Τα αθεατα και ταπεινα αντικειμενα των αποθηκων του Αρχαιολογικου Μουσειου Αβδηρων

Ημερολόγιο για το 2023 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Με ένα καλαίσθητο ημερολόγιο καλωσόρισε το νέο έτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Το ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στα αθέατα και ταπεινά αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρος και δεν εκτίθενται στα μουσεία. 

Όπως εξηγεί για την επίμαχη επιλογή της έκδοσης η κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, εξηγεί πως το περισσότερο αρχαιολογικό υλικό βρίσκεται προστατευμένο στους αποθηκευτικούς χώρους. Εκεί, εκτός από κάθε είδους αντικείμενα, φυλάσσονται οστά ανθρώπων και ζώων, όστρεα, δείγματα χλωρίδας κλπ. Σε όλα έχει πρόσβαση η επιστημονική κοινότητα, είναι όμως αθέατα για το κοινό.

Πολλά από αυτά ακόμα και αν είχαν εκτεθεί, οι επισκέπτες ενδεχομένως, να τα προσπερνούσαν. Ο λόγος; Στερούνται μνημειακότητας, δεν είναι ελκυστικά, η χρήση τους είναι ασαφής, διατηρούνται αποσπασματικά. Και όμως πράγματα που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος «ταπεινά» ή και «ασήμαντα» αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αρχαιογνωσίας. Ο τόπος όπου βρέθηκαν, ο αριθμός τους, ο τρόπος κατασκευής τους και πολλές άλλες παράμετροι συμβάλλουν στην κατανόηση του αρχαίου κόσμου. Μια αγροτική εγκατάσταση, ένα προϊστορικό χωριό, ένα εργαστήριο, ένα νοικοκυριό, ένα ιερά και ακόμα δοξασίες, κοινωνικοί θεσμοί, οργάνωση του χώρου, μπορεί να μην ήταν ανιχνεύσιμα χωρίς τα αντικείμενα αυτά που γεμίζουν τα ράφια των αποθηκών. Και τότε, οι απόπειρές μας για κατανόηση του παρελθόντος θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικής.

Επιθυμώντας να σας κάνουμε κοινωνούς σε αυτή την πλευρά της δουλειάς μας, προκρίναμε ως θέμα του ημερολογίου για το 2023 κάποια από τα αθέατα και ταπεινά αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποίησαν οι ανθρώπινες κοινότητες που έζησαν στην περιοχή μας από τη νεολιθική περίοδο και εφεξής. Ελπίζουμε έτσι να φέρουμε κάποιες κρυμμένες όψεις του αρχαίου κόσμου πιο κοντά σας.

Εύχομαι το 2023 να αναδείξει το αθέατο καλό που όλοι κρύβουμε μέσα μας!».

Οι συντελεστές

Να σημειωθεί ότι τα κείμενα που φιλοξενούνται στο ημερολόγιο και η επιμέλειά τους είναι των Κωνσταντίνας Καλλιντζή, Μαρίας Χρυσάφη, Κυριακής Χατζηπροκοπίου, Δέσποινας Σκουλαρίκη. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της ΕΦΑ Ξάνθης.

Τέλος η τυπογραφική επεξεργασία και η εκτύπωση του ημερολογίου έγινε στο Τυπογραφείο Μουτάφης-Καλαθέρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.