Τα πιο αμφιλεγομενα τηλεοπτικα φιναλε

tv’s... inspector

Σίγουρα το κλείσιμο μίας σειράς έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γεύση που σου αφήνει ολόκληρο το έργο. Ένα μόνο επεισόδιο μπορεί να εξυψώσει μία σειρά, αλλά και να καταστρέψει όσα είχε χτίσει σε όλα τα προηγούμενα επεισόδια. Είναι σίγουρα πάρα πολύ δύσκολο να πετύχει μία σειρά ένα δυνατό και πιστό στην ιστορία φινάλε, είναι όμως ακατόρθωτο να φτιάξει και ένα που θα ευχαριστήσει όλους τους τηλεθεατές. Κάπως έτσι προκύπτουν αυτά τα αμφιλεγόμενα φινάλε που συζητούνται ακόμη και σήμερα.

8. “SHERLOCK” – “THE FINAL PROBLEM

Οκ, αυτό το φινάλε δεν είναι ακριβώς οριστικό, γιατί υπάρχει πάντα η ελπίδα πως ο “Sherlock” θα επιστρέψει, αλλά το φινάλε της τέταρτης σεζόν έμοιαζε αρκετά με οριστικό. Και δεν ήταν αυτό που το έκανε αμφιλεγόμενο, αλλά το ότι δεν έμοιαζε με… “Sherlock”. Ξαφνικά η βρετανική σειρά μυστηρίου που παρακολουθούσαμε μεταμορφώθηκε σε μία σαπουνόπερα υψηλών προδιαγραφών, με τη χαμένη αδερφή του Sherlock να κάνει την εμφάνισή της, καθώς και ένας σωρός από παλιά plotlines, όπως ο έρωτας της Molly για τον Sherlock, ξεπηδούσε τις πιο άσχετες στιγμές με τους πιο ασυνάρτητους τρόπους. Διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, αλλά σαν να έχασαν τον «δρόμο» κάπου και να μην τον βρήκαν. Να ένας καλός λόγος για να μην υπάρξει πέμπτη σεζόν.

7. “FRIENDS” – “THE LAST ONE

Το φινάλε του “Friends” δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε απρόβλεπτο ή σοκαριστικό, και δεν ήταν και αυτός ο σκοπός άλλωστε. Οι σεναριογράφοι εξάλλου έχουν πει πως παρακολούθησαν πολύ προσεκτικά τα φινάλε και άλλων sitcoms για να το γράψουν. Έτσι λοιπόν έχουμε ένα αρκετά «τακτοποιημένο» φινάλε και αυτό είναι που το έκανε και αμφιλεγόμενο με τα χρόνια, κυρίως σε ό,τι αφορά την κύρια δράση του: Το αν θα έπρεπε να κατέβει η Ρέιτσελ από το αεροπλάνο ή όχι. Δεν νομίζω να πίστεψε κανείς, έστω και για ένα λεπτό, πως υπήρχε περίπτωση να μην κατέβει και να μην καταλήξει με τον Ρος, αλλά ένα ολόκληρο διπλό επεισόδιο, αφιερωμένο σε αυτό το πράγμα, κι εσύ να ξέρεις απ’ το πρώτο λεπτό τι θα γίνει λέγεται και χάσιμο χρόνου. Θα μπορούσαμε να είχαμε ασχοληθεί περισσότερο και με τους υπόλοιπους χαρακτήρες και σε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον που είχε το επεισόδιο: Το πώς η παρέα θα διαλυόταν. Όχι επειδή θα σταματούσαν να έχουν επαφή, αλλά επειδή θα «σκορπίζονταν». Είδαμε όμως πολύ λίγο από αυτό στην τελευταία σκηνή και ήταν κρίμα.

6. “BUFFY THE VAMPIRE SLAYER” – “CHOSEN”

Ολόκληρη η τελευταία σεζόν της “Buffy” κουβαλούσε πολλά ψεγάδια που την έκαναν άνιση με την αμφιλεγόμενη, λόγω της τολμηρότητάς της, έκτη σεζόν. Εδώ το πρόβλημα όμως δεν ήταν πως έγινε πιο γενναία ή πιο σκοτεινή η σειρά, αλλά πιο «τσαπατσούλικη». Πολλά μα πολλά πράγματα δεν έβγαζαν νόημα, και το ότι ο σεναριογράφος είχε αφοσιωθεί στο “Firefly” και είχε ψιλοξεχάσει την “Buffy” ήταν αρκετά εμφανές. Θυμήθηκαν βέβαια να γράψουν ένα φινάλε, αλλά τέτοιο που ήταν… ας μην το έγραφαν. Γίνομαι λίγο άδικος εδώ, γιατί πρώτον, μετά το φινάλε της πέμπτης σεζόν που προοριζόταν για φινάλε σειράς, δεν γινόταν να ξεπεράσουν τον πήχη σε καμία περίπτωση και δεύτερον, δεν ήταν τόσο τραγικό, προσπάθησε να είναι «τακτοποιημένο» κι αυτό, όμως όταν σκοτώνεις έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες (Anya) και έχεις τα άτομα με τα οποία ήταν ομάδα τις τελευταίες τέσσερις σεζόν και όλοι φέρονται σαν να μην «τρέχει κάστανο» επειδή έχουν μείνει πέντε λεπτά και δεν υπάρχει χρόνος να τους βάλουν να θρηνήσουν, το λες και ορισμό της τσαπατσουλιάς.

5. “THE SOPRANOS” – “MADE IN AMERICA”

Κατά τη γνώμη μου, το φινάλε της σειράς υπέροχο. Πολλοί ωστόσο είχαν αρκετά αντίθετη άποψη. Αρκετοί όταν έπεσε το μαύρο στην οθόνη μάλλον νόμιζαν και πως χάλασε η τηλεόρασή τους, γιατί σου λέει δεν είναι δυνατόν να τελειώνει εκεί. Αλλά ναι, δεν μάθαμε ποτέ τι απέγινε τελικά ο πρωταγωνιστής (!) της σειράς, και οι δημιουργοί πέτυχαν τον σκοπό τους να φτιάξουν το πιο αμφιλεγόμενο φινάλε στην ιστορία της τηλεόρασης. Εν μέρει δηλαδή υπάρχουν κι άλλα πολλά.

4. “GAME OF THRONES” – “THE IRON THRONE

Η ειρωνεία είναι πως αυτό το επεισόδιο ήταν και υποψήφιο για Emmy σεναρίου, αλλά δεν βαριέσαι, καλή καρδιά. Η τσαπατσουλιά με την οποία ο χαρακτήρας της Ντενέρις μεταπήδησε από το ένα άκρο στο άλλο και έκαψε ολόκληρο το Kings Landing επειδή έτσι, ήταν αρκετά εξοργιστική, όπως και ο θάνατος της Σέρσεϊ, η στροφή 180 μοίρες του Τζέιμι να πάει τελευταία στιγμή με το μέρος της, που ακύρωσε όλη την εξέλιξη που είχε ο χαρακτήρας τους ως τώρα, και πολλά πολλά άλλα που έγιναν μόλις ένα επεισόδιο πριν ήταν εξοργιστικά. Ο Μπραν να επιλέγεται βασιλιάς στην πιο αποτρόπαια-ασυνάρτητη σκηνή που έχει γραφτεί για τη σειρά, προσπαθώντας να σε πείσουν πως βγάζει νόημα και δεν είναι εκνευριστικά προχειρογραμμένη (και σκηνοθετημένη, ένα ωραίο μπουκάλι με νερό πίσω από την καρέκλα του Σάμγουελ μας κάνει να βλέπουμε με άλλο μάτι την εξέλιξη στο Γουέστερος –ή την κατάντια του έργου). Θα ήταν και πιο ψηλά στη λίστα, αλλά δεν ήταν τόσο αμφιλεγόμενο όσο μία ομόφωνα αβυσσαλέα αποτυχία.

3. “SEINFELD” – “THE FINALE

Μπορεί με το “Friends” να μάχονται για το ποιο ήταν το καλύτερο sitcom της δεκαετίας του ’90, για το ποιο φινάλε όμως δίχασε περισσότερο δεν τίθεται θέμα. Το “Seinfeld” ήταν πάντα πιο γενναίο από το “Friends”. Αρκετά γενναίο για να έχει αντιπαθητικούς χαρακτήρες στο επίκεντρο της ιστορίας του, να μην έχει εξέλιξη χαρακτήρων, όχι λόγω τσαπατσουλιάς, αλλά λόγω στυλ και της ίδιας της φιλοσοφίας του έργου, και αρκετά γενναίο για να κλείσει τους πρωταγωνιστές του στη φυλακή στο φινάλε του, επειδή ήταν παρόντες σε μία πράξη βιαιότητας γέλασαν με το θύμα αντί να αποπειραθούν να το βοηθήσουν. Όλα δοσμένα με το γνωστό χιούμορ του, το “Seinfeld” είχε ένα δυνατό, τολμηρό και πολύ αντιπροσωπευτικό, όχι μόνο για τον εαυτό του, φινάλε, που ωστόσο δίχασε πάρα μα πάρα πολύ κόσμο.

2. “HOW I MET YOUR MOTHER” – “LAST FOREVER”

Τα έχουμε ξαναπεί, η μητέρα πέθανε, πολλοί το περίμεναν. Ο Ted και η Robin ξαφνικά μαζί σαν να μην είχαμε ξοδέψει σεζόν ολόκληρες να τη βλέπουμε με τον Barney και κυριολεκτικά ολόκληρη η τελευταία να διαδραματιζόταν στο Σαββατοκύριακο του γάμου τους, μόνο για να χωρίσουν δυο σκηνές μετά και λίγο αργότερα να δούμε τον Ted και τη Robin να επανενώνονται επειδή… έτσι. Ξεκάθαρη η άποψή μου, υπάρχουν ωστόσο και πολλοί που το βρίσκουν ρομαντικό και φυσιολογικό, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διαφωνήσει για την τσαπατσουλιά.

1. “LOST” – “THE END”

Ε, εντάξει. Ο βασιλιάς των αμφιλεγόμενων φινάλε κάθεται αυτήν τη στιγμή στον θρόνο του. Το φινάλε του “Lost” θα ήταν διαφορετικό εάν το κανάλι είχε το μπάτζετ που απαιτούσε το σενάριο, όμως και πάλι μάλλον το ίδιο θα εξόργιζε τους τηλεθεατές που γκρίνιαζαν για τις απαντήσεις που δεν πήραν. Η αλήθεια είναι όμως πως τα πιο βασικά ερωτήματα απαντήθηκαν και πως εάν το σκεφτείς το “Lost” ποτέ δεν ήταν τόσο η σειρά που θα σου έδινε αποστομωτικές απαντήσεις όσο αυτή που θα σου έθετε ερωτήματα και θα σε έβαζε σε σκέψη. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία στο φινάλε, όπως είπαν και οι σεναριογράφοι, εκτός φυσικά από τη θεωρία «ήταν νεκροί ήδη» γιατί και δεν ισχύει και είναι ηλίθια. Ευχαριστώ.

*Ο Κaza G. είναι μαθητής Γυμνασίου και τηλεοπτικός «περιπατητής»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.