Τα καλαντα των Χριστουγεννων απο την Αρμενικη Κοινοτητα της Κομοτηνης

Πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων τους, τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής γιόρτασαν και φέτος, στις 6 Ιανουαρίου, μαζί τη γιορτή των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων. Η Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το έθιμο οι ορθόδοξοι Αρμένιοι, παραμονή της μεγάλης εορτής τραγουδούν τα κάλαντα.
 
Έτσι και φέτος λοιπόν τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, παραμονή δηλαδή των Χριστουγέννων, φόρεσαν τα γιορτινά τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κομοτηνής, ψάλλοντας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, έναν ύμνο προς τον Θεό για το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Χριστού.
 
Συγκεκριμένα τα μέλη της «δικής μας» Αρμενικής Κοινότητας επισκέφθηκαν και έψαλαν τα κάλαντα και στους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες, αρχής γενομένης από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ.Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Κομοτηνής κ.Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος τους υποδέχτηκε έχοντας στον πλευρό του την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ.Σοφία Μενεσελίδου, ενώ επισκέφθηκαν και την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής όπου έγιναν δεχτοί από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνα.


 
Όπως ορίζει το έθιμο στη συνέχεια επισκέφτηκαν και έψαλαν τα κάλαντα και σε αρμένικα σπίτια της πόλης μας, ενώ ακολούθως έδωσαν το «παρών» στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Ορθόδοξων Αρμενίων, στον Άγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή.
 
Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας! Και του χρόνου!
 
 

Γιατί οι Αρμένιοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου

 

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ-ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΤΖΗΛΥΡΑ*

 
Σύντομα θα ζήσουμε άλλη μια εορταστική περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Θεοφανίων. Όπως κάθε χρόνο, ενώ όλοι οι Χριστιανοί (εκτός από αυτούς που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο) θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, οι Αρμένιοι θα γιορτάσουν μαζί με τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου. Το άρθρο αυτό σκοπό έχει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι Αρμένιοι της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μαζί με τους άλλους λαούς.
 
Ξεκινούμε αναφέροντας ότι κανένας δεν γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς. Ωστόσο, με βάση διάφορα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα πρέπει να γεννήθηκε μεταξύ 8 και 2 π.Χ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γεννήθηκε το Χειμώνα, αλλά μάλλον γύρω στην Άνοιξη ή το Φθινόπωρο. Εν πάση περιπτώσει όμως, εκείνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα Χριστούγεννα άρχισαν να εορτάζονται το 134 μ.Χ., με απόφαση του Πάπα Τελέσφορου.
 
Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η μία και αδιαίρετη Εκκλησία είχε μια κεντρική δομή και ότι ο Χριστιανισμός, που ήταν μία νέα θρησκεία, έπρεπε να κτίσει πάνω σε υφιστάμενες δομές. Έτσι, η Εκκλησία γιόρταζε από κοινού τη γέννηση και τη βάπτιση του Ιησού Χριστού είτε στις 6 Ιανουαρίου – ημέρα της παγανιστικής εορτής του Ανίκητου Ήλιου στην Ανατολή – είτε στις 22 Δεκεμβρίου – χειμερινό ηλιοστάσιο και ημέρα της εορτής του Θεού Ήλιου στη Δύση -, ακριβώς για να μπορούν οι κατατρεγμένοι Χριστιανοί να χρησιμοποιούν την εορτή αυτή ως πρόσχημα για τους δικούς τους εορτασμούς. Μάλιστα δε, στον τότε εορτασμό δινόταν περισσότερη σημασία στη βάπτιση του Ιησού (Θεοφάνια) και όχι στην ενσάρκωσή Του (Χριστούγεννα).
 
Η Αρμενία, σαφώς στην ανατολική άκρη του τότε χριστιανικού κόσμου, γιόρταζε τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου. Οι ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεχωριστά από τον εορτασμό των Θεοφανίων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335. Επί Πάπα Ιουλίου Α’ (337-352), τα Χριστούγεννα σταμάτησαν πλέον να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνια και ο εορτασμός τους θεσπίσθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, ως μια προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών εορτών για τα Σατουρνάλια (μεγάλη ειδωλολατρική γιορτή υπέρ του θεού Κρόνου).
 
Σταδιακά, ο εορτασμός της γέννησης του Κυρίου στις 25 Δεκεμβρίου διαδόθηκε από τη Δύση στην Ανατολή μέχρι το 376, οπότε και σύμφωνα με την παράδοση εκφωνήθηκε η πρώτη ομιλία για τα Χριστούγεννα από το Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Το 386 ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την Εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων. Το 529 ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε ως δημόσια αργία σε ολόκληρη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μέχρι περίπου το 534, η 25η Δεκεμβρίου είχε επικρατήσει σταδιακά σε όλο τον τότε Χριστιανισμό.
 
Ωστόσο, τα πράγματα στην Αρμενία ήταν λίγο διαφορετικά από τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Μεγάλο τμήμα της ανατολικής Αρμενίας βρισκόταν ήδη από το 428 μ.Χ. υπό τον έλεγχο των Περσών και έτσι η υπό διωγμό Αρμενική Εκκλησία είχε να ασχοληθεί με πιο άμεσα ζητήματα από την αλλαγή της ημερομηνίας της γιορτής των Χριστουγέννων. Επιπλέον, οι Αρμένιοι αποκόπηκαν από τη βυζαντινή παράδοση το 451, όταν συγκλήθηκε η Σύνοδος της Χαλκηδόνας και αυτοί δεν μπορούσαν να παραστούν, καθώς τότε πολεμούσαν την περίφημη μάχη του Αβαράιρ για να διατηρήσουν τη χριστιανική τους πίστη, αφού οι Πέρσες είχαν αποφασίσει τότε να επιβάλουν το Ζωροαστρισμό ως επίσημη θρησκεία στη χώρα. Με τη νίκη υπέρ των Χριστιανών, η Αρμενική Εκκλησία συνέχισε να συνεορτάζει τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου. Ο συνεορτασμός αυτός αποτελεί αδιάσπαστη συνέχεια της παλαιάς χριστιανικής παράδοσης.
 

Πηγή: maxhnews.com

 

*Εκπρόσωπος τύπου του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.