«Τα γραμματα της αγαπης» του Νικολα Σμυρνακη αγκαλιαστηκαν απο τους Κομοτηναιους

Και στάθηκαν αφορμή συζήτησης για την «μητέρα» των συναισθημάτων, την αγάπη, μεταξύ κοινού και συγγραφέα

Για τη σημασία της αγάπης, τα υποκατάστατά της και την ανάγκη να αρέσουμε σε όλους μίλησε ο Νικόλας Σμυρνάκης στη βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου με τίτλο «Τα γράμματα της αγάπης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Διόπτρα», που έλαβε χώρα στη Δημοτική βιβλιοθήκη το απόγευμα της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου.

Το παρών έδωσαν αρκετοί Κομοτηναίοι, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος του τμήματος παιδείας και διά βίου μάθησης του Δήμου Κομοτηνής, κ.Ιωάννης Κυριαζής.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Διόπτρα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (Κομοτηνή Εν Δράσει) και το βιβλιοπωλείο Book Stop.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Νατάσσα Βαφειάδου, η οποία χαιρέτησε το κοινό, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός της υπεύθυνης επικοινωνίας του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού “Exagono” κ. Βασιλικής Μαντενίδου, η οποία και εισήγαγε το βίντεο που ετοίμασαν ειδικά για την περίσταση της παρουσίασης οι εθελοντές του κέντρου.

Το πάνελ της εκδήλωσης

Θεράπων Φάκας: «Άρχισε να χρησιμοποιεί την έμπνευση που είχε από τα λόγια για να δημιουργήσει σχέδια»

Ο Πρεσβευτής θετικής ενέργειας, Life & Business Coach, κ. Θεράπων Φάκας, προλόγισε το βιβλίο του Νικόλαου Σμυρνάκη, γνωστοποιώντας στο κοινό την αρχή της συγγραφικής αυτής «περιπέτειας» του συγγραφέα.

«Όλα ξεκίνησαν το 2002, αρχικά σαν κάποιες πρώτες σκέψεις αλλά το 2009 ήταν το σημείο σταθμός, το σημείο στο οποίο ο Νικόλας και η γυναίκα του η Εύα βρισκόταν στο ανατολικό Βερολίνο σε μια υπαίθρια αγορά και βρήκαν ένα υπέροχο δερματόδετο σημειωματάριο, το οποίο του άρεσε πάρα πολύ, η γυναίκα του το έκανε δώρο και από εκεί και πέρα η σκέψη μετουσιώθηκε σε πράξη. Άρχισε να χρησιμοποιεί την έμπνευση που είχε από τα λόγια για να δημιουργήσει σχέδια. Πρώτα η σκέψη γίνεται πράξη, η αγάπη που είναι το ουσιαστικό γίνεται ρήμα γίνεται αγαπάω […]. Και κάπως έτσι οι σκέψεις του Νικόλα άρχισαν να δημιουργούν σχήματα εικόνες της αγάπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φάνης Κωφίδης: «Η αγάπη καταργεί ακριβώς τα σύνορα του χθες και του αύριο, διότι η αγάπη δεν ελπίζει, μόνο δίνει»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ομίλου ΕΑΝΟΣ κ.Φάνης Κωφίδης, ο οποίος διερωτήθηκε σε σχέση με τις αποχρώσεις και τις εκδοχές της αγάπης για να τονίσει:

«Η μητρική αγάπη είναι ανώτερη αγάπη, όχι ανώτατη, διότι έχει μέσα ένα στοιχείο του καλού θετικού εγωισμού της μητέρας να προστατεύσει το παιδί της, έχει κάτι μέσα από εγωισμό. Η πραγματική αγάπη δεν έχει καθόλου εγωισμό. Η πίστη έχει μέσα την αγάπη; Η πίστη είναι το αντίθετο της γνώσης. Η γνώση δεν χρειάζεται πίστη, εκεί αρχίζει η παραίτηση και πάμε στην πίστη και αποδίδουμε τον εαυτό μας σε κάτι ανώτερο, έναν θεό, μια ιδέα, κάτι μεγαλύτερο […]. Ανώτερο από την πίστη, ανώτερο και από την αγάπη, είναι τελικά εκείνη η κατάσταση που περιγράφει το βιβλίο. Είναι εκείνο το επίπεδο συνείδησης που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος πέρα από τη μητρότητα, πέρα από τη φιλία […] είναι η κατάργηση των φόβων μας. Αυτό είναι η αγάπη γιατί καταργεί ακριβώς τα σύνορα του χθες και του αύριο. Διότι η αγάπη δεν ελπίζει, μόνο δίνει».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του ερασιτεχνικού βίντεο από μέλη και εθελοντές της ομάδας του “Exagono”, μέσα στο οποίο οι «πρωταγωνιστές» αυτού απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούσαν την αγάπη.

Ο Δημήτρης Μπασδάνης του βιβλιοπωλείου Bookstop με τη σύζυγό του και συνεργάτιδά τους

Νικόλας Σμυρνάκης: «Αγάπη σημαίνει βαθιά λαχτάρα να προσφέρεις αυτό που ο άλλος πεθυμά»

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του και τη θερμή «αγκαλιά» του, άρχισε να αναλύει τα βασικά νοήματα γύρω από το βιβλίο, μέσα από ορισμένες φράσεις όπως: «Αγάπη σημαίνει βαθιά λαχτάρα να προσφέρεις αυτό που ο άλλος πεθυμά», «Δώσε και λάβε αγάπη, αγάπα εσένα. Τα τρία θεμέλια του είναι», αλλά και «Ένα να λείπει χάθηκε το οικοδόμημα της ύπαρξης». Στη συνέχεια, αναλύθηκαν τα πιο έντονα υποκατάστατα της αγάπης: Σεξ, άσκοπη διασκέδαση, Υλικά αγαθά, κοινωνικά δίκτυα, τοξικές σχέσεις, επιτυχία-χρήματα-διασημότητα, υποτίμηση του άλλου, ναρκωτικά, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της εκδήλωσης.

Ο συγγραφέας επίσης, διἀβασε αποσπάσματα και από τα προηγούμενα βιβλία του «Η Αλήθεια» (εκδόσεις διόπτρα), αλλά και «Η εικόνα κρυβόταν στο κομοδίνο μου» (εκδόσεις Διόπτρα), οι αφορμές για να γράψει «Τα γράμματα της αγάπης».

Προς το τέλος τη βραδιάς άνοιξε συζήτηση αλλά και έκφραση σκέψεων μεταξύ του συγγραφέα και των ομιλητών, ενώ στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα στο κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.