Συλλογος Ποντιων Κομοτηνης και περιφερειας «Ευξεινος Ποντος» : 56 χρονια αδιαλειπτης δρασης

Ο Πόντος ξαναζεί στην Κομοτηνή μέσα από ένα γεμάτο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Για την καθιερωμένη χοροεσπερίδα του Ποντιακού Συλλόγου Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» έκανε λόγο ο κ. Στέλιος Νικολαού αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα εχθές το πρωί. «Ο Σύλλογός μας είναι ιδιαίτερα ιστορικός», υπογράμμισε ξεκινώντας τον λόγο του, «μιας και έχει ενεργή παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης ήδη από το 1962».

Η ετήσια χοροεσπερίδα αναμένεται φέτος να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 21.00 στο Ποσειδώνιο, ενώ ο Σύλλογος καλεί το ευρύ κοινό να παρευρεθεί για να χορέψει και να διασκεδάσει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες! Ενόψει της χοροεσπερίδας θα παρουσιασθεί ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με καλλιτέχνες της παλιάς γενιάς που «μετρούν πολλά χρόνια στο τιμόνι της ποντιακής παράδοσης», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, αναφερόμενος στους μουσικούς, κ. Αχιλλέα Βασιλειάδη και Κώστα Σιαμίδη, ενώ ταυτόχρονα το ταλέντο τους θα αναδείξουν νέοι άνθρωποι με «μέλλον στο καλλιτεχνικό στερέωμα», οι κ.κ. Λευτέρης και Μπάμπης Ραφαηλίδης (λύρα και νταούλι), Γιώργος Ελευθεριάδης, Τάσος Πετρόπουλος, Γιώργος Χαραλαμπίδης (νταούλι και τουλούμι). Στην συνέχεια θα ακολουθήσει μια παρουσίαση των -οκτώ συνολικά -χορευτικών τμημάτων με 300 χορευτές.

Αναφορικά με την τελική εκδήλωση του «Εύξεινου Πόντου», ο κ. Νικολάου ανακοίνωσε πως τα μέλη ετοιμάζουν μία ευχάριστη έκπληξη για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου. Έτσι, τον Ιούνιο έχει προγραμματισθεί η αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου, συνέχισε ο ίδιος θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, «πρόκειται για μία γαμήλια τελετή η οποία θα λάβει χώρα στους δρόμους και τα σπίτια της πόλης μας! Το έθιμο είχε επίσης αναβιώσει πριν δύο χρόνια στις Σάπες, φέτος όμως περιμένουμε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μιας και το θεατρικό δρώμενο θα γίνει με την στήριξη και τη συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, προσαρμοσμένο, σαφώς, στα δεδομένα μίας πόλης, όπως η Κομοτηνή».

Οι δράσεις του Συλλόγου

Οι δράσεις του Συλλόγου, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ. Εξ ου και το Πάσχα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ημερίδα, αφιερωμένη στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Τραπεζούντας, αλλά και σε μία σημαντική προσωπικότητα με καταγωγή από την Θράκη, τον Μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χρύσανθο.

«Η ομιλία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική», έκρινε ο κ. Νικολάου, «μιας και θα αναδείξει πτυχές της εκεί εκκλησίας σε σχέση με μία προσωπικότητα που κατάγεται από την περιοχή μας».

Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, πως στις 21 Μαρτίου ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» θα παρουσιάσει το βιβλίο του κ. Αντώνη Παυλίδη «Το χαλαμόνι», ενώ βιβλιοπαρουσίαση θα λάβει χώρα και τον ερχόμενο Μάιο, με ένα έργο του κ. Στάθη Αμαραντίδη.

«Φυσικά ο Σύλλογός μας θα συμμετάσχει ενεργά, όπως και όλα τα υπόλοιπα ποντιακά σωματεία της περιοχής, τόσο στο Παιδικό Περιφερειακό Φεστιβάλ, όσο και στον εορτασμό των Ελευθερίων στην Κομοτηνή, καθώς και σε εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού», είπε καταληκτικά ο κ. Νικολάου για να συμπληρώσει πως «θεωρούμε σημαντικό να είμαστε παρόντες σε κάθε δράση του Δήμου μας, καθώς και τα μέλη μας αγαπούν ιδιαίτερα τον πολιτισμό. Θα έλεγε κανείς ότι διακατέχονται από έναν πολιτιστικό οργασμό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.