Τα μεγαλα του Μικρου Διακοσμου

Ι. Η επίσκεψη του 9ου   δημοτικού σχολείου 

Ο Μικρός Διάκοσμος του Γιάννη Βουλτσίδη στην περιοχή παραλίας Ιμέρου, φιλοξένησε  το 9δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, όπου τα παιδιά απόλαυσαν μια παράσταση Καραγκιόζη με ζωντανή μουσική. Με το τέλος της παράστασης ο διευθυντής του σχολείου κ. Θεόδωρος Νικολαΐδης δήλωσε: 
 

«Γονείς και μαθητές είμαστε εντυπωσιασμένοι και από την ποιότητα της παράστασης και τον εξαιρετικό χώρο του Μικρού Διάκοσμου. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε και του χρόνου θα είμαστε εδώ.»
 
Σαν Μικρός Διάκοσμος ευχαριστήσαμε τον διευθυντή για τα καλά του λόγια αλλά θα θέλαμε και τα άλλα σχολεία της περιοχής να γνωρίσουν τον Μικρό Διάκοσμο, ώστε να παρέχει ομορφιά και να παίρνει κουράγια.
 

Στον πλανήτη όλα είναι συμπληρωματικά. Και μία περιοχή που δεν στηρίζει τους τοπικούς πνευματικούς δημιουργούς που αξίζουν, και επενδύουν ζωή και έργο στον τόπο τους, δεν πράττει το καλλίτερο. Όταν ο άλλος είναι αλωμένος πνευματικά, έρχεται και η οικονομική άλωση και καθυστέρηση.
 
Και σας παρακαλώ να μην τα λάβετε αυτά σαν καλλιτεχνική γκρίνια αλλά σαν στοιχεία αυτογνωσίας.  

ΙΙ. Ταξίδια και ξίδια, από τον ΔΟΝ ΣΑΝΤΣΟ ─Αρχάγγελος Ρόδος 1990 

Αρχάγγελος, γυναίκες σαν τις πέτρες, οι τελευταίες ενός πολιτισμού που δύει, επιμένουν στα αρχοντικά βλέμματά τους και στην φορεσιά τους. Φορεσιά που ντύνει που δεν πνίγει σαν σελοφάν μπούτι γαλοπούλας..!
 

Ρόδος, ρόδι, ρόδι, πουθενά ο ουρανός δεν είναι τόσο ψηλά και διάφανος όσο στην Ρόδο, και το χρώμα του την αυγούλα ροδίζει σαν μάγουλο ζωηρού μωρού παιδιού, «ροδόχρουν θαλασσί»…
 
Γι’ αυτούς όλες αυτές οι ομορφιές θα’ ναι «φυσικές» και θα τις αντέχουν, μα ρωτάτε και μένα τον γιο της ομίχλης;
 
Σαν καινουριοθερισμένο αλώνι, που πέφτουν τα πουλάκια  πάνω του τιτιβίζοντας πολύβουα και με τα νευρικά ρομφάκια τους τσιμπάνε σπόρους, έτσι τώρα αισθάνεται η ψυχή μου,  καθώς ξεδιπλώνω τις φιγούρες του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ  πίσω από τον  μπερντέ, κάνοντάς τες εδώ στα παιδιά των χωριών, πρόσφορο.
 

* Ο Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θρακικού θεάτρου Σκιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.