Tα μεγαλυτερα μυστηρια της tv

Tv’s... inspector

Το είδος του μυστηρίου είναι κάτι που συνήθως συναντάμε στον κινηματογράφο και όχι στην τηλεόραση, κυρίως λόγω της διάρκειας. Yπάρχουν όμως ορισμένες εξαιρέσεις, σειρές δηλαδή, που είτε με αυτοτελή επεισόδια και μυστήρια είτε με ένα μακροσκελές μυστήριο «απασχολούν» τους πρωταγωνιστές τους. Πάμε να δούμε τώρα μερικές από τις καλύτερες σειρές μυστηρίου που έχουμε δει στην τηλεόραση.

BROADCHURCH” – ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ DANNY;

Μιλάμε φυσικά για την original βρετανική βερσιόν της ιστορίας, με πρωταγωνιστές τον David Tennant του “Doctor Who” και τη φανταστική Olivia Colman. Η σειρά είναι ένα καλογυρισμένο δράμα που επικεντρώνεται στη δολοφονία ενός νεαρού αγοριού και στις έρευνες της αστυνομίας. Καλογυρισμένο, καλογραμμένο και με ένα πολύ δυνατό καστ, το “Broadchurch” σε οδηγεί αργά αλλά σταθερά σε μία τρομερή αποκάλυψη.

VERONICA MARS” – ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ LILY KANE;

Κάθε σεζόν της “Veronica Mars” είχε ένα ενδιαφέρον μυστήριο να μας διηγηθεί, το πιο σοκαριστικό ωστόσο ήταν αυτό της πρώτης σεζόν, όχι τόσο λόγω της απάντησης όσο στο πού οδήγησε. Η Veronica Mars είναι μία έφηβη που μετά τη δολοφονία της κολλητής της, Lily Kane, βυθίζεται σε θλίψη και αναπτύσσει έναν πιο σκληρόπετσο και κυνικό χαρακτήρα. Αποφασισμένη να ξετυλίξει το νήμα του μυστηρίου γύρω από τον θάνατο της φίλης της, σύντομα –όχι και τόσο, της παίρνει γύρω στα είκοσι και επεισόδια, αλλά δεν βαριέσαι– έρχεται αντιμέτωπη με σοκαριστικές αποκαλύψεις.

THE KILLING” – Ο ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ

Η τρίτη σεζόν του “The Killing” –της σειράς που κόπηκε και αναστήθηκε δύο φορές– ίσως να είναι και η καλύτερη. Εξακολουθεί να είναι μουντή και αργή, πράγμα για το οποίο παραπονιούνται αρκετοί για τη σειρά γενικά, είχε όμως ένα solid μυστήριο, το οποίο είχε και μία συγκλονιστική λύση. Γιατί ένας από τους κύριους λόγους που βλέπεις ένα μυστήριο είναι για τη στιγμή που θα λυθεί και θα μείνεις με ανοιχτό το στόμα… άλλο που πολλοί λένε πως το βλέπουν για να το λύσουν μόνοι τους, γιατί αυτό κλέβει όλη την έκπληξη. Τι είναι όμως; Η ντετέκτιβ Sarah Linden και ο συνεργάτης της Stephen Holder –ναι, αυτοί με το “will they or won’t they” ρομάντζο– έρχονται αυτήν τη φορά αντιμέτωποι με ένα άλλο μυστήριο. Ένας κατά συρροήν δολοφόνος που σκοτώνει άστεγες έφηβες. Κουλό; Ω, ναι. Πολύ. Πάρα πολύ. Ενδιαφέρον; Άλλο τόσο. Και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εξεπλάγη με την απάντηση στο συγκεκριμένο.

BIG LITTLE LIES” – ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΠΑΡΤΙ;

Η διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Liane Moriarty ξεκινάει αφήνοντας τον θεατή να καταλάβει πως κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί σε ένα πάρτι και έπειτα τοποθετεί τους χαρακτήρες του λίγο καιρό πριν και σε οδηγεί σιγά σιγά στο τραγικό γεγονός. Στο επίκεντρο βρίσκονται πέντε γυναίκες και διάφορες ιστορίες οικογενειακού δράματος. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ξεπερνούν τα όρια. Αλλά και πάλι, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και αυτό εκφράζει απόλυτα τη σειρά και το μυστήριό της.

SHERLOCK

Η εκδοχή με τον Benedict Cumberbatch και τον Martin Freeman μπορούμε νομίζω όλοι να συμφωνήσουμε πως είναι και η καλύτερη. Highlight της σειράς, πέρα από τον Moriarty του Andrew Scott, μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε πως ήταν η Mrs Hudson της Una Stubbs. Κυρίως με αυτοτελή επεισόδια, χωρίς κάποιο μεγάλο μυστήριο να μας ταλανίζει συνολικά, το “Sherlock” του BBC τα είχε όλα: Ατμόσφαιρα, καλό σενάριο, εξαίρετη σκηνοθεσία, υψηλότατο επίπεδο παραγωγής και φυσικά ένα υπέροχο καστ με μεγάλη χημεία. (Σχεδόν) κάθε επεισόδιό του θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτήν τη λίστα.

DARK

Το “Dark” του Netflix είναι το χαστούκι σε όσους θεωρούσαν το “Lost” σειρά που δυσκολευόσουν να παρακολουθήσεις. Μία πραγματική σπαζοκεφαλιά, το “Dark”, χωρίς πολλά μυστήρια του τύπου «ποιος τον σκότωσε», διηγείται μία πολύ πιο μπερδεμένη και συναρπαστική ιστορία. Σε μία μικρή πόλη της Γερμανίας ένα παιδί εξαφανίζεται, τριάντα τρία χρόνια μετά την εξαφάνιση ενός άλλου παιδιού, κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Έτσι απλά ξεκινάει και σύντομα έχει να κάνει με ταξίδια στον χρόνο, την Αποκάλυψη και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστείς. Το “Dark” είναι μία οικογενειακή τραγωδία, μία αστυνομική σειρά μυστηρίου και μία σειρά επιστημονικής φαντασίας ταυτόχρονα και ένα είδος εμπειρίας για όποιον το παρακολουθήσει.

LOST

Στο “Lost” τα πάντα είναι ένα μυστήριο. Μετά από τη συντριβή ενός αεροπλάνου οι σαράντα οκτώ επιβάτες του βρίσκονται σε ένα έρημο νησί όπου και καλούνται να επιβιώσουν. Σταδιακά ανακαλύπτουμε μέσω αναδρομών το παρελθόν των χαρακτήρων, καθώς κι εκείνοι ανακαλύπτουν το νησί, όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Ένα ατέλειωτο, διασκεδαστικό μυστήριο με πολύ δράμα, ορισμένα κωμικά στοιχεία και πολλά πολλά ερωτήματα, με κύριο το επιστήμη vs πίστη που εκφράζεται μέσα από τους χαρακτήρες. Όλοι διαφορετικοί, ο καθένας κουβαλάει το μυστήριο και τα τραύματά του και είναι αυτά που δίνουν στη σειρά ζωή και κάνουν το μυστήριο ενδιαφέρον, το οποίο βέβαια δεν είναι το επίκεντρο του έργου.

“TWIN PEAKS” – ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ LAURA PALMER;

Ο βασιλιάς του τηλεοπτικού μυστηρίου, το “Twin Peaks” του David Lynch, αφηγείται την ιστορία της δολοφονίας μίας νεαρής κοπέλας σε μία μικρή πόλη, σύντομα όμως γίνονται πολλά περισσότερα από την εξιχνίαση μίας δολοφονίας. Η ιδιαιτερότητα της σειράς και η πολυμορφία της προσδίδει νέες διαστάσεις στο είδος. Ο σουρεαλισμός, το πώς οι χαρακτήρες παρουσιάζονται άλλοτε μελοδραματικοί και άλλοτε με χιούμορ και κωμικότητα. Πέρα από την εξαιρετική κινηματογραφία και μουσική της σειράς, υπάρχει ένα έξυπνο σενάριο που είναι και το πιο σημαντικό όταν πρόκειται για μία ιστορία μυστηρίου και εδώ, παρότι το μυστήριο βρίσκεται στο επίκεντρο, μιλάμε για πολλά παραπάνω. Μιλάμε για μία ιστορία που αλλάζει συνεχώς μορφές, περιστρεφόμενη πάντα όμως γύρω από αυτό το μυστήριο που έχει επίσης μία απρόβλεπτη και σοκαριστική επίλυση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.