Tα «Μοραλακια» της Θρακης

Είναι γνωστό ότι η πόλη μας δεν έχει και μεγάλη επαφή με την τέχνη σε όλον της  τον δημόσιο βίο, εξ ου και η πινακοθήκη Μανέα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παραμένει κλειστή, εξ ου και η Δημοτική Πινακοθήκη συντηρείται και υφίσταται χάρη της συνδρομής του Συλλόγου Καλλιτεχνών Αθηνίων, εντούτοις  στο επίπεδο των προσώπων υπάρχουν και εξαιρέσεις , όπως και ο προϋπήρξας αείμνηστος δωρητής του Ιδρύματος Παπανικολάου, που οι συλλογές του –βιβλίων, χειρογράφων, νομισμάτων, κ.ά. –  παραμένουν ακόμη ερμητικά κλειστές στο ευρύ κοινό, παρά την πρόθεση του δωρητή τους.
 
Ας επικεντρωθούμε όμως στο θέμα μας, καθώς  αναφερόμαστε σε ανώνυμο θρακιώτη που αγαπά πολύ τη ζωγραφική,  έχει στενή σχέση με την ομάδα του «Παρατηρητή της Θράκης»,  και είναι πολλές φορές που ανοίγει τη διάθεσή μας με τα απρόσμενα «δώρα» του. Ήτοι την προσκόμιση εκλεκτών ζωγραφικών έργων μεγάλων νεοελλήνων ζωγράφων που υπάρχουν στη συλλογή του, η οποία γίνεται συχνά αφορμή εκτενών συζητήσεων και λειτουργεί ως  αφορμή να θυμηθούμε τους μεγάλους νεοέλληνες ζωγράφους που σταδιοδρόμησαν τα μεταπολεμικά χρόνια στη χώρα, και η παρουσία τους ήταν σε πολλούς τομείς της τέχνης διακριτή.
 
Όπως ο μεγάλος  Γιάννης Μόραλης για το ιδιαίτερο στιλ του οποίου οι περισσότεροι μάθαμε  φυλλομετρώντας τα σχέδιά του στις ποιητικές συλλογές του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη ή αντικρίζοντας το επιτοίχιο γλυπτό του στην πρόσοψη του Χίλτον όταν κατεβαίναμε στην Αθήνα.
 
Εξάλλου, ο  Γιάννης Μόραλης  υπήρξε μία από τις δημοφιλέστερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του ελληνικού 20ού αιώνα,  πρωτοπόρος ζωγράφος, ταλαντούχος χαράκτης, προικισμένος σκηνογράφος και εξέχων ακαδημαϊκός δάσκαλος. Με πολλά ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εξώφυλλα δίσκων, εικονογραφήσεις βιβλίων κ.ά.
 
Δυο έξοχα μικρού σχήματος  «Μοραλάκια»  του γνωστού κυβιστικού του-γεωμετρικού  στιλ ήταν το προσκομιζόμενο, χάριν του ιδέσθαι, «δώρο» μας λοιπόν  από τον Θρακιώτη συμπολίτη την καινούρια χρονιά, που πραγματικά τα απολαύσαμε και τα χαρήκαμε… Έξοχες αναλαμπές χρώματος στην συνήθως πανομοιότυπη καθημερινότητά μας…
 
Ας  τα συναπολαύσουμε!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.