Τα μεγαλυτερα τηλεοπτικα twists της δεκαετιας

tv’s... inspector

Το 2020 φτάνει στο τέλος του και μαζί του και μία δεκαετία άνθησης της τηλεόρασης–ή και ύφεσης, αναλόγως του πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. Βάζουμε λοιπόν σε σειρά τις στιγμές που αγαπημένες –πολλές φορές μέχρι τη στιγμή του twist– σειρές μάς άφησαν με το στόμα ανοιχτό, με twists που ή δεν είδαμε με τίποτα να έρχονται ή που ελπίζαμε να μην έρθουν αλλά δεν τη γλιτώσαμε. Αυτά που ακολουθούν είναι μία ιεραρχική παράθεση αυτών των twists και πολλά μα πολλά spoilers, οπότε συνεχίζετε την ανάγνωση με δική σας «ευθύνη»!

6. Ο Bernard του“Westworld” είναι Host

Το “West world” έκανε πρεμιέρα το 2016 μέσω του HBOκαι πολλοί έκαναν λόγο για το νέο “Game of Thrones”. Θα είχε όλα τα φόντα να γίνει, εάν η τρίτη σεζόν που μας χάρισε φέτος δεν ήταν αυτό που ήταν. Πάμε όμως λίγο πίσω, στην πρώτη σεζόν,που τα twists διαδέχονταν το ένα το άλλο και ήταν πάντα καλογραμμένα. Ο William ήταν ο “Man in Black”, βλέπαμε πάνω από ένα timeline και δεν το πήραμε χαμπάρι, γενικώς μας ξεγέλασαν αρκετά και τους το αναγνωρίζω. Αλλά το αποκορύφωμα ήταν ξεκάθαρα η αποκάλυψη της φύσης του Bernard. Τα hints ήταν εκεί, αλλά λίγοι τα πρόσεξαν. Το ότι τελικά ο Bernard δεν δούλευε απλώς στο πάρκο, αλλά ήταν κι αυτός κατασκεύασμα των δημιουργών του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στα κεφάλια μας.

5. Η αποκάλυψη του “The Good Place”

Το πρωτότυπο “The Good Place” τρέλανε τους πάντες, όταν υπερβολικά γρήγορα άρχισε να καίει από μόνο του τα χαρτιά του, όταν μόλις στο έκτο επεισόδιο η Eleanor αποκάλυψε το μυστικό της, αλλά όπως αποδείχτηκε στο φινάλε της πρώτης σεζόν ήταν μόνο επειδή οι δημιουργοί είχαν πολλά δυνατότερα χαρτιά στα μανίκια τους. Η αποκάλυψη πως όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στο “BadPlace” οδήγησε αργότερα σε νέες ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις της πλοκής και των χαρακτήρων, αλλά κυρίως οδήγησε αρχικά το κοινό σε σοκ και θα έπρεπε να οδηγήσει και σε ένα Emmy σεναρίου, αλλά τι να κάνεις;

4. Ο θάνατος της Zoe στο “House of Cards”

Το “HouseofCards” ήρθε και άλλαξε την τηλεόραση το 2013, αφού ήταν η πρώτη σειρά που βγήκε με τον τρόπο του Netflix. Όλη η πρώτη σεζόν διαθέσιμη σε μία μέρα, έτσι απλά. Αυτό που συνηθίζεται σήμερα ήταν τότε το πείραμα του Netflix μέσω του “HouseofCards” και απέδωσε, αλλάζοντας την ιστορία της τηλεόρασης, καταστρέφοντας την ανάπτυξη σχέσης με το έργο που χτιζόταν με την εβδομαδιαία αναμονή για νέο επεισόδιο και εξαφανίζοντας τα cliffhangers. Πάμε τώρα στο twist. Στο πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου είδαμε τον Frank Underwood να πετάει τη Zoe στις ράγες του τρένου έτσι ξαφνικά, έτσι απλά. Σοκαριστικά και αναπάντεχα, σαν τους θανάτους του “Game of Thrones”, γρήγορα και ανώδυνα, καμία πραγματική σχέση όμως με τους θανάτους του “Game of Thrones”.  Και αν το twist του “The Good Place” άνοιξε νέους δρόμους για τη σειρά, στο “HouseofCards” φάνηκε πολύ σύντομα μετά τον θάνατο της Zoe και άλλων βασικών χαρακτήρων πως δεν υπήρχαν και πολλοί νέοι δρόμοι. Τι τα καις τα γερά σου χαρτιά αν δεν έχεις άλλα να παίξεις μετά;

3. Το φινάλε του “How I Met Your Mother”

Ανήκει στις περιπτώσεις που οι περισσότεροι το υποψιαζόντουσαν, αλλά κανείς δεν ήθελε να πιστέψει το φινάλε του “How I Met Your Mother”, ενός από τα καλύτερα sitcoms που έχουν περάσει στην τηλεόραση –πολλοί τολμούν να το συγκρίνουν με το “Friends”, μαζί τους και εγώ– και έχει μείνει στην ιστορία των χειρότερων φινάλε της τηλεόρασης. Αφιερώθηκε μία ολόκληρη σεζόν στον γάμο του Barney και της Robin μόνο και μόνο για να χωρίσουν λίγο μετά σε μία τσαπατσούλικη σκηνή. Αλλά αυτό δεν ήταν ούτε το μόνο twistούτε το μόνο πρόβλημα. Η μητέρα που οι fans περίμεναν εννέα ολόκληρες σεζόν, αφού έγινε πιο αγαπητή κι από όσο θα περίμενε κανείς, πέθανε. Αλλά δυστυχώς ούτε αυτό ήταν το μόνο twist του φινάλε ή το μόνο πρόβλημά του. Μπορεί να μην θεωρούνταν καν πρόβλημα, αφού σχεδόν όλοι το υποψιάζονταν και έδενε κιόλας –για ποιον λόγο να κάτσει κάποιος να πει αυτήν την τεράστια ιστορία στα παιδιά του;–, εάν δεν ακολουθούσε το κύριο πρόβλημα. Δηλαδή, η επανασύνδεση του Ted και της Robin, ενός on-offromance που, και οι ίδιοι θα είχαν ξεχάσει, και που κανείς δεν ήθελε να δει να συνεχίζεται, και που ακόμη και αν ήταν ωραίο είχε επισκιαστεί με πολλή μεγάλη προσπάθεια και πολλή μεγάλη επιτυχία από αυτό της Robin και του Barney που είχε χημεία, ενδιαφέρον, νόημα και όλα αυτά που το πρώτο απλά δεν είχε. Γενικά όλη η λίστα θα μπορούσε να περιείχε απογοητευτικά twists ενός μόνο επεισοδίου του “HowIMetYourMother”.

2. Το φινάλε του “Game of Thrones”

Η όγδοη σεζόν του “Game of Thrones” κατάφερε με μεγάλη μαεστρία επεισόδιο το επεισόδιο να απογοητεύσει το κοινό του με πολύ δημιουργικούς τρόπους. Αρχικά στον τίτλο θα έβαζα τη “Mad Queen Daenerys”, αλλά μετά σκέφτηκα πως ο Bran βασιλιάς είναι εξίσου ένα αναπάντεχα απαίσιο twist, οπότε το γενίκευσα. Το φινάλε του “Game of Thrones” κατάφερε ακατόρθωτα πράγματα. Ως φαν των “How I Met Your Mother” και “Lost”, μπορώ να πω ότι τα φινάλε τους μοιάζουν εξαίρετα μπροστά στην πανδαισία κακών ιδεών και εκτελέσεων που είχε αυτό του GOT–του “Lost” βασικά καλό ήταν έτσι κι αλλιώς. Η Cersei πέθανε από τούβλα. Η Daenerys τρελάθηκε και έκαψε το Kings Landing. Έτσι απλά. Ο Bran έγινε βασιλιάς επειδή «είχε την καλύτερη ιστορία». Όλα τους απρόβλεπτα, όλα τους προχειρογραμμένα και τσαπατσούλικα, σαν το φινάλε το ίδιο, το οποίο όμως δίκαια κατέκτησε τη δεύτερη θέση αφού κανείς σίγουρα δεν το περίμενε έτσι. Funfact: παρά την οργή των θεατών και τις κάκιστες κριτικές, το σενάριο του τελευταίου επεισοδίου βραβεύτηκε με Emmy καλύτερου σεναρίου.

1. Ο «Κόκκινος Γάμος» του “Game of Thrones” 

Εννοείται πως το “Game of Thrones” έχει την τιμητική του σε αυτήν τη λίστα
–βέβαια αυτήν τη φορά είναι για καλό. Ο «Κόκκινος Γάμος» στην τρίτη σεζόν συγκλόνισε τους πάντες όταν σχεδόν όλη η οικογένεια Stark δολοφονήθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο. Κανείς –εκτός από όσους είχαν διαβάσει τα βιβλία– δεν μπορούσε να το προβλέψει, ενώ και η συγγραφή του επεισοδίου, η σκηνοθεσία του και οι ερμηνείες ήταν τόσο συγκλονιστικά όσο και το ίδιο το γεγονός. Όντας τόσο βασικοί χαρακτήρες πολλοί δεν το περίμεναν. Φαίνεται δεν είχαν πάρει το μάθημά τους από τον θάνατο του Ned, αλλά μετά κι από αυτό είχε γίνει ξεκάθαρο πια πως κανείς δεν ήταν ασφαλής.

*Ο Κaza G. είναι μαθητής Γυμνασίου και τηλεοπτικός «περιπατητής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.