Τα τραγουδια για τον ξεριζωμο συγκινησαν τους Ποντιους

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία στην Κομοτηνή

Εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, μέλη των ποντιακών σωματείων του νομού και αρκετοί πολίτες, τίμησαν το πρωί της Κυριακής στην Κομοτηνή την Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλάμβαναν την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και ακολούθως την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές έζησαν οι παρευρισκόμενοι, όταν ο Στέλιος Ταϊρίδης, συνοδευόμενος από τον Λευτέρη Ξενιτιάδη με τη λύρα του, τραγούδησε τραγούδια-μοιρολόγια για τον ξεριζωμό των Ποντίων από την πατρίδα τους. 

Χρύσα Μαυρίδου «Είμαστε εδώ και θυμόμαστε και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν τη λήθη»


«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν τη λήθη», ήταν το μήνυμα, που έστειλε με αφορμή την επέτειο η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρύσα Μαυρίδου. «100 χρόνια μετά από τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», τόνισε η κ. Μαυρίδου, «είμαστε εδώ, με συναίσθημα ευθύνης, για να τιμήσουμε τα θύματα της γενοκτονίας αλλά και για να διατρανώσουμε ως απόγονοι των γενοκτονημένων τον αγώνα μας για τη δικαίωσή τους». «Κι η δικαίωσή τους θα έρθει με την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διεθνώς», επισήμανε. «Χέρι χέρι με τους Αρμένιους, με τους Ασσύριους», συνέχισε, «μιας και όπως το είχαμε πει πολύ εύστοχα, όταν κάναμε για πρώτη φορά εδώ ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική», είναι τρεις λαοί με κοινό θύτη, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και πορεύονται για τη δικαίωση αυτών των θυμάτων. Εμείς είμαστε εδώ και θυμόμαστε. Και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν τη λήθη. Είμαστε εδώ για να αγωνιζόμαστε και να διατρανώνουμε το δίκαιο αίτημα. Γιατί οποιαδήποτε γενοκτονία συντελέστηκε ή δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας συντελείται, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και δεν είναι θέμα μόνο Ποντίων ή Αρμενίων ή Εβραίων ή Ασσυρίων. Είναι υπόθεση όλης της ανθρωπότητας. Και όλοι μαζί πρέπει να ενωθούμε για να πετύχουμε το μέλλον των παιδιών μας να είναι μακριά από γενοκτονίες και μακριά από τραγικά γεγονότα». 

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Τάκη Χαρίτου


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες θέλησε να στείλει, με αφορμή τη φετινή επέτειο για τη γενοκτονία των Ποντίων, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου. Όπως τόνισε, «στη σημερινή δύσκολη ιστορική περίοδο, που η χώρα μας δέχεται απειλές και αναίτιες προκλήσεις από τους γείτονες, που στην περιοχή μας εγείρονται εκ του μη όντως ζητήματα- από αυτούς μάλιστα που το ιστορικό παρελθόν θα έπρεπε να τους κάνει να σιωπούν- ζητήματα που αφορούν στην ελληνική έννομη τάξη, σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο η σημερινή επέτειος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού οφείλει όχι μόνο να μας προβληματίσει, αλλά και να μας διδάσκει ότι οφείλουμε να βαδίζουμε ενωμένοι, για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα όρθια, για να επανακτήσει τη θέση και το ρόλο της στην Ευρώπη, αλλά και στη διεθνή σκηνή, για να μπορέσει με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις απειλές και τις προκλήσεις». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.