Στο χαος του “The Morning Show”

tv’s... inspector

Το “The Morning Show” επέστρεψε με τη δεύτερη σεζόν του στις 17 Σεπτεμβρίου μέσω της Apple TV Plus, λαμβάνοντας αυτή τη φορά όχι μεικτές κριτικές όπως πριν, αλλά καθαρά κακές. Γιατί όμως;

Η δεύτερη σεζόν του “The Morning Show” τοποθετείται μεταξύ της τελευταίας ημέρας του 2019 και την αρχή της καραντίνας τον Μάρτιο του 2020. Μετά το cliffhanger που μας άφησε η πρώτη σεζόν με την Alex και τη Bradley να αποκαλύπτουν στον αέρα της εκπομπής όλη τη βρωμιά και τη διαφθορά που λάμβανε χώρα πίσω από τις κάμερες τις εκπομπής τα πράγματα έχουν αλλάξει οκτώ μήνες αργότερα. Η άλλοτε μαχήτρια δημοσιογράφος Bradley Jackson – Reese Witherspoon – που αρνούταν να μπει σε καλούπια και να παραστήσει κάτι που δεν είναι, έχει βάψει τα μαλλιά της ξανθά και αφεθεί σε μουσικά νούμερα, ψεύτικα χαμόγελα, χορούς και οτιδήποτε ανειλικρινές και απομακρυσμένο από τη δημοσιογραφία που ονειρευόταν. Την ίδια στιγμή η Alex Levy – Jennifer Aniston – έχει εγκαταλείψει την εκπομπή και τα φώτα της δημοσιότητας και έχει εξαφανιστεί σε ένα country house όπου γράφει τα απομνημονεύματα της και προσπαθεί να ανασυνταχθεί μετά από την ενοχή που κουβαλάει για τη συνενοχή της στην τοξική κουλτούρα της εκπομπής που συνέβαλλε και στον θάνατο της αθώας Hanna. Ο Corry Ellison – Billy Crudup – δηλαδή το highlight της προηγούμενης σεζόν, έχει γίνει CEO και είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις πια. Μετά τις πτώσεις στα νούμερα λοιπόν αποφασίζει να φέρει την Alex πίσω στην εκπομπή και σιγά-σιγά η κομπανία επανενώνεται, κανείς δεν ξέρει γιατί.

Η πρώτη σεζόν του “The Morning Show” είχε ως κεντρικό της θέμα το me too με φόντο τα παρασκηνιακά σκάνδαλα της εκπομπής και όσα συνέβαιναν στις ζωές των ηρώων. Παρότι οι διάλογοι ήταν κακοί σε πολλές στιγμές και παρά τις άτσαλες κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των δέκα επεισοδίων, το φινάλε ξεπλήρωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι κριτικές που έχουν ασκηθεί στη σειρά περιλαμβάνουν την παρατήρηση πως οι κεντρικοί χαρακτήρες της σειράς είναι όλοι αλαζονικοί, προνομιούχοι, over the top σε σημείο που αναρωτιόταν ο θεατής εάν συμβαίνει σκόπιμα στα πλαίσια της σάτιρας ή εάν η ίδια η σειρά δεν έχει επίγνωση της κατάστασης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σκηνή που η Levy λέει: «Η Αμερική με αγαπάει, οπότε η Αμερική μου ανήκει». Στο φινάλε ωστόσο βλέπουμε όλους αυτούς τους χαρακτήρες να έρχονται αντιμέτωποι με μία τραγωδία που τους φέρνει αντιμέτωπους με την ενοχή τους και αυτό καθησύχασε πολλούς πως τελικά οι σεναριογράφοι όντως έχουν επίγνωση. Τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν που έχουν γίνει διαθέσιμα αποδεικνύουν περίτρανα το αντίθετο.

Η Bradley της Witherspoon ήταν ο μόνος κεντρικός χαρακτήρας που δεν αντιπροσώπευε το μοντέλο του λευκού, προνομιούχου, πλούσιου ανθρώπου. Τώρα εντελώς εκτός χαρακτήρα, βλέπουμε μία γυναίκα που ενώ ένα επεισόδιο πριν ήταν καταρρακωμένη από τις τύψεις για την τυχόν συνενοχή της στο θάνατο μίας κοπέλας, τώρα το έχει ξεπεράσει και το μεγαλύτερο της πρόβλημα είναι το τι εκπομπή θα παρουσιάσει, συμπεριφερόμενη σαν κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο – ομολογουμένως ερμηνευτικά πηγαίνει περισσότερο στη Witherspoon – χαραμίζοντας πολλές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή ο Mitch συνεχίζει χωρίς ιδιαίτερο λόγο να παρελαύνει στις οθόνες μας σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια της σειράς να καταπιαστεί με το cancel culture, βρίσκοντας και ευκαιρία – με τον πιο άτσαλο πιθανό τρόπο – να κριτικάρει τον ακτιβισμό μέσω twitter των millennials, ενώ ο Cory του Crudup έχει αρχίσει να έχει μεγαλύτερο ρόλο και από τις δύο πρωταγωνίστριες του έργου, σε σημείο που κάνει τον άλλοτε αγαπητό χαρακτήρα φορτικό. Το περιβάλλον της εκπομπής είναι φαινομενικά αλλαγμένο από την τολμηρή κίνηση ειλικρίνειας που υποτίθεται πως το αναμόρφωσε, στην πραγματικότητα όμως βλέπουμε πως εξακολουθεί να είναι ρηχό και ανειλικρινές με τους τηλεθεατές και για άλλη μία φορά δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό συμβαίνει σκόπιμα ή όχι. Υποτίθεται πως πρόκειται για μία νέα εποχή, ωστόσο επιστρέφουν οι ίδιοι άνθρωποι που συνέβαλλαν στην προηγούμενη τοξικότητα, πράγμα υποκριτικό, ακυρώνοντας τη μαγική στιγμή στο τέλος του προηγούμενου κύκλου.

Η διαρκής προσπάθεια του έργου να είναι όσο περισσότερο topical γίνεται χάνει. Προσπαθεί να διαχειριστεί τον Covid 19, τον ρατσισμό κατά των μαύρων, τις εκλογές της Αμερικής, το cancel culture και ένα σωρό σοβαρά θέματα που δεν έχει όμως τη σεναριακή δύναμη για να τους δώσει το βάθος και τη βαρύτητα που τους αρμόζει. Δεν έχει ένα focus όπως είχε – ή έστω προσπαθούσε να έχει – η προηγούμενη σεζόν, οπότε ενώ καταπιάνεται με τα πάντα, καταφέρνει να μιλήσει ουσιαστικά για τίποτα, με το αποτέλεσμα να είναι χαοτικό και αόριστο

Η σειρά είναι κακογραμμένη τόσο όσο να μπορείς με μεγάλη ευκολία να ξεγελαστείς από το εύρος των ερμηνειών. Η Aniston δίνει σε αυτή τη σειρά την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της. Χρόνια αναγκασμένη να υπηρετεί το trope της American Sweetheart, τώρα παίζει με αυτό, αλλά και με τη σκοτεινή του πλευρά, το δράμα, την υστερία και τα τραύματα πίσω από αυτά. Την ίδια στιγμή η Witherspoon είναι τόσο αταίριαστη με τον ρόλο της που στον πρώτο κύκλο μπορούσε να χαρακτηριστεί απλώς διεκπεραιωτική και ίσως γι’ αυτό ο ρόλος της τώρα να έχει προσαρμοστεί περισσότερο στον τύπο που είναι συνηθισμένη να παίζει. Παρά την δική της παραφωνία ωστόσο για ένα καστ που περιλαμβάνει τον Steve Carell, την Karen Pittman, τον Billy Crudup και ένα σωρό αξιόλογους ηθοποιούς ήταν πολύ εύκολο να κρυφτούν οι σεναριακές αδυναμίες. Όχι πια όμως. Η διαρκής προσπάθεια του έργου να είναι όσο περισσότερο topical γίνεται χάνει. Προσπαθεί να διαχειριστεί τον Covid 19, τον ρατσισμό κατά των μαύρων, τις εκλογές της Αμερικής, το cancel culture και ένα σωρό σοβαρά θέματα που δεν έχει όμως τη σεναριακή δύναμη για να τους δώσει το βάθος και τη βαρύτητα που τους αρμόζει. Δεν έχει ένα focus όπως είχε – ή έστω προσπαθούσε να έχει – η προηγούμενη σεζόν, οπότε ενώ καταπιάνεται με τα πάντα, καταφέρνει να μιλήσει ουσιαστικά για τίποτα, με το αποτέλεσμα να είναι χαοτικό και αόριστο. Δεν ξέρεις εάν βλέπεις ένα soapy μελόδραμα, μία σοβαρή κοινωνική σειρά ή μία camp ασυναρτησία. Εάν μιλάμε για camp τότε το “The Morning Show” είναι ένα αριστούργημα. Αλλά επειδή οι δημιουργοί του μιλούν με πάθος και σοβαροφάνεια για το βάθος και τις κοινωνικές προεκτάσεις του μάλλον δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους.

Αποδομώντας με θρασεία ευκολία ό,τι καλό κατάφερε με άτσαλες, αλλά κοπιαστικές κινήσεις, να χτίσει η πρώτη σεζόν, η δεύτερη μεγεθύνει την κρίση ταυτότητας που χαρακτηρίζει τη σειρά, χωρίς να ξέρει που πάει και τι προσπαθεί να πετύχει. Αόριστο, άγαρμπο και χαοτικό το “The Morning Show” παραμένει ένα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα κι ας μην ξέρει ούτε αυτό τι ακριβώς είναι. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.