Στον καταλογο Παγκοσμιας Κληρονομιας της UNESCO ο αρχαιολογικος χωρος Φιλιππων

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί η έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.
 
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς (κριτήριο (iv)), όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη (κριτήριο (iii)).
Μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς αριθμεί πλέον 18 εγγραφές από την Ελλάδα.
 
Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.
 
Αποτελεί δε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού που σχεδιάζει η Περιφέρεια ΑΜΘ, αναβαθμίζοντας την πολιτιστική και τουριστική εικόνα της Περιφέρειάς μας. 

Κοινή η προσπάθεια για την ένταξη 

Την προσπάθεια του Δήμου και όλων των φορέων της Καβάλας να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στον Κατάλογο της UNESCΟ εξήρε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης. Όπως ανέφερε η όλη διαδικασία γινόταν σε ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο κοντά στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία συμμετείχαν πρέσβεις από πάρα πολλές χώρες, ειδικοί σε θέματα πολιτισμού, και ήταν το μόνο θέμα που δεν είχε παρατηρήσεις, κάτι που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια και τη χώρα μας.
 
«Σημαντικό γιατί εκπέμπει μηνύματα που έχουν να κάνουν με την αξία των Φιλίππων ως προς την έλευση του Αποστόλου Παύλου, και για μας ήταν μια ιδιαίτερη χαρά» σημείωσε, μια χαρά που βέβαια επηρεάστηκε προς στιγμήν από τα γεγονότα του πραξικοπήματος που ακολούθησαν την ίδια βραδιά.
 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως η ένταξη των Φιλίππων είναι κάτι διαρκές, που θα μας μείνει να το έχουμε και να είμαστε περήφανοι στο μέλλον, και εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας στο θετικό σημείο που επιτεύχθηκε, ευχόμενος σε λίγα χρόνια η Περιφέρεια να μετρά και άλλες εντάξεις στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Τόνισε δε πως ο Δήμος Καβάλας τίμησε τον κ. Παυλίδη γιατί έκανε όσες παρεμβάσεις χρειαζόταν προκειμένου να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ο αντικειμενικός στόχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.