Τα αναλυτικα προγραμματα της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αμερικης για τη διδασκαλια της Ελληνικης ως Γλωσσας Πολιτισμικης Κληρονομιας εχουν την υπογραφη του ΔΠΘ

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά το Σάββατο, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Οι Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα»

Άλλη μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας, και το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 29 Ιανουαρίου και ώρα 20:00 το απόγευμα, με την αφορμή της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Σε συνέχεια των επιμορφωτικών προγραμμάτων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία της ομογένειας που πραγματοποίησαν εθελοντικά καθηγητές του ΔΠΘ και στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο φορέων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Οι Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα» κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρουσιαστούν μεταξύ άλλων για πρώτη φορά τα νέα αναλυτικά προγράμματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 27 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και καθηγήτρια γλωσσολογίας κ. Ζωή. Γαβριηλίδου πρόκειται για την πρώτη επίσημη παρουσίαση των προγραμμάτων που έρχονται να αναπληρώσουν το κενό που υπήρχε αλλά και να αποτελέσουν άλλη μία «πολύ σημαντική παρακαταθήκη από πλευράς της Αρχιεπισκοπής στις επόμενες γενιές».

Στο πλαίσιο της μέχρι στιγμής συνεργασίας των δύο πλευρών πέραν των επιμορφωτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στους εκπαιδευτικούς, υλοποιήθηκε επίσης και ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για όσους διδάσκουν την ελληνική ως γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα τεστ ελληνομάθειας, ενώ η ημερίδα του Σαββάτου αποτελεί την συνέχεια των δράσεων αυτών.

Εξηγώντας την αναγκαιότητα των αναλυτικών προγραμμάτων η κ. Γαβριηλίδου εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική γινόταν ως επί το πλείστον από σχολεία της εκκλησίας τα απογεύματα του Σαββάτου, εκτός δηλαδή του κανονικού ωραρίου των παιδιών, και με εκπαιδευτικούς που στη πλειοψηφία των περιπτώσεων γνώριζαν απλά ελληνικά και δεν ήταν πιστοποιημένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ελληνομάθεια των παιδιών. Απουσία δε και ενός συγκεκριμένου προγράμματος και άρα ενός συστηματικού τρόπου εκμάθησης το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

«Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής οραματίστηκε να φτιάξει ένα τέτοιο αναλυτικό πρόγραμμα απευθύνθηκε σε εμάς, γιατί τα μέλη του εργαστηρίου γλωσσολογίας, τόσο εγώ όσο και η κ.Μητσιάκη έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στην Ελλάδα και την Κύπρο, και έτσι στην ημερίδα αυτή θα παρουσιάσουμε πλέον το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, να καταγράψουμε το τι πρέπει να διδαχτεί  κάθε επίπεδο ελληνομάθειας, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το γυμνάσιο και συγκεκριμένα  περίπου έως και την δευτέρα και τρίτη γυμνασίου» ανέφερε.

Η συνέχεια της συνεργασίας

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ένα μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα και πάλι εθελοντικού χαρακτήρα από τα μέλη του ΔΠΘ για το πώς οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προγράμματα αυτά ώστε να δημιουργήσουν τις ενότητες διδασκαλίας τους και άμεσα θα τεθούν σε εφαρμογή στην πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας κ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και η Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας κ. Αθηνά Κρομμύδα, οι οποίοι αμφότεροι μίλησαν προσφάτως στον «ΠτΘ» για το έργο που επιτελούν για την εκπαίδευση και την παιδεία της ελληνικής ομογένειας.

Ομιλητές της εκδήλωσης, πέραν της κ. Γαβριηλίδου, θα είναι επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Μανόλης Βαρβούνης καθώς και ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος  Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ.Νικόλαος Αλεξίου, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Ιδρυτής/Διευθυντής  του Ελληνοαμερικανικού Project του Κολλεγίου Queens της Νέας Υόρκης.

Κλείνοντας όπως έκανε γνωστό η κ. Γαβριηλίδου η συνεργασία του ΔΠΘ με την Αρχιεπισκοπή αναμένεται να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα από μία σειρά project που αναμένεται να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη άλλωστε όπως τόνισε την προσεχή Κυριακή, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου και του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας για την διευκρίνηση των νέων αυτών συνεργασιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.