«Ταμειο Μνημης»: 200 Θρακιωτισσες «κεντησαν» την μνημη της Θρακης

Η πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου παρέδωσε το έργο στην ΠτΔ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια, για όλους τους Θρακιώτες, παραδόθηκε χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το έργο «Ταμείο Μνήμης» από την Πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου.

Από την Αγγέλα Γιαννακίδου που μας εκπροσώπησε, όπως κάθε φορά επαξίως, με ένα έργο δικής της άλλωστε έμπνευσης, που κεντήθηκε από 200 Θρακιώτισσες και αφορά τη μνήμη της Θράκης, με αφορμή τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό.

«Κάθε κομμάτι πανί κι ένα όνομα, ένας τόπος. Κάθε βελονιά και μια μνημονική ανάκληση. Κάθε χέρι, από τα πολλά που δούλεψαν γι’ αυτό το έργο, και μια προγονική ιστορία, μια πληγή, μια απώλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την παράδοση του έργου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας το έργο ως μία «υφασμάτινη αποτύπωση της θρακικής ανθρωπογεωγραφίας», «ένα αννάθημα στη Μνημοσύνη, ένα μνημόνιο για το μνημονικό μας» όπως το χαρακτήρισε.

«Οι σημερινές Θρακιώτισσες, που κέντησαν διακόσια πανάκια με ονόματα προγόνων και τοπωνύμια της βόρειας και ανατολικής Θράκης, γνωρίζουν καλά ότι για να καρπίσει η μνήμη και να γίνει θεμέλιο σταθερό της ζωής μας πρέπει να συντηρείται με κάθε τρόπο – και ο πιο γόνιμος είναι ο τρόπος του χεριού. Το έργο τους αποπνέει γνησιότητα και αγάπη. Ακόμη και οι μικρές του ατέλειες υπογραμμίζουν την αλήθεια του. Η δημιουργική εργασία που έχει διοχετευτεί στην υλοποίησή του είναι εξίσου σημαντική με το ολοκληρωμένο αντικείμενο, του δίνει παλμό και πνοή» συνέχισε η ΠτΔ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Προεδρία της Δημοκρατίας παραλαμβάνει την Κεντημένη Μνήμη της Θράκης με σεβασμό, με συγκίνηση και με την υπόσχεση να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους ζωντανούς φορείς της παράδοσής μας και στα έργα τους».

Ιδιαίτερα συγκινημένη και η κ. Γιαννακίδου η οποία εξήρε την πολυσημία του έργου. «Χαίρομαι γιατί αυτή η προσπάθεια ευτύχησε να έχει την παρουσία της εδώ σ΄αυτό τον χώρο. Είναι μια δουλειά των γυναικών. Οι γυναίκες ούτως ή άλλως, σημειολογικά και ουσιαστικά, είναι φορείς της ζωής και της δημιουργίας και θεωρώ ότι η δημιουργικότητα και η μαχητικότητα είναι οι μεγάλες παρακαταθήκες που μας έχουν δώσει οι Έλληνες πρόγονοί μας» ανέφερε, απευθύνοντας τι ευχαριστίες «εκ μέρους όλης της Θράκης» όπως τόνισε «γιατί ένα κομμάτι της μνήμης της Θράκης βρίσκεται εδώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.