Ταξιδι στο παρελθον της Μαρωνειας μεσα απο τις κρηνες της
Ένα κυνήγι θησαυρού στην ιστορία της Μαρώνειας για τις οικογένειες που βρέθηκαν στον οικισμό
Η ιστορία του παραδοσιακού οικισμού της Μαρώνειας και των μνημείων του, ειδικά της Κεντρικής «Κάτω βρύσης» και των ιστορικών κρηνών του, ζωντάνεψε το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
Σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μαρώνειας, έλαβε χώρα μια διαδραστική παρουσίαση, που αφορούσε αφενός την ιστορία της Μαρώνειας, αλλά και την ζωτική σημασία του νερού στην επιβίωση των ανθρώπων και ενός οικισμού διαχρονικά, με τις οικογένειες που συμμετείχαν να καλούνται μέσα από ένα παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού από το ΚΠΕ Μαρώνειας να ανακαλύψουν τα τοπόσημα που συνθέτουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μαρώνειας, από τις κρήνες μέχρι το Αρχοντικό Ταβανιώτη, την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το καμπαναριό μέχρι το παλιό Δημοτικό Σχολείο.

Ευαισθητοποίηση για το φυσικό περιβάλλον
Την παρουσίαση από πλευράς της ΕΦΑ Ροδόπης ανέλαβε η κ Άννα Αδαμαντίδου, αρχαιολόγος από το Βυζαντινό Τμήμα της Εφορείας, που σημείωσε πως με αφορμή τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας μας γενικότερα, αλλά και τη στενή σχέση ανάμεσα στο φυσικό Περιβάλλον και τα μνημεία.
Για αυτό και επιλέχθηκε ο παραδοσιακός οικισμός της Μαρώνειας, αφενός γιατί βρίσκεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον γεμάτο με πλατάνια, στις καταπράσινες πλαγιές του Ισμάρου, έχει όμως ταυτόχρονα και μια ιδιαίτερη σχέση με το νερό, λόγω των πολλών ιστορικών κρηνών που υπάρχουν σε αυτόν.
Για αυτό και η δράση ξεκίνησε με μια γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία, τα μνημεία γενικότερα, θρησκευτικά και πολιτιστικά, και τις ιστορικές κρήνες ειδικότερα, και στη συνέχεια να τα ανακαλύψουν με παιγνιώδη τρόπο.


Κέντρο της ζωής του οικισμού οι κρήνες
Αυτή τη στιγμή επιβιώνουν 8 ιστορικές κρήνες στον οικισμό, παρότι θεωρείται πως παλιότερα υπήρχαν αρκετά περισσότερες, και γνώρισαν τις πιο σημαντικές, ξεκινώντας από την Κεντρική «Κάτω βρύση».
Οι κρήνες, ήταν το κέντρο της θρησκευτικής και οικονομικής ζωής του χωριού, και μέθοδος κοινωνικοποίησης, και αποτελούσαν τοπόσημα του οικισμού, και σημεία μόχθου, ειδικά για πλύσιμο.
Όπως σημείωσε η κ. Αδαμαντίδου οι βρύσες ήταν πολύ σημαντικές για την επιβίωση του οικισμού αλλά και γενικότερα το νερό, ενώ γύρω από αυτές υπήρχαν πολλοί μύθοι και παραδόσεις.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στο σημείο που χτίστηκε η κάτω βρύση, υπήρχε προϊστορικό Αγίασμα, και αν αυτό αληθεύει, σημαίνει πως στη συνείδηση των νεότερων κατοίκων, πέρασε αυτό το βίωμα της ιερότητας του χώρου και συνέχισαν την λατρευτική πρακτική και στο χριστιανισμό.
Ανήμερα των Θεοφανείων μάλιστα στη Μαρώνεια, παλιότερα έριχναν πρώτα το σταυρό στην κάτω βρύση, και μετά πήγαιναν στη θάλασσα για να ρίξουν τον σταυρό, ενώ ανήμερα της Αναλήψεως μικροί και μεγάλοι έρχονταν στη βρύση και πλένονταν για να καθαριστούν από αρρώστιες, ψυχολογικές και σωματικές.
Για την συγκεκριμένη βρύση υπάρχει και μια παράδοση ότι την έχτισαν δύο παιδιά, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη, που σώθηκαν από την καταστροφή της βυζαντινής πόλης στον Άγιο Χαράλαμπο.
Επάνω στη βρύση δε, υπάρχουν τα σύμβολα του Ήλιου και της Σελήνης, που αντικατοπτρίζουν την παράδοση.

Βιωματικά εργαστήρια από το ΚΠΕ Μαρώνειας
Από το 2007 που το ΚΠΕ Μαρώνειας ξεκίνησε τη λειτουργία του, υλοποιεί προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημείωσε η Προϊσταμένη κ. Δάφνη Κυνδελέρου, και συνεργάστηκαν με πολύ χαρά με την ΕΦΑ Ροδόπης σε μια δράση που έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.
Το ΚΠΕ χρησιμοποιεί σε όλα τα προγράμματά του βιωματικά εργαστήρια, σημείωσε, και ένα από αυτά είναι το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, που υλοποιείται εδώ και 14 χρόνια, σε ένα πρόγραμμα που αφορά το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6, το οποίο διασχίζει τη Ροδόπη.
Το μονοπάτι περνά μέσα από την Κομοτηνή, μέσα από τη Μαρώνεια, περνά από τον Άγιο Χαράλαμπο και από το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, φτάνει στη Νέα Μάκρη, τη Χηλή, και από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη.


Ήδη την Πέμπτη που πέρασε το συγκεκριμένο παιχνίδι υλοποιήθηκε με σχολείο της περιοχής, ενώ την Κυριακή ανέλαβαν οι οικογένειες, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από 7 σταθμούς, που έχουν κρυμμένες κάρτες, από τις οποίες πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, που αναφέρονται στα θρησκευτικά, πολιτιστικά και άλλα σημεία στον οικισμό.
Μάλιστα όπως ανέφερε, το ΚΠΕ κάνει συνεχώς δράσεις, τόσο με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, όσο και τμήματα του ΔΠΘ, με δράσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένα προγράμματα που υλοποιούν, όπως η ανακύκλωση, οι λίμνες κ.α., διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ θα ξεκινήσουν και ένα νέο πρόγραμμα που μόλις εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας που αφορά το Λαογραφικό Μουσείο της Ξυλαγανής.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.