Τα «ιννια φαια» αναβιωνει ο Πολιτιστικος Συλλογος Ανατολικορωμυλιωτων Κομοτηνης

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία

Στα πλαίσια των Εορταστικών Εκδηλώσεων 2017-2018 του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής ο Πολιτιστικός Σύλλογός Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής θα αναβιώσει το έθιμο «Τα ιννιά φαϊά», το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 11:00 στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας.
 
Τα «ιννιά φαϊά» (εννέα φαγητά) ήταν ένα έθιμο που τηρούσαν οι Ανατολικορωμυλιώτες το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων. Το τραπέζι στρώνονταν με 9 νηστίσιμα φαγητά και όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν γύρω από αυτό. Ο αριθμός 9 είναι συμβολικός. Μπορεί να συμβολίζει τα εννιάμερα της Παναγίας, τους 9 μήνες κυοφορίας της Παναγίας ή τους 9 σταθμούς που έκαναν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά το διωγμό του Ηρώδη.
 
Μετά την παρουσίαση του εθίμου θα ακολουθήσει γλέντι για όλο τον κόσμο με το Μουσικό Σχήμα Θρακόμελο ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Ανατολική Ρωμυλία Ν. Έβρου, Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Στρύμης, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρωβύλης, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης.
 
«Σας περιμένουμε όλους για να ξυπνήσουμε μνήμες και να μεταφέρουμε λίγη από την ατμόσφαιρα του παρελθόντος στο σήμερα!» αναφέρει ο Σύλλογος σε γραπτό του μήνυμα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.