Συσσωµη η κοινωνια της Κοµοτηνης επιβραβευσε µε την παρουσια της το βιβλιο της Ελενης Μαργαριτη «Χριστιανικη Ενωση Κοµοτηνης (1964-2024) – 60 χρονια προσφορας»

Στην παρουσίασή του στη Δηµοτική Βιβλιοθήκη Κοµοτηνής µε οµιλητές τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήµονα, τον επ. καθηγητή του ΔΠΘ κ. Χρήστο Μορφακίδη και τον π. Αντώνιο Μουτιάµπα, από την εκκλησία της Ουγκάντα

Τελικά κανένας γνήσιος και ειλικρινής µόχθος δεν πάει χαµένος και στην πόλη της Κοµοτηνής, η οποία για µια ακόµη φορά προσήλθε αθρόα, για να τιµήσει µε την παρουσία της τον ερευνητικό µόχθο της θεολόγου και εκπαιδευτικού Ελένης Μαργαρίτη, όπως κατατέθηκε στο σύγγραµµά της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας µε τίτλο «Χριστιανική Ένωση Κοµοτηνής (1964-2024) – 60 χρόνια προσφοράς».

Αναφερόµαστε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που διοργανώθηκε από τη Δηµοτική Βιβλιοθήκη Κοµοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεών της που υλοποιούνται µε την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κοµοτηνή Εν Δράσει», τη Χριστιανική Ένωση Κοµοτηνής και τον «Παρατηρητή της Θράκης Media Group», παρουσία της συγγραφέα, την Πέµπτη που µας πέρασε, µε συντονίστρια τη φιλόλογο, επιµελήτρια της έκδοσης και γράφουσα, Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη.

Στην κατάµεστη Δηµοτική Βιβλιοθήκη, και αµέσως µετά την παρουσίαση του πάνελ από τη συντονίστρια τον λόγο έλαβε ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κοµοτηνής κ. Παντελεήµων, διδάκτωρ ο ίδιος του ΤΙΕ/ΔΠΘ στον τοµέα της τοπικής ιστορίας, ο οποίος και αναφέρθηκε στον τρόπο µε τον οποίο η ΙΜΜΚ επιδόθηκε δια των προκατόχων του και συνεχίζει επί ηµερών του να επιδίδεται στην καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας, έχοντας υιοθετήσει µια συγκεκριµένη στρατηγική που αφορά στην αναστήλωση και ανάδειξη των µνηµείων, στη συγκρότηση του ιστορικού αρχείου της Μητροπόλεως, στην έκδοση τόµων τοπικής ιστορίας κ.α., απευθύνοντας ανοικτό κάλεσµα-πρόσκληση προς το ορθόδοξο ποίµνιο προκειµένου να υπάρξει συνέχεια στις προσπάθειες καταγραφής της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας, µε βάση την έρευνα και την ιστορική επιστήµη.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Μορφακίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τµήµατος Κοινωνικής Εργασίας ΔΠΘ και Νοµικός, ο οποίος αφού ανέδειξε τον σεµνό πρόλογο της συγγραφέα σχολιάζοντάς τον, αναφέρθηκε µε γλαφυρότητα στις αναµνήσεις από την οικογένειά του και το ευρύ οικογενειακό περιβάλλον για τα πρόσωπα που τον συνέδεσαν µε την ορθόδοξη παράδοση, µεταξύ των οποίων και η θεία του Γραµµατούλα. Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσωπα που υπηρέτησαν τη Χριστιανική Ένωση Κοµοτηνής, όπως η Αικατερίνη Ρουµπάνη, ο Νίκος και η Άννα Ιωακειµίδου, ο Σταύρος Ιωαννίδης, ο Γιώργος Ευθυµίου, η Φωτεινή Ιατροπούλου, η Ηλιανή Γκεβρέκη, αλλά και σε δυο σπουδαίους κληρικούς, τον πατέρα Κωνσταντίνο Σακαρίδη που καταγόταν από το Κιλκίς, αλλά υπηρετούσε στην Καβάλα, και τον Κοµοτηναίο Αθανάσιο Βίστα, µετέπειτα ιεροµόναχο Αρσένιο, για τον οποίο ο αγιορείτης άγιος Παΐσιος, που επισκέφθηκε εν ζωή και την Κοµοτηνή, όπως συγκινηµένα θύµισε ο οµιλητής, έλεγε στους Κοµοτηναίους που τον επισκέπτονταν: «ήρθατε να δείτε Άγιο. Εσείς έχετε όµως δικό σας Άγιο, τον γέροντα Αρσένιο».

Η θεολόγος και εκπαιδευτικός Ελένη Μαργαρίτη υπογράφοντας βιβλία της

Ακολούθησε ο πατήρ Αντώνιος Μουτιάµπα από την εκκλησία της Ουγκάντα, ο οποίος οµιλεί λαµπρά ελληνικά αφού έζησε αρκετά χρόνια στην Κρήτη ως υπότροφος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάµου & Σελίνου, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και στην Ιερατική Σχολή, ενώ, επιστρέφοντας στην Ουγκάντα, µε τη βοήθεια της αειµνήστου, και επί 43 έτη, από το 1969 έως το 2012, προέδρου της ΧΕΚ Κοµοτηνής Αδαµαντίας Μπλέτσα, µε τη φροντίδα του πατρός Αντωνίου κτίστηκε στην Ουγκάντα ιερός ναός στη µνήµη του πατέρα της και δηµάρχου Κοµοτηνής Δηµητρίου Μπλέτσα, ενώ στη µνήµη του γιου του Νικολάου Τοπουζλή, ο πατέρας του γυµνασιάρχης και δήµαρχος Μαρώνειας Παναγιώτης Τοπουζλής, φρόντισε για την ανέγερση του Δηµοτικού Σχολείου της Ουγκάντα που φέρει το όνοµα του αδικοχαµένου νέου.

Ο πατήρ Αντώνιος ευχήθηκε να υπάρχει και στο µέλλον η δυνατότητα να φοιτούν νέα παιδιά από την Ουγκάντα στην Ελλάδα, ενώ σηµείωσε ότι η πόλη της Κοµοτηνής είναι συνδεδεµένη δια παντός στη µνήµη του µε την αείµνηστη Αδαµαντία Μπλέτσα την οποία γνώρισε το 2009.

Η κ. Αννα Ιωακειμίδου εκφράζοντας τη συγκίνησή της για την παρουσία των Κομοτηναίων στην εκδήλωση ως αναγνώριση του έργου της ΧΕΚ

Ακολούθησαν οι ευχαριστίες της συγγραφέα σε όσους τη συνέδραµαν στο έργο της, τονίζοντας στον επίλογό της το εξής: «Πάνω από όλα ευχαριστούµε όµως τον Τριαδικό µας Θεό που µας αντάµωσε όλους µαζί απόψε και τον παρακαλούµε να µας ενισχύσει ώστε να µη σβήσει ό,τι ευλογηµένο ξεκίνησε πριν 60 χρόνια η Χριστιανική Ένωση Κοµοτηνής». Στη συνέχεια ο σεβασµιώτατος µητροπολίτης αναφέρθηκε ως καβαλιώτης στις µνήµες από τον π. Κωνσταντίνο Σακαρίδη και τα πλήθη των εξοµολογούµενων που τον περίµεναν υποµονετικά και πέραν του µεσονυκτίου. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κ. Άννα Ιωακειµίδου, σύζυγος του επί πολλά έτη αντιπροέδρου της ΧΕΚ Νικολάου Ιωακειµίδη, και εκ των πληροφορητών της συγγραφέα, καταθέτοντας τη συγκίνησή της για την ευρεία σύναξη των Κοµοτηναίων στη βιβλιοπαρουσίαση, γεγονός που αντανακλά την επί πολλά έτη συµβολή της στην καθοδήγηση και διαπαιδαγώγηση του ορθόδοξου ποιµνίου της πόλεως.

Οι παρευρισκόµενοι

Στην ευρεία σύναξη των Κοµοτηναίων όπως προαναφέραµε, για την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Μαργαρίτη που είναι αφιερωµένο στη ΧΕΚ Κοµοτηνής, η οποία και ξεκίνησε κατά το εκκλησιαστικό τυπικό ήτοι µε προσευχή και έκλεισε µε τη φήµη του Σεβασµιωτάτου που έψαλαν οι παρευρισκόµενοι, µεταξύ άλλων διακρίναµε: τους ιερείς π. Δηµήτριο Βασιλειάδη, π. Αλέξανδρο Γκατζή, π. Αντώνιο Πατσατζή, π. Ιωάννη Μακίδη µε την πρεσβυτέρα Θεοδώρα, τον Αντιδήµαρχο Πολιτισµού κ. Γιάννη Κυριαζή, την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, τη συµβολαιογράφο κ. Δέσποινα Μενοπούλου µε τον σύζυγό της Δηµήτριο, τον νοµικό κ. Κωνσταντίνο Μορφακίδη, τη διευθύντρια του 1ου Γυµνασίου Κοµοτηνής κ. Νέλλη Ζαφειριάδου, τους φιλολόγους κ. Μαρία Αλεξίου, Ελισάβετ Γιαλατζή και Δηµήτριο Τζελέπη, τους κ. Στέλλα Αλβανού, Μαρία Λαµπρογιάννη, Άννα Ιωακειµίδου, Αθανάσιο και Ελένη Ιωακειµίδη, Δηµήτριο και Δέσποινα Δηµάδη, Γιώργο και Χρύσα Γκεβρέκη, Χαράλαµπο και Νατάσα Ζαφειριάδη, Θεόδωρο και Κυριακή Οικονόµου, Μανώλη και Σοφία Γαλανάκη, Μανώλη και Δήµητρα Κτίστη, Γιάννη και Κωνσταντίνα Μακίδη, Παναγιώτη και Μαρίνα Πορτοκαλίδη, Αναστάσιο και Παρασκευή Μαυρίδη, Νικόλαο και Κωνσταντίνα Δηµοπούλου.

«Το παρών» επίσης έδωσαν οι κ.: Σταµατούλα Βαφειάδου, Αθανάσιος και Χριστίνα Μπακάλµπαση, Χρυσόστοµος και Χρύσα Τσούφη, Σάββας και Δέσποινα Καντήρη, Αλεξάνδρα και Αγλαΐα Φωλιά, Ευσταθία και Κατερίνα Ζεϊµπεκίδου, Σταύρος και Δέσποινα Ιωαννίδη, Γιώργος Πενέτης, Χρυσούλα Ράφτη, Νίκη Τριανταφυλλίδου, Βικτώρια Μυλωνοπούλου, Ασηµούλα Καρυοφυλλίδου, Στέλλα Φαλέκα, Αφροδίτη Καζάκη, Απόστολος και Ματίνα Ψάλτη, Πασχάλης Αθανασίου, Ελένη Τσαλίκη, Κατερίνα Κλάδου, Ιωάννα Καλπάκη, Ειρήνη Κουκλάκη, Αθανασία Ναλµπάντη, Νατάσα Τσεκµέζογλου, Ζάνα Αποστολίδου, Άρτεµις Εµµανουήλ, Δέσποινα Γαβριηλίδου, Μαρία Σισχάκη, Παρασκευή Νεστωράκη, Κυριακή Δερµετζόγλου, Κυριακή Αλεξανδρίδου, Νίνα Ζαφειρίου, Θωµάς Καλλιτσάρης, Αρχοντούλα Σοβαντζίδου, Ροδόπη Κουτσάκη, Μάγδα Σαουλίδου, Σουλτάνα Τάκου, Δέσποινα Τσολακίδου, Στέφανος Πιπλίδης, Βασιλική Γκουντέλα, Βασιλική Ράδου, Καίτη Αραµπατζόγλου, Ευστρατία Κελεποσίδου, Μαρίνα Παρασχάκη, Ελπίδα Περδίκη, Όλγα Ιωαννίδου, Νάκης Λόγος, κ.ά.

Και εις άλλα καλά!!!

Υ.Γ.: Ακολουθεί η δηµοσίευση της οµιλίας του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήµονος στην εκδήλωση, σε πολυτονικό σύστηµα. Οι µεσότιτλοι είναι της εφηµερίδας και προστέθηκαν για να διευκολύνουν την ανάγνωση.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων

«Ἡ ΙΜΜΚ καταβάλλει συγγνωστὴ προσπάθεια γιὰ τὴν καταγραφὴ καὶ διάσωση τῆς τοπικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας»

«Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ τὸ πόνημα τῆς Ἑλένης Μαργαρίτη εἶναι ἀδιαμφισβήτητης ἱστορικῆς ἀξίας»

Ἀγαπητοὶ ἀδελφοί,

Εἶναι μεγάλη χαρὰ καὶ τιμὴ γιὰ μένα νὰ συμμετέχω στὴν παρουσίαση τοῦ βιβλίου τῆς θεολόγου κας Ἑλένης Μαργαρίτη ποὺ ἀφορᾶ στὴν ἱστορία τῆς ἵδρυσης καὶ στὴν προσφορὰ τῆς Χριστιανικῆς Ἐνώσεως Κομοτηνῆς στὴν τοπικὴ καὶ ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία.

Συμμετοχὴ ἐξ ἐπιλογῆς, ἀφοῦ ζήτημα πνευματικῆς ἐσωτερικῆς καλλιέργειας στὶς ἀξίες τῆς ἐπιμονῆς, τῆς ὑπομονῆς καὶ τῆς προσήλωσης στὴν καταγραφὴ καὶ διάσωση τῆς πορείας τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας στὴ Ροδόπη εἶναι τὸ συγκεκριμένο βιβλίο. Καταγραφὴ καὶ διάσωση τῆς τοπικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας γιὰ τὴν ὁποία ἡ ΙΜΜΚ καταβάλλει συγγνωστὴ προσπάθεια, καὶ ἐπὶ τῶν ἡμερῶν μας, ἀκολουθῶντας τὰ βήματα προκατόχων μας.

«Τὰ κτίσματα ἀποτελοῦν μιὰ μικρογραφία τοῦ σύμπαντος, μιὰ μικρὴ ἐκκλησία, ὅπου ἐν αὐτῇ ἐνοικεῖ ὁ Θεός»

Στὸ πλαίσιο αὐτὸ συγκαταλέγονταικαὶ οἱ προσπάθειές μας γιὰ τὴ διάσωση καὶ ἀναστήλωση τοῦ μνημειακοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἀποθέματος τῆς Ροδόπης, ὅπως ἐνδεικτικὰ συμβαίνει μὲ τὸ Ἐπισκοπεῖο, τὸ Πνευματικὸ Κέντρο, τὴν «Παλαιὰ Μητρόπολη Κομοτηνῆς», ὅπως εἶναι γνωστὸ στὴν πόλη. Ἀλλὰ ὅπως ἔγινε καὶ μὲ τὴν ἀναστήλωση τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, γιατὶ τὰ κτίρια ἐν γένει, ἀλλὰ καὶ τὰ ἐκκλησιαστικά, δὲν εἶναι μόνον τσατμὰς καὶ ξύλα, κεραμίδια καὶ μπετόν, ὅπως φαίνονται σὲ πολλοὺς σήμερα, ἀλλὰσημεῖα-ὁδοδεῖκτες καὶ κιβώτια μνήμης τῆς ἱστορίας τοῦ τόπου, ἔργα τῶν χειρῶν καὶ τῆς ζωῆς τῶν παλαιοτέρων κατοίκων, ἱερὲς παρακαταθῆκες τῆς ἱστορίας του. Ἀλλιώς, ὅπως εὔστοχα περιέγραφε ὁ ἀείμνηστος ἀρχιτέκτονας καὶ πανεπιστημιακὸς δάσκαλος, Νικόλαος  Μουτσόπουλος, «ὁ Μακεδὼν ἐξ Ἀρκαδίας», ὅπως ἔλεγε γιὰ τὴν καταγωγὴ του, στὸν ὁποῖο ὀφείλουμε πολλὰ γιὰ τὴν καταγραφὴ καὶ ἀποτύπωση τῆς λαϊκῆς ἀρχιτεκτονικῆς καὶ τῆς ἱστορικῆς καὶ ἐκκλησιαστικῆς μας κληρονομιᾶς:«τὰ κτίσματα ἀποτελοῦν μιὰ μικρογραφία τοῦ σύμπαντος, μιὰ μικρὴ ἐκκλησία, ὅπου ἐν αὐτῇ ἐνοικεῖ ὁ Θεός».

Καὶ σ’ αὐτὸ τὸ σημεῖο ὀφείλουμε νὰ ἀναφερθοῦμε καὶ στὶς ἐκδόσεις τοπικῆς ἱστορίας ἐν γένει, ἀλλὰ καὶ ἐκκλησιαστικῆς τοπικῆς ἱστορίας, ποὺ πραγματοποιήθηκαν ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς, μὲ στόχο νὰ ἐπικαιροποιοῦν καὶ νὰ καθιστοῦν γνωστὴ τὴν ἱστορία τοῦ τόπου, ὅπως, ἐνδεικτικά, αὐτὲς γιὰ τὸ Παπίκιο Ὅρος, τὸν ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν Χρύσανθο Φιλιππίδη, τὸν καταγόμενο ἐκ Ροδόπης, τὸν ἐθνομάρτυρα Κωνστάντιο, τὴν ἱστορία τῆς ἐνσωμάτωσης τῆς Θράκης στὸν ἐθνικὸ κορμό, τὴ Μικρασιατικὴ Καταστροφή, τὴ  συνεισφορὰ τοῦ προκατόχου μου μητροπολίτη μακαριστοῦ Δαμασκηνοῦ καὶ ἄλλες ἐκδόσεις τῆς Μητροπόλεως.

«Καμιὰ τοπικὴ ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία δὲν ὑφίσταται ἄνευ τῆς συμμετοχῆς τοῦ ὀρθοδόξου ποιμνίου ποὺ τὴ συνιστᾶ»

Μὲ ὅσα ἀκούσατε προηγούμενα τὸ ἐρώτημα ποὺ λογικὰ προκύπτει εἶναι τὸ ἀκόλουθο: «Γιατὶ ὅλος αὐτὸς πρόλογος στὴν ἐκδήλωση παρουσίασης ἑνὸς βιβλίου τοπικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας

Γιὰ νὰ γίνει σαφές, ὅτι στὴν καταγραφὴ καὶ διάσωση τῆς τοπικῆς ἱστορίας ἐν γένει, ἀλλὰ καὶ τῆς τοπικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας

  • εἴτε αὐτὴ ἀφορᾶ στὴν ἀξιοποίηση ἀρχαιολογικῶν πόρων – βυζαντινῶν μνημείων
  • εἴτε στὴ διάσωση καὶ ἀναστήλωση κτιρίων
  • εἴτε στὴν ἔκδοση βιβλίων καὶ μελετῶν γιὰ γεγονότα τῆς ἐπίσημης γενικῆς, ἀλλὰ καὶ τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας

δὲν ἀρκεῖ μόνον ἡ θεσμικὴ δραστηριοποίηση, ἀφοῦ καμιὰ τοπικὴ ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία δὲν ὑφίσταται ἄνευ τῆς συμμετοχῆς τοῦ ὀρθοδόξου ποιμνίου ποὺ τὴ συνιστᾶ καὶ τὴν ὑπηρετεῖ καὶ δρᾶ καὶ συνδιαμορφώνει τὸ παρόν της. Καὶ συνδιαμόρφωσε καὶ τὸ παρελθόν της.

Ἰδοὺ λοιπὸν ἡ ἀπάντηση στὸ ἐρώτημα ποὺ τέθηκε παραπάνω. Μακρὺς πρόλογος-κάλεσμα νὰ ἐξακολουθήσει νὰ ἀποτυπώνεται ἡ λαϊκὴ πίστη καὶ οἱ ἐθιμικὲς θρησκευτικὲς συμπεριφορὲς στὰ γενικὰ βιβλία τοπικῆς ἱστορίας, ἀπὸ τὰ ὁποῖα μέχρι τώρα δὲ λείπουν ποτὲ οἱ ἀφηγήσεις γιὰ τὸ κτίσιμο καὶ τὴν ἱστορία τῶν ναῶν –πρώτη κίνηση τῶν προσφύγων ἀμέσως μετὰ τὴν ἐγκατάστασή τους στὴ Θράκη, τότε ποὺ οἱ καθημαγμένοι Ροδοπίτες βλέπανε τοὺς ἁγίους νὰ κυκλοφοροῦν ἀνάμεσά τους, βοηθῶντας τους–, κι αὐτὸ στὸ πλαίσιο τοῦ γνωστικοῦ ἀντικειμένου τῆς θρησκευτικῆς λαογραφίας καὶ ἱστορίας.

Ἀλλὰ καὶ μακρὺς πρόλογος-κάλεσμα πρὸς τοὺς ἐπιστήμονες-ἐρευνητὲςτῆς τοπικῆς ἱστορίας νὰ μελετήσουν καὶ νὰ καταγράψουν τὴν τοπικὴ ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία σὲ ὃλες της τὶς ἐκφάνσεις στὸ πέρασμα τοῦ χρόνου, ἀξιοποιῶντας τεκμήρια καὶ πηγές. Ἀφοῦ ἡ συλλογὴ καὶ ἡ συγκέντρωσή τους σήμερα ἔχει πολλαπλασιαστεῖ, εἴτε ἀπόκεινται στὸ ἱστορικὸ ἀρχεῖο ποὺ διατηρεῖ ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς, εἴτε στοὺς θρησκευτικοὺς συλλόγους, εἴτε στοὺς ἐνοριακοὺς ναοὺς καὶ τοὺς ἐθνοτοπικοὺς συλλόγους, εἴτε στὰ ἀρχεῖα τῶν τοπικῶν ἐφημερίδων ἢ στὰ Γενικὰ Ἀρχεῖα τοῦ Κράτους.

Ὁ κομοτηναῖος λαμπρὸς λαογράφος Στίλπων Κυριακίδης ποὺ ἔθεσε τὰ θεμέλια γιὰ τὴ μελέτη τοῦ λαογραφικοῦ θησαυροῦ τοῦ γενεθλίου τόπου του, ἀλλὰ καὶ πρῶτος καταπιάστηκε μὲ τὴν καταγραφή, φωτογράφιση καὶ ἀνάδειξη τοῦ μνημειακοῦ ἱστορικοῦ ἀποθέματος τῆς Ροδόπης, συγκεφαλαιώνοντας τὰ παραπάνω, ἐτόνιζε ὅτι χρέος μας εἶναι:«να φυλάσσωνται ἐπιμελῶς καὶ να μελετῶνται αἱ τοπικαὶ πηγαί, ὅπως εἶναι τὰ λείψανα παλαιῶν κτισμάτων, οἱ τάφοι καὶ αἱ ἐπιγραφαί, αἱ ἐκκλησίαι καὶ αἱ μοναί, τὰ ποικίλα ἔγγραφα τὰ ἀποκείμενα εἴτε εἰς τὰ ἀρχεῖα τῶν Μητροπόλεων, εἴτε καὶ εἰς χεῖρας ἰδιωτῶν, αἱ τοπικαὶ παραδόσεις, αἱ φερόμεναι εἰς τὸ στόμα τοῦ λαοῦ, τὰ τοπωνύμια καὶ τὰ παντοῖα γλωσσικὰ καὶ λαογραφικὰ στοιχεῖα».

«Ἕνα βιβλίο ποὺ ἀφορᾶ στὴ δύσκολη μεταπολεμικὴ περίοδο καὶ ψηφῖδα μὲ τὴν ψηφῖδα συγκροτεῖ τὴν ἱστορία της»

Γιὰ ὅλους αὐτοὺς τοὺς λόγους ποὺ προανάφερα, θεωρῶ ἰδιαίτερα σημαντικὴ στὶς συνδηλώσεις της τὴν ἀποψινὴ παρουσίαση τοῦ συγκεκριμένου βιβλίου τοπικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας τῆς κας Ἑλένης Μαργαρίτῃ γιὰ τὴ Χ.Ε. Κομοτηνῆς καὶ τὴν ἱστορία της. Ἕνα βιβλίο ποὺ ἀφορᾶ στὴ δύσκολη μεταπολεμικὴ περίοδο, μία δεκαπενταετία μετὰ τὴ λήξη τοῦ ἑλληνικοῦ ἐμφυλίου καὶ ψηφῖδα μὲ τὴν ψηφῖδα συγκροτεῖ τὴν ἱστορία της. Καταγράφοντας τὴν ἵδρυση τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως, μὲ τὴ δράση μιᾶς ὁμάδας πιστῶν, μιᾶς ὁμάδας προσώπων, ποὺ μπαίνουν μπροστὰ γιὰ νὰ ὑπηρετήσουν πρωτίστως μὲ τὴν καθοδήγηση λαμπρῶν κληρικῶν καὶ ταπεινοφρόνων θεολόγων, μέσω τῶν κύκλων μελέτης τῆς Ἁγίας Γραφῆς, στὴ σμίλευση συνειδητῶν ὀρθοδόξων στὴν Κομοτηνὴ καὶ τὴν περιφέρειά της. Μὲ ποικίλους τρόπους, ξεκινῶντας τοὺς κύκλους μὲ πιστοὺς καθισμένους, βάσει προφορικῶν μαρτυριῶν, σὲ τσουβάλια ἐμπορικῆς ἀποθήκης, καὶ λίγο μετὰ μὲ τὴν ἀγορά, τὸ καθάρισμα ἀπὸ τοὺς ἰδίους τοῦ οἰκοπέδου καὶ τὴν κατασκευὴ τοῦ κτιρίου τῆς ΧΕΚ. Τῇ βοηθείᾳ θεσμικῶν φορέων, ὅπως τοῦ ἀειμνήστου δημάρχου Δημητρίου Μπλέτσα καὶ μία σειρὰ ἐθελοντικῶν δράσεων ποὺ βῆμα βῆμα ὁδήγησαν στὴν ὁλοκλήρωσή του καὶ τὴ λειτουργία του ὡς ἑνὸς κτιρίου ὀρθόδοξης ἔκφρασης καὶ ἐν γένει πολιτισμοῦ, ὅταν ἀκόμη καὶ ἡ πρώτη θεατρικὴ ὁμάδα φοιτητῶν τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καταθέτει αἴτηση νὰ παραχωρηθεῖ ὁ χῶρος γιὰ τὶς πρόβες θεατρικοῦ της ἔργου.

Χῶρος ὀρθόδοξης ἔκφρασης, ἀφοῦ στήν αἴθουσα ἐκδηλώσεων τοῦ κτιρίου αὐτοῦ διεξήχθησαν ἐκδηλώσεις ἀφιερωμένες στὸν Μπετόβεν, στὸν ποιητὴ Γεώργιο Βερίτη, στὸν Διονύσιο Σολωμό, ἀλλὰ κυρίως ἄπειρες ἐκδηλώσεις πνευματικῆς οἰκοδομῆς μὲ κληρικοὺς καὶ θεολόγους ἀπὸ τὴν Ἀθήνα καὶ τὴν περιφέρεια, ἀναδεικνύοντας τὸ καλοργανωμένο χριστιανικὸ δίκτυο τῆς ὑπερεκατονταετοῦς δράσεως Ἀδελφότητας «Ἡ Ζωή» μὲ ἓδρα τὴν Ἀθήνα ἀλλὰ δράση γενική, ἀναδεικνύοντας ἐπίσης καὶ τοὺς ἐκλεκτούς της πνευματικοὺς καθοδηγητές.

Χῶρος ποὺ φιλοξένησε ἀκόμη ἐκθέσεις χειροτεχνίας καὶ χριστιανικοῦ βιβλίου καὶ ὑπηρετήθηκε ἀπὸ μεγάλο ἀριθμὸ κομοτηναίων συμπολιτῶν, ὅπως ἡ ἀείμνηστη ἐπὶ 35 χρόνια πρόεδρός του Ἀδαμαντία Μπλέτσα ἢ ὁ μακαριστὸς πατέρας Ἀρσένιος, ὁ κατὰ κόσμον Ἀθανάσιος Βίστας.

Τέλος, χῶρος συνδεόμενος μὲ τὴν ἐσωτερικὴ καὶ ἐξωτερικὴ ἱεραποστολὴ μέσω τῶν δράσεων τῆς Ἀδαμαντίας Μπλέτσα καὶ τῆς ΙΜΜΚ, ἀπότοκο τῆς ὁποίας εἶναι καὶ ἡ παρουσία τοῦ πατρὸς Ἀντωνίου Μουτιάμπα ἀπόψε.

«Ποῦ τὰ βρῆκε ὅλα αὐτὰ καὶ τὰ κατέγραψε ἡ ἐργατική, ἡ φιλόπονη συγγραφέας;»

Ἀλλὰ θὰ ὁλοκληρώσω τὴν ὁμιλία μου μὲ ἕνα ἀκόμη ἐρώτημα. Ποῦ τὰ βρῆκε ὅλα αὐτὰ καὶ τὰ κατέγραψε ἡ ἐργατική, ἡ φιλόπονη συγγραφέας; Ποῦ ξέρει καὶ πῶς πῆρε τὴν εὐθύνη νὰ καταγράψει πρόσωπα καὶ πράγματα, ὅπως πχ. ὅλα τὰ διοικητικὰ συμβούλια καὶ τὰ πρόσωπα ποὺ τὰ στελέχωναν ἀπὸ τῆς ἱδρύσεως τῆς ΧΕΚ τὸ 1964 καὶ μέχρι τὸ 2022;

Ἡ ἀπάντηση, ἁπλή, ἁπλούστατη, γιά ὅποιον ἁπλῶς φυλλομετρήσει τὸ βιβλίο. Ἀφοῦ κάθε φράση, κάθε ἰσχυρισμὸς εἶναι «ντοκουμενταρισμένος», τεκμηριωμένος μία καὶ στηρίζεται στὴν ἀνάγνωση καὶ καταγραφὴ τοῦ βιβλίου Πρακτικῶν τῆς Ἑνώσεως, πρακτικὰ ποὺ ὄχι ἁπλῶς καταγράφονται, ἀλλὰ καὶ παρουσιάζονται φωτογραφημένα. Καὶ ὄχι μόνον, ἀφοῦ ἀκολούθησε ἔρευνα καὶ προφορικὲς συνεντεύξεις μὲ πρωταγωνιστικὰ πρόσωπα τῆς ΧΕ Κομοτηνῆς καὶ ἀξιοποίηση τῶν φωτογραφικῶν τους ἀρχείων, ἔτσι ὥστε νὰ ἔχουμε ἕνα ἱστορικὸ βιβλίο ἀδιάψευστης ἱστορικῆς ἀληθείας, ἄρα ἕνα βιβλίο ἀδιαμφισβήτητης ἀξίας γιὰ τὴν τοπικὴ ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.