Τα «60 χρονια της ΕΕΔΥΕ» γιορταστηκαν απο την Επιτροπη Ειρηνης Ν.Ροδοπης

Τα 60χρονα από την ημερομηνία δραστηριοποίησης της ΕΕΔΥΕ γιόρτασε το βράδυ της Τετάρτης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Σύλλογο Γυναικών Ν. Ροδόπης.
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Ροδόπης κ. Θανάσης Καδρούδης ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της ΕΕΔΥΕ στο πέρασμα των χρόνων, από τον Μάη του 1995, όταν και δόθηκε στην δημοσιότητα η ιδρυτική της διακήρυξη, την οποία υπέγραφαν 77 προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, τα γεγονότα που προϋπήρξαν αυτής και οδήγησαν στην δημιουργία της ΕΕΔΥΕ και φυσικά τα όσα ακολούθησαν μέχρι και το σήμερα.
 
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις ημερομηνίες σταθμούς στην πορεία ανάπτυξής της όπως το 1ο Εθνικό Συνέδριο, τον Απρίλη 1962 και οι Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης με την πρώτη να πραγματοποιείται στις 21 Απρίλη 1963 από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μάη 1963 και την απαγόρευση της δράσης ΕΕΔΥΕ και δεκάδων άλλων μαζικών οργανώσεων από την φασιστική δικτατορία του 1967.
 
Η ΕΕΔΥΕ ανασυγκροτήθηκε στις 16 Μάη 1975, επαναλειτουργώντας τις Επιτροπές Ειρήνης, ενώ οι «Δρόμοι της Ειρήνης» επανακυκλοφόρησαν τον Απρίλη του 1977 και έως σήμερα συνεχίζει την αντιιμπεριαλιστική της πάλη διεκδικώντας καμία εμπλοκή της χώρας μας στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους, Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, το κλείσιμο των Ευροατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων και την αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
 
Στην συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Μπέρτολ Μπρεχτ «Η Μάνα» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μαξίμ Γκόργκι, σε διασκευή από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.