Συναυλιακη εναρξη για το 8ο Διεθνες Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης

Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις εκδηλώσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Με τη μεγάλη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης 27 Απριλίου το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Η συναυλία άνοιξε με το έργο για κιθάρα και έγχορδα “Τhe moon” του Δημήτρη Σβυντρίδη, ενώ η ορχήστρα στη συνέχεια παρουσίασε το Κοντσέρτο για πιάνο ρε – ελάσ. KV 466 και την Συμφωνία αρ. 38 Ρε – Μειζ. KV 504 “Της Πράγας” του W. A. Mozart.

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987, και πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ενώ αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. 

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά.  Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

 Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης, που διηύθυνε την ορχήστρα και στην Κομοτηνή, με σολίστ τον Νίκο Κυριόσογλου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.