Ταξιδι στον λογοτεχνικο κοσμο της Χλοης Κουτσουμπελη
Με ομιλητές τους Σπύρο Κιοσσέ, τον Χρήστο Χαρτοματσίδη, την Κατερίνα Σχοινά και συντονιστή τον Πασχάλη Κατσίκα
Μια γεύση από το έργο της Χλόης Κουτσουμπέλη μέσα από την ποίηση αλλά και την πεζή δημιουργία της πήραν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις Γράφημα, Εστία και Πόλις.
Μέσα από τα «Σώμα Γυμνό» (Γράφημα, 2023), «Ιερεμιάδα» (Εστία, 2023) και «Αρχαίος πίθηκος» (Πόλις, 2024) οι ακροατές γνώρισαν το έργο, αλλά και την επιδραστικότητα της συγγραφέα. Ο Σπύρος Κιοσσές μίλησε για το «Σώμα Γυμνό», ο Χρήστος Χαρτοματσίδης για το μυθιστόρημά «Ιερεμιάδα», ενώ η Κατερίνα Σχοινά ανέλυσε σε βάθος την τελευταία ποιητική της συλλογή «Αρχαίος πίθηκος».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πασχάλης Κατσίκας, ποιητής – βιβλιοθηκονόμος, ο οποίος τόνισε πως η βραδιά είχε να κάνει με το πώς εξελίσσεται το παιχνίδι της συγγραφής, πώς μετουσιώνεται ο λόγος σε χαρτί, σε στίχους, ποιήματα και πεζογραφία.
Τα βιβλία επιλέχθηκαν ως κοινό σημείο συνάντησης, αφήνοντας στον καθένα που σκύβει με σεβασμό και συγκίνηση στο έργο της, το αποτύπωμά τους, μοναδικό και ευδιάκριτο. Πολυδιαβασμένη και πολύ καλή γνώστρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η Κουτσουμπέλη τόσο στα ποιήματά της όσο και πεζά της συνομιλεί και διαλέγεται με τους μέγιστους προπάτορές της, συγγραφείς και ποιητές, και μεταφέρει στα καθ’ ημάς και ανασύρει από τον καθένα και την καθεμιά όσα ανείπωτα υπό το βάρος της ζωής και της καθημερινότητας έχει συνωστίσει. Με τρόπο ακαριαίο, «σκηνοθετώντας» ιδιαίτερα στα πεζά της, τα μελανά του βίου και τις αξιακές ανατροπές στο δυτικό, παρουσιαζόμενο ως πεπολιτισμένο τάχα, ανθρωπιστικό σύστημα ιδεών, την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, σε όλη την έκταση σχεδόν του πλανήτη.
Σπύρος Κιοσσές
«Οι μελέτες, που φιλοξενούνται στο «Σώμα Γυμνό», γέφυρες κατανόησης της ποίησης της Κουτσουμπέλη»
Το «Σώμα Γυμνό» είναι μια συλλογή επιστημονικών μελετών με επίκεντρο την ποίηση της Χλόης Κουτσουμπέλη στην οποία προχώρησε ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος, με τον κ. Κιοσσέ να επισημαίνει πως τα μελετήματα που απαρτίζουν τον τόμο, πέρα από τη θεματική αναφορά τους στο έργο της ποιήτριας, καταγράφουν κριτικές απόψεις χωρίς να τις επιβάλλουν με το κύρος της αυθεντίας.
Μεσολαβούν λοιπόν μεταξύ του λογοτεχνικού κειμένου και του αναγνώστη, κατανοώντας ότι χτίζουν γέφυρες κατανόησης χωρίς να διεκδικούν την ιδιότητα του προορισμού, αντίθετα καλούν τους αναγνώστες να κατασκευάσουν οι ίδιοι τα νοήματά τους παρέχοντας ένα τεκμηριωμένο θεωρητικό υπόστρωμα.
Χρήστος Χαρτοματσίδης
«Η “Ιερεμιάδα”, μια παραβολή επάνω στα δύσκολα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο»
Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης μίλησε για το μυθιστόρημα «Ιερεμιάδα», χαρακτηρίζοντάς το ως το καλύτερό της πεζογράφημα. Εμπνευσμένη από την πραγματικότητα της πανδημίας, η συγγραφέας εφευρίσκει μια δική της νόσο πιο σκληρή, για να διηγηθεί μια δική της παραβολή επάνω στα πιο δύσκολα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, για τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρόλο της τέχνης στη ζωή μας, τον έρωτα και την αγάπη, και τις σχέσεις ανδρών και γυναικών.
Σαν αφηγητής και σαν σχολιαστής, τόνισε, η Χλόη Κουτσουμπέλη έχει πετύχει να αποσπά την προσοχή του αναγνώστη, το μυθιστόρημα διαβάζεται απνευστί, και οι προβληματισμοί δίνουν υλικό για περισυλλογή και σκέψη, όσο για τις αλληγορίες και τους συμβολισμούς, δεν μπορούν παρά να μας αναστατώσουν, αποδεικνύοντας το ποιητικό και συγγραφικό ταλέντο της.
Κατερίνα Σχοινά
«“Αρχαίος Πίθηκος”, ποίηση-πρόσφορο όχημα για να μας ταξιδέψει στον κόσμο, τα περιεχόμενα και τις ποιότητες της δικής μας σιωπής»
Τέλος, η κ. Κατερίνα Σχοινά μίλησε για την ποιητική Συλλογή «Αρχαίος Πίθηκος», επισημαίνοντας πως η γλώσσα της κ. Κουτσουμπέλη στην ποιητική της πορεία είναι λιτή, αφαιρετική, ικανή να εκφράσει τον άνθρωπο στα έσχατα όρια της ύπαρξής του, λειτουργώντας ως το πιο πρόσφορο όχημα για να τον ταξιδέψει στον κόσμο, τα περιεχόμενα και τις ποιότητες της δικής του σιωπής.
Με την τελευταία της συλλογή αμφιβάλλει για την τελεσφόρηση της ποιητικής γλώσσας να βρει τον στόχο της, και ευθαρσώς παραδέχεται πως για να πετύχει το ποίημα, προαπαιτείται η συνενοχή του αναγνώστη ως αποκλειστικού αποδέκτη της επιστολής που μέσω του ποιήματος αποστέλλει ο ποιητής.
Χτίζοντας σπίτια μέσω της ποίησης
Κλείνοντας την εκδήλωση η ποιήτρια ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη παρουσία τους, παρομοίασε δε την ποίηση με ένα σπίτι, δηλώνοντας πως «με την ποίηση, και γενικότερα τη γραφή, οι συγγραφείς και οι ποιητές χτίζουν διάφορα σπίτια, τα ανοίγουν στον αναγνώστη, και ο αναγνώστης μπαίνει μέσα, κάθεται στο σαλόνι, ανοίγει τη λάμπα και τους διαβάζει».
Προσφυώς και απολαμβάνων, όπως συνέβη και με τους παρευρισκομένους την Παρασκευή το βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, που απόλαυσαν υψηλής ποιότητας λόγο σε όλες του τις εκφάνσεις.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.