Ταξιδεψαν «Στου ονειρου το μπαλκονι» οι θεατες στη συναυλια-αφιερωμα για τον Μικη Θεοδωρακη

Γιάννης Κάλλαρης: «Ο Θεοδωράκης είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην μουσική»

Ένα επιμελέστατο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής, χθες, Παρασκευή 6 Μαΐου. Τίτλος του αφιερώματος που εμπνεύστηκε ο κ. Γιάννης Κάλλαρης «Στου ονείρου το μπαλκόνι». Ο ίδιος κράτησε το τραγουδιστικό σκέλος της εκδήλωσης με τη συμμετοχή και της μικτής χορωδίας “E. CHO” του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης έχοντας επίσης στο πλευρό του τους μουσικούς Θωμά Αραμπατζή (κιθάρα), Κώστα Γκατζαλίδη (μπουζούκι), Κώστα Αθανασιάδη (κοντραμπάσο), Νίκο Μελά (ακορντεόν – πλήκτρα), Βερόνικα Σεμερτζίδου (πλήκτρα).

Νωρίτερα ο εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής παράστασης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Τυχαία αναπαραγωγή» του Ράδιο Παρατηρητής, μιλώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν τη δημιουργία της αλλά και την πορεία της μέχρι την σκηνή. Όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος η ιδέα για τη δημιουργία του αφιερώματος προέκυψε πριν δύο χρόνια. Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε πως «πάντα υπήρχε η ιδέα και η θέληση να γίνουν αφιερώματα σε συνθέτες».

Ο κ. Κάλλαρης εξήγησε ότι η συναυλία-αφιέρωμα δεν επέχει θέση μνημόσυνου, αφού το έργο τέτοιας εμβέλειας καλλιτεχνών μάς ακολουθεί και μετά τον φυσικό τους θάνατο, για να αποκαλύψει στη συνέχεια πως στις προθέσεις του είναι η δημιουργία και άλλων συναυλιακών αφιερωμάτων για αντίστοιχης εμβέλειας μουσικούς δημιουργούς. Η αρχή έγινε όμως από τον Μίκη Θεοδωράκη, γιατί «τον αγαπάω πάρα πολύ» όπως ανέφερε για να εξηγήσει πως «θεωρώ τον Θεοδωράκη μαζί με τον Χατζιδάκι  και τον Τσιτσάνη τους 3 πυλώνες της ελληνικής μουσικής. Ο Τσιτσάνης είναι η σύνδεση του ρεμπέτικου με το λαϊκό και μετά ο Θεοδωράκης με τον Χατζιδάκι ήρθαν με μια δυτικότροπη αίσθηση να παντρέψουν αυτό το ρεμπέτικο, το λαϊκό και το βυζαντινό που είχαν, το ανατολίτικο με την δυτική μουσική. Μακάρι να αξιωθώ να το κάνω αντίστοιχες συναυλίες και για τον Τσιτσάνη ή τον Ξαρχάκο. Αυτό είναι όνειρο. Έβαλα πρώτο τον Θεοδωράκη  γιατί θεωρώ ότι ο Θεοδωράκης είναι στην κορυφή σαν προσφορά, σαν  αξία. Δεν είναι απλά μουσικός. Ο Θεοδωράκης είναι ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Παγκοσμίως αποδεκτός. Είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην μουσική».

Κλείνοντας ο κ. Κάλλαρης θύμισε πως το αφιέρωμα παίχτηκε και τον Δεκέμβρη στο Ίδρυμα Παπανικολάου, χαρακτηρίζοντας την βραδιά «καταπληκτική» καθώς το αφιέρωμα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Δεν παράλειψε δε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συντελεστές που απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι η περιφέρεια δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κέντρο και δεν στερείται ούτε κατ’ ελάχιστον αντίστοιχου επαγγελματισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.