Τα Χελιδονισματα εφτασαν και στην Πανδροσο

Από το Μουσικό Εργαστήρι Νότα και τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Γέμισε με παιδικές φωνές χαράς και χελιδονίσματα η Πάνδροσος, το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής σε συνεργασία με το μουσικό εργαστήρι Νότα του Χρήστου Χατζόπουλου, την τοπική κοινότητα και την ΔΚΕΠΠΑΚ να αναβιώνουν το έθιμο.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εργαστήρια και δράσεις, από χειροτεχνία και κατασκευές εντός του παλιού Δημοτικού Σχολείου Πανδρόσου, με τους Σπορίτες Ροδόπης να γνωρίζουν στους συμμετέχοντες παραδοσιακούς σπόρους και φυτά. Επίσης η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης ξενάγησε όσους επιθυμούσαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ πραγματοποίησε και δενδροφύτευση στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα χελιδονίσματα ταξιδεύουν στους οικισμούς

Επιδίωξη τους είναι να φέρουν τα χελιδονίσματα, εκτός από την πόλη της Κομοτηνής, όπου αποτελούν πλέον παράδοση, και στους οικισμούς, σημείωσε η κ. Ζαφειρία Σύρμου, γραμματέας του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών.

Έτσι σε συνεργασία με τον κ. Χατζόπουλο είχαν ξεκινήσει το 2019 από τον οικισμό του Κοσμίου, και είχαν σκοπό να κινηθούν και στους άλλους οικισμούς, πριν η πανδημία βάλει στον πάγο αυτά τα σχέδιά τους.

Αφού πλέον δεν υπάρχουν μέτρα, συνέχισαν την δράση στον οικισμό της Πανδρόσου αυτή τη φορά, συμμετέχοντας με τα παιδικά τμήματα του συλλόγου και όποια υλικοτεχνική υποδομή ζητήθηκε.

Η κ. Σύρμου στάθηκε στη συνεργασία με τις ομάδες και τους συλλόγους της Κομοτηνής που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση, επιθυμώντας να κάνουν τα χελιδονίσματα στους οικισμούς, θέλοντας να συμπράξουν στο «ζωντάνεμά» τους.

Ανοίγουν τα φτερά τους τα Χελιδονίσματα

Στο άνοιγμα των χελιδονισμάτων και των δράσεων τους πέρα από τα στενά όρια της πόλης της Κομοτηνής στάθηκε ο κ. Χατζόπουλος, που σημείωσε πως το φετινό μήνυμα τους είναι Αλληλεγγύη-Δικαιοσύνη.

Στα 20 χρόνια που γίνονται τα χελιδονίσματα στη Θράκη, που ξεκίνησαν στην Κομοτηνή έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τα στενά όρια της Θράκης, έχοντας ήδη βρεθεί στην Χρυσούπολη, ενώ μέσα στο Μάιο θα βρεθούν στα Μέγαρα.

«Τα χελιδονίσματα της Θράκης έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν και να δίνουν το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι, και στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος, φέρνοντας ένα μήνυμα καθαρά εκπαιδευτικό, για την άνοιξη, την ελπίδα, αυτό που περιμένουμε όλοι αλλά δεν το κάνουμε.

Θύμισε άλλωστε ότι στους στίχους των χελιδονισμάτων υπάρχει το μήνυμα πως αν δεν σπείρεις δεν θα θερίσεις, και τώρα σπέρνουν με τα Χελιδονίσματα, για να θερίσουν αργότερα.

Σημαντική η ανάδειξη της Πανδρόσου

Τέλος η πρόεδρος της Κοινότητας Πανδρόσου κ. Θεοδώρα Κοντοπούλου τόνισε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή μέρα για την Πάνδροσο, γιατί τα χελιδονίσματα, παρά το γεγονός ότι ο τοπικός σύλλογος είχε δραστηριότητα, δεν είχαν γίνει ποτέ σε αυτή.

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς στην Πάνδροσο, που θα ακουστούν οι γλυκιές φωνούλες και η μουσική από τα παιδιά» σημείωσε, ευχαριστώντας το σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών και ευχόμενη να υπάρξουν και στο μέλλον τέτοιες δράσεις για να αναδεικνύεται και ο οικισμός, το καλό του κλίμα και οι φιλόξενοί του κάτοικοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.