Ταξιδι στον πολιτιστικο πλουτο της Κομοτηνης και των ανθρωπων της

Βασίλης Ριτζαλέος: «Τα μνημεία μας μιλούν για τον πολιτιστικό πλούτο που έχει μια περιοχή»

Ένας ιστορικός περίπατος στην Παναγία, την Εβραϊκή Συναγωγή, το Γενί τζαμί και την Αρμένικη Εκκλησία

Στα βήματα των πολιτισμών και των θρησκειών που σχημάτισαν την Κομοτηνή του σήμερα περπάτησαν το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου όσοι συμμετείχαν στην  πολιτιστική διαδρομή «Ιστορικός περίπατος στην εντός και εκτός των τειχών Κομοτηνή».

Οδηγός τους σε αυτό το ταξίδι, που διοργάνωσαν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, ήταν ο ιστορικός Βασίλης Ριτζαλέος, που τους έδινε λεπτομέρειες για κάθε σημείο, απαντώντας και τις όποιες απορίες.

Απαραίτητη η ανάδειξη των μνημείων

Ο Περίπατος ξεκίνησε από τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, την Παναγία, όπως την ξέρουν οι Κομοτηναίοι, με το κ. Ριτζαλέο να τονίζει πως θέλησαν να συνδέσουν τέσσερα σημαντικά μνημεία της πόλης: τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον χώρο της Εβραϊκής συναγωγής Μπεθ Ελ, το Γενί τζαμί Κομοτηνής και την Αρμενική εκκλησία, τον Ναό Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή.

Η σημασία της γνωριμίας με τα μνημεία αυτά είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις οποίες κάθε χρόνο συμμετέχουν 20 εκατ. άνθρωποι.

«Θα πρέπει να δείξουμε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μνημεία και να τα αναδείξουμε, γιατί ακριβώς τα μνημεία μας μιλούν για τον πολιτιστικό πλούτο που έχει μια περιοχή» ανέφερε.

Δυστυχώς μέχρι την δεκαετία του ’60, οι τοπικοί φορείς και οι ιδιώτες έδειχναν περιορισμένο ενδιαφέρον για την Πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που μπορούμε να δούμε απλώς κοιτώντας γύρω από το χώρο του Βυζαντινού κάστρου, από το οποίο λείπουν η Βόρεια και η Ανατολική πλευρά (η πρώτη καταστράφηκε την δεκαετία του 1920 και η δεύτερη την δεκαετία του 1960), ενώ εντός των τειχών βρίσκεται η Εβραϊκή Συναγωγή, που πλέον μετά την κατεδάφισή της τη δεκαετία του 1990 απαντώνται μόνο τα θεμέλια.

Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα, όπως η ίδια η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που κινδύνεψε την δεκαετία του 1960 να κατεδαφιστεί ή να αλλάξει ριζικά η μορφή της, ή το Ιμαρέτ, που χρησιμοποιήθηκε με εντελώς ξένες χρήσεις μέχρι τη δεκαετία του 1970, που δείχνουν ακριβώς πως το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο.

Ο πλούτος του τόπου είναι οι άνθρωποί του

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, τόνισε, με την συμβολή της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Κομοτηνής, έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη αυτού του πλούτου της Κομοτηνής, που είναι οι άνθρωποι της και ο πολιτισμός που φέρνουν μαζί τους στο πέρασμα του χρόνου..

«Δεν είναι μόνο τα μνημεία, είναι πολλά άλλα πράγματα όπως η γλώσσα, η κουζίνα, οι παραδόσεις τους, και πάνω από όλα ο σεβασμός σε όλους» τόνισε, και με αυτή την αρχή, πιστεύει πως αξίζει η τοπική αυτοδιοίκηση να αναδείξει τον πλούτο του τόπου και των ανθρώπων του.

Ξενάγηση σε τέσσερις θρησκείες

Η ξενάγηση ξεκίνησε από την Παναγία, όπου ο κ. Ριτζαλέος μαζί με τον ιερέα του ναού περιέγραψαν πώς χτίστηκε η εκκλησία και πώς επεκτάθηκε. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μπουν στον ναό, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανακαίνιση, για να γνωρίσουν την ιστορία του, που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Κομοτηνής

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα ερείπια της Εβραϊκής Συναγωγής, με τον κ. Ριτζαλέο να μιλά για την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητα της Κομοτηνής, το βίαιο τέλος της κατά την γενοκτονία των Εβραίων αλλά και την κατεδάφιση, πολύ αργότερα, της ίδιας της συναγωγής.

Τα βήματα των περιηγητών τους έφεραν στη συνέχεια στο Γενί τζαμί Κομοτηνής, όπου τους υποδέχτηκε ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζιχάτ Χαλήλ ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του.

Το τέλος της διαδρομής ήταν στον Ναό Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή, όπου ο αναπληρωτής του Μητροπολίτη των ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, κ. Χοβανές Σαγντετσιάν τους μίλησε για την σημασία του ναού για την τοπική κοινότητα, μιας και είναι συνυφασμένος με την ιστορία του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.