Τα μεγαλυτερα τηλεοπτικα cliffhangers

tv’s... inspector

Τα cliffhangers, οι στιγμές που τελειώνει ένα επεισόδιο και σε αφήνει να αναρωτιέσαι για καιρό, αγωνιώντας για τη συνέχεια, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί με τη μόδα του binge-watching, γιατί πολύ απλά τώρα πια δεν χρειάζεται να περιμένεις αφού τα έχεις όλα στο πιάτο. Πάμε όμως να δούμε μερικά από τα cliffhangers που συγκλόνισαν τους τηλεθεατές και που προκάλεσαν κύματα συζητήσεων, ερωτημάτων και θεωριών κατά τη διάρκεια της αναμονής.

7. ΤΟ TWIST ΤΟΥ THE “GOOD PLACE”

Ίσως το πιο πρόσφατο cliffhanger. Το πρωτότυπο “The Good Place” τρέλανε τους πάντες όταν υπερβολικά γρήγορα άρχισε να καίει από μόνο του τα χαρτιά του, όταν μόλις στο έκτο επεισόδιο η Eleanor αποκάλυψε το μυστικό της, αλλά όπως αποδείχτηκε στο φινάλε της πρώτης σεζόν ήταν μόνο επειδή οι δημιουργοί είχαν πολλά δυνατότερα χαρτιά στα μανίκια τους. Η αποκάλυψη πως όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στο “Bad Place” οδήγησε αργότερα σε νέες ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις της πλοκής και των χαρακτήρων, αλλά κυρίως οδήγησε αρχικά το κοινό σε σοκ και θα έπρεπε να οδηγήσει και σε ένα Emmy σεναρίου, αλλά τι να κάνεις;

6. ΟΤΑΝ Ο SHERLOCK HOLMES ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Στον “Sherlock” είδαμε κυριολεκτικά τον Sherlock Holmes να πηδάει από μία ταράτσα, όμως στην τελευταία σκηνή του φινάλε του δεύτερου κύκλου τον είδαμε να παρακολουθεί κρυμμένος την ίδια του την κηδεία! Το σοκ και τα ερωτήματα των θεατών διήρκησαν δύο χρόνια, όσο και η αναμονή για την τρίτη σεζόν.

5. ΟΤΑΝ O ROSS ΕΙΠΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ “FRIENDS”

Tο φινάλε της τέταρτης σεζόν του “Friends”, εκτός από το ξεκίνημα της σχέσης του Chandler και της Monica, είχε και τη Rachel να αμφιταλαντεύεται για το αν θα έπρεπε να αποκαλύψει τα αισθήματά της στον Ross –τη μέρα του γάμου του (!)– ή όχι. Και ενώ εκείνη τελικά αποφασίζει να μην πει τίποτε για να μη διακινδυνεύσει να χαλάσει τον γάμο του με την Emily, την ώρα της τελετής εκείνος αντί να πει «δέχομαι να πάρω την Emily» είπε το όνομα της Rachel και το επεισόδιο τελείωσε με τον παπά να ρωτάει αν θα συνεχιστεί το μυστήριο, αφήνοντας τους fans σε μία τετράμηνη αναμονή για τη συνέχεια.

4. Ο «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΣΤΟ “GAME OF THRONES”

Εάν το “Game of Thrones” φημίζεται για κάτι αυτό είναι για τη μεγάλη του άνεση να σκοτώνει βασικούς χαρακτήρες και το «κανείς δεν είναι ασφαλής» κλίμα που επικρατεί σε κάθε επεισόδιο, κάτι που έγινε σαφές τόσο με τον θάνατο του πρωταγωνιστή στο φινάλε της πρώτης σεζόν όσο και με τον «κόκκινο γάμο» στα τέλη του τρίτου κύκλου και γενικά πολλές πολλές φορές, πράγμα που οδήγησε πολλούς στο να ανησυχήσουν πραγματικά με τον θάνατο του John στο τέλος της πέμπτης σεζόν. Εάν ρωτάτε εμένα, αδίκως, αλλά δεν πειράζει.

3. ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ Η BUFFY… ΣΤΗΝ “BUFFY”

Η πέμπτη σεζόν της “Buffy: The Vampire Slayer” ήταν η κορυφή της ποιότητας και μετά από αυτή ακολούθησαν η έκτη, με την κορυφή της τόλμης, και η έβδομη, με την κορυφή της «τσαπατσουλιάς». Στο “The Gift”, το επεισόδιο με το οποίο τελείωσε η πέμπτη σεζόν, η Buffy κυριολεκτικά πεθαίνει σε μία πράξη αυτοθυσίας, εξέλιξη που είχε δώσει αρκετά στοιχεία στις προηγούμενες σεζόν η σειρά πως θα ακολουθούσε. Με τη συνέχεια όμως να έχει ήδη ανακοινωθεί, όλοι οι fans αναρωτιόντουσαν τι στο καλό θα γινόταν μετά. Με την Buffy να επιστρέφει από τον παράδεισο στη ζωή, η έκτη σεζόν είναι πολύ πιο σκοτεινή από ό,τι είχε συνηθίσει τους τηλεθεατές, εξετάζοντας θέματα όπως το νόημα της ζωής κ.ά., αλλά ας μη βγαίνουμε εκτός θέματος.

2. ΟΤΑΝ ΤΟ “LOST” ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΑ FLASH FORWARDS

Το “Lost” φημίζεται για τις περίπλοκες αφηγηματικές τεχνικές του, οι οποίες μπέρδεψαν, γοήτευσαν και μάγεψαν πολύ κόσμο. Χρησιμοποιούσε τα flashbacks για να γνωρίσουμε το παρελθόν των χαρακτήρων, το τι τους οδήγησε εκεί κ.ά., ωστόσο εντελώς αναπάντεχα στο τέλος της τρίτης σεζόν είδαμε τον Jack και την Kate εκτός νησιού να συζητούν και δεν ήταν αναδρομή στο παρελθόν… αλλά στο μέλλον. Άλλη μία μεγάλη ανατροπή που γέννησε εκατοντάδες ερωτήματα, απαντήσεις για τα οποία θα λαμβάναμε τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά.

1. ΠΟΙΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟΝ JR ΣΤΟ “DALLAS”;

Δεν έχω δει ποτέ μου “Dallas”, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεν θα γινόταν ποτέ όμως –θα ήταν μάλιστα ιεροσυλία– να μιλάω για cliffhangers και να μην αναφέρω το συγκεκριμένο. Το ερώτημα «Ποιος πυροβόλησε τον JR;» έγινε ένα catch phrase που στιγμάτισε την ποπ κουλτούρα τη δεκαετία του ’80 και απασχόλησε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ το επεισόδιο όπου επιλύθηκε το μυστήριο παρακολουθήθηκε από περίπου ενενήντα εκατομμύρια τηλεθεατές, μόνο στην Αμερική. Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή ιδέα ούτε ποιος είναι ο JR ούτε ποιος τον πυροβόλησε, αλλά αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο cliffhanger στην ιστορία της αμερικανικής και όχι μόνο τηλεόρασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.