Στους πεσοντες της Ροδοπης στο μετωπο του 1940 αφιερωμενη η φωτογραφικη εκθεση του Συλλογου Ηπειρωτων

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Μνήμες 1940» που θα φιλοξενείται έως και τις 27 Οκτωβρίου στην Καπναποθήκη

Με την ομιλία της φιλολόγου κ. Σοφίας Μενεσελίδου άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου τις πόρτες της η πρώτη φωτογραφική έκθεση του Συλλόγου Ηπειρωτών ν.Ροδόπης για τα γεγονότα του πολέμου με τίτλο «Μνήμες 1940».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό της πόλης έως και την προσεχή Πέμπτη, καθημερινά τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γραμματέα και χοροδιδασκάλου του Συλλόγου κ. Αργύρη Μπίστα, ο οποίος, μιλώντας στον «ΠτΘ», εξήγησε πως δεδομένου του ότι ένα μεγάλο κομμάτι των μαχών που έλαβαν χώρα τότε έγιναν επί Ηπειρωτικού εδάφους ο Σύλλογος Ηπειρωτών δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχος στις εκδηλώσεις μνήμης για όλους όσους έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία μας.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκκίνηση του πολέμου, την επιστράτευση, τη συμμετοχή των γυναικών της Ηπείρου και όχι μόνο, ενώ υπάρχει και ειδικό σκέλος για τους Ροδοπίτες πεσόντες, που όπως τόνισε ο ίδιος είναι συνολικά 198, τέσσερις εκ των οποίων Αξιωματικοί και οι υπόλοιποι οπλίτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι που «πολέμησαν με πάθος και απαράμιλλο ηρωϊσμό τον φασισμό, δίνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους στα βουνά του Ελληνο-Αλβανικού μετώπου».

Η φωτογραφική έκθεση φιλοξενεί στιγμιότυπα από την έναρξη του πολέμου του 1940, την επιστράτευση αλλά και την συμμετοχή των γυναικών

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται και από ιδιωτικές συλλογές, από το αρχείο του στρατού, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ροδοπίτες σημαντική ήταν η βοήθεια του κ. Τριαντάφυλλου Παπαδάκη, στον οποίο ο κ. Μπίστας απηύθυνε ξεχωριστές ευχαριστίες.

Να σημειωθεί πως στον χώρο της έκθεσης υπάρχει και ένα banner από το μνημείο, με τα ονόματα των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της Ροδόπης, καθώς και μια πολεμική φορεσιά της εποχής. Ο κ. Μπίστας υπογράμμισε την σημασία της έκθεσης τονίζοντας πως είναι «χρέος μας η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και μνήμης των γεγονότων αλλά και των όσων πολέμησαν για την ελευθερία μας, καθώς αποτελούν φάρο μνήμης για το μέλλον μας», για να απευθύνει επίσης ευχαριστίες για την υποστήριξη της εκδήλωσης προς την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ.Νατάσα Λιβεριάδου, την κ.Σοφία Μενεσελίδου καθώς και τους κ.κ.Σπυρίδων Ευσταθίου, Σπύρο Πήλιο, Βάσσο Γεωργίου και Νίκο Ρούσσο.

Η ομιλία της κ.Μενεσελίδου ξεκίνησε με μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, δίνοντας έμφαση σε όλα όσα ένωσαν τότε τον ελληνικό λαό.

Αναφορά έγινε και στους  τους Ροδοπίτες που έδωσαν την ψυχή τους για την Ελλάδα και όλα τα διδάγματα του παρελθόντος που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και να δώσουν λύσεις, αλλά δυστυχώς έχουν περάσει στη λήθη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών κ.Γιάννης Τζαμπάζης.

Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των εγκαινίων παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος των Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Νάκος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου κ.α.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το κομμάτι αφορά στους 198 Ροδοπίτες πεσόντες τα ονόματα των οποίων βρίσκονται και στην εικονική αναπαραγωγή του μνημείου που φιλοξενείται στο πλαίσιο της έκθεσης

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

26 Οκτωβρίου 2022:

10:00- 12:00 και 20:00- 22:00

27 Οκτωβρίου 2022:

10:00- 12:00 και 18:00- 21:00

Τις απογευματινές ώρες θα προβληθούν ντοκιμαντέρ αφιερώματα για το έπος του 1940

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.