Τα μυστικα της συντηρησης θα μοιραστει η Εφορεια Αρχαιοτητων Εβρου

Με την δράση «Τα αντικείμενα πριν την προθήκη. Οι επεμβάσεις των συντηρητών για την αναγέννηση των αντικειμένων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τιμά και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου με την παρουσίαση της δράσης «Τα αντικείμενα πριν την προθήκη. Οι επεμβάσεις των συντηρητών για την αναγέννηση των αντικειμένων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου για 5η χρονιά με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τις 10-16 Οκτωβρίου με μια σειρά εκδηλώσεων, διαδικτυακών εκδηλώσεων και δράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, τα εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν τα μυστικά της συντήρησης σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου διοργανώνει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 τη δράση «Τα αντικείμενα πριν την προθήκη. Οι επεμβάσεις των συντηρητών για την αναγέννηση των αντικειμένων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το κοινό που θα επισκεφθεί τη μόνιμη έκθεση θα έχει την δυνατότητα να μάθει βασικές αρχές συντήρησης και να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ειδικότητα του συντηρητή. Η συντηρήτρια της υπηρεσίας Ελένη Μαντά θα υποδέχεται το κοινό στους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα δίνει πληροφορίες και θα απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τη συντήρηση των εκθεμάτων. Θα επιλεχθούν αντικείμενα της έκθεσης από διαφορετικά υλικά. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά αντικείμενα που δε θα φέρουν καμία επέμβαση συντήρησης, καθώς και υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι συντηρητές, μέσα από μια μικρή επίδειξη που θα γίνει ζωντανά στον χώρο της έκθεσης. Έτσι, θα γίνει κατανοητή και στο μη ειδικό κοινό η πορεία ενός αρχαίου αντικειμένου από την ανασκαφή μέχρι τη μουσειακή προθήκη.

Info:

  • Η παρουσίαση θα διαρκεί περίπου μία ώρα και θα επαναληφθεί τρεις φορές με ώρα έναρξης 17.00, 18.00 & 19.00 έκαστη. Η προσέλευση του κοινού δεν προϋποθέτει αίτηση συμμετοχής.
  • Για την είσοδο στο μουσείο θα ισχύει το καθιερωμένο αντίτιμο εισόδου (6€ ολόκληρο, 3€ μειωμένο).
  • Ώρα λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου τη μέρα του Σαββάτου: 13.00 – 20.30.
  • Ώρες δράσης ΕΗΣ το Σάββατο 15 Οκτωβρίου: 17.00-18.00, 18.00-19.00 & 19.00–20.00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.