγηση»

ΠτΘ: Χρησιμοποιείτε το έγκλημα και το συνδέετε με τα μαθηματικά. Ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα; Εμπνέεστε δηλαδή και από την πραγματικότητα ή έχει να κάνει με το γεγονός ότι συγκεράζεται τις δύο μεγάλες σας αγάπες, τα μαθηματικά και την συγγραφή;

Τ.Μ.: Σίγουρα πρώτα και κύρια ισχύει το ότι πράγματι απολαμβάνω να γράφω τα βιβλία μου επειδή συνδυάζουν τις δύο μεγάλες μου αγάπες, που είναι τα μαθηματικά και η αφήγηση, το παραμύθι. Πρέπει να πω ότι μέσα στο δικό μου μυαλό, είτε είναι αστυνομική η ιστορία που γράφω είτε όχι, γιατί έχω γράψει και ιστορίες που δεν είναι αστυνομικές, μέσα στο μυαλό μου σχηματίζονται σταθερές παγιοποιημένες εικόνες. Σχηματίζονται επειδή κοιτάω τον κόσμο γύρω μου, επειδή διαβάζω, επειδή πηγαίνω στον κινηματογράφο, με όλους τους πιθανούς τρόπους που συλλαμβάνει κανείς ερεθίσματα και έχουμε εικόνες. Όταν όμως θέλω αυτές οι εικόνες να μπουν σε κίνηση να φτιάξουν μια ιστορία, τότε είναι που έρχεται από πίσω μια μαθηματική ιδέα να τα βάλει σε κίνηση. Με λίγα λόγια τα μαθηματικά είναι το “μηχανάκι” που ζωντανεύει, όσο τις ζωντανεύει, τις ιστορίες μου. Ήδη από τους προπάτορες της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, τον πατέρα του Σέρλοκ Χολμς, και τον δικό μας τον Γιάννη Μαρή, υπάρχουν πάντα αναφορές στα μαθηματικά ως εργαλείο εξιχνίασης. Κάτι που ίσως μερικοί αναγνώστες δεν το ξέρουν, όταν ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ αποφάσισε να σκοτώσει τον Σέρλοκ Χολμς, να τον εμφανίσει σε μια ιστορία δηλαδή να πεθαίνει, γιατί τον είχε βαρεθεί, έπρεπε να του βρει έναν αντάξιό του αντίπαλο. Έναν άνθρωπο που να είναι ικανός να σκοτώσει τον ευφυέστατο Σέρκολ Χολμς. Κι αυτός είναι ο Μοριάρτι, ο οποίος είναι μαθηματικός.

«Η γοητεία του δύσκολου, του πιθανόν ακατόρθωτου είναι μια γοητεία που διέπει πάρα πολλές δραστηριότητες της ζωής μας»

ΠτΘ: Στα μαθηματικά υπάρχουν όμως και δυσεπίλυτα προβλήματα ή ακόμα και προβλήματα που ενδεχομένως δεν λύνονται. Ίσως εκεί έγκειται αυτή η γοητεία και η σύμπραξή τους με το μυστήριο, όπως εσείς τουλάχιστον τα χρησιμοποιείτε;

Τ.Μ.: Έχω την εντύπωση ότι πετύχατε διάνα. Η γοητεία του δύσκολου, η γοητεία του πιθανόν και ακατόρθωτου, είναι μια γοητεία που διέπει πάρα πολλές δραστηριότητες της ζωής μας. Αφήστε την αφήγηση και τα μαθηματικά. Σκεφτείτε τη γοητεία του δύσκολου και του ακατόρθωτου σε ένα φλερτ. Πόσο πιο ενδιαφέρουσα είναι μια αισθηματική υπόθεση που γεννιέται, όταν υπάρχει αμφιβολία; Με θέλει; Δε με θέλει; Με θέλει στα σοβαρά, με θέλει στα αστεία, και αντιστρόφως; Η ίδια γοητεία είναι όταν είσαι μπροστά σε ένα πρόβλημα. Είτε που ξέρεις ότι έχει λυθεί, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσεις κι εσύ να το λύσεις, είτε ακόμα καλύτερα που δεν έχει ακόμα λυθεί. Γι’ αυτό λέω ότι η μαθηματική διαδικασία είναι με τον τρόπο της μια μαθηματική σχέση.

ΠτΘ: Ελπίζουμε η Όλγα, η ηρωίδα του βιβλίου σας, να έχει μεγάλη συνέχεια και αυτό είναι και το ερώτημα. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αναφορικά με την συγγραφική σας πορεία;

Τ.Μ.: Αυτή τη στιγμή, η Όλγα βρίσκεται στη Μάνη, έχει κληρονομήσει ένα πυργόσπιτο από μια θεία της, και είμαι σίγουρος ότι θα μπλέξει με κάποια περιπέτεια και κάποια αστυνομική ιστορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.