Στις Βρυξελλες ταξιδεψε η εκθεση «Κατω απο τον ιδιο ουρανο, γυρω απο την ιδια θαλασσα»

Φιλοξενείται στο ευρωκοινοβούλιο

Με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt της Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Κέντρου Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης, με τη συμμετοχή των συμπολιτών Εμπρού Γιουσούφ και Μάρκου Τραϊτοράκη, που φιλοξενήθηκε και στην πόλη μας τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Στην έκθεση, που διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, videoart, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία και το θέμα είναι «ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Κ. Παπαδάκης: «Η έκθεση αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι λαοί»

Την εκδήλωση άνοιξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ενώ παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και οι Iρλανδοί ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Clare Daly και Mick Wallace.

Στον χαιρετισμό του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η έκθεση είναι πραγματικά ξεχωριστή και ελπιδοφόρα γιατί αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι λαοί σαν το αποφασίσουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως αυτές του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ζούμε σήμερα».

Στο μήνυμα που απέστειλε ο Ulaş Özer, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Nazım Hikmet, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΚ Τουρκίας – ΤΚΡ, υπογράμμισε την επιτυχία που είχε η έκθεση στο πρόσφατο «ταξίδι της» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τόνισε ότι «δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν οι εργάτες από τις δυο χώρες και εάν το αποφασίσουν ενωμένοι μπορούν να συγκρουστούν με τον πραγματικό κοινό αντίπαλό τους, το εκμεταλλευτικό σύστημα». Σημείωσε, επίσης, την αξία της αλληλεγγύης, αλλά και την ευθύνη των καλλιτεχνών να βρεθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης σε αυτόν τον ιστορικής σημασίας αγώνα της και στις δυο χώρες.

Χρύσα Κοφινά: «Στόχος ήταν να προβληματίσουμε πάνω στις αιτίες των πολέμων»

Στο τέλος το λόγο πήρε η Χρύσα Κοφίνα, εικαστικός εκπρόσωπος της Ομάδας Fire Art, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα από την έκθεση επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης, που έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει το λαό».

«Στόχος ήταν να προβληματίσουμε πάνω στις αιτίες των πολέμων, που είναι πάντα ίδιες, κρύβονται από πίσω το μοίρασμα των αγορών, των αγωγών της ενέργειας, η εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Μέσα από τα έργα μας προσπαθούμε να προβληματίσουμε πάνω σε αυτό, να αναδείξουμε τις συνέπειες των πολέμων, να δείξουμε πως οι λαοί μας από τις ίδιες αιτίες υποφέρουν, με τον ίδιο τρόπο ζούνε. Και να καλέσουμε το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια» είπε, καταλήγοντας στην ομιλία της.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η διαδραστική performance «Το κουτί», με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα έργα που εκτίθενται.

Οι συμμετέχοντες

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 23/01/2023 έως 03/02/2023.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρά Αμοιρίδου, Safiye Başar, Seda Boy, Νίκος Γαλαζούδης, Ευγένιος Γκάλκιν, Εμπρού Γιουσούφ, Fotokolekt, Διονύσης Καλαμαράς, Αναστασία Καλτσή, Levent Karaoğlu, Γιώργος Κιτσούκης, Ömer Koçağ, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Αναστασία Μέγα, Ευπραξία Μπαντάζου, Δέσποινα Shekine Nainti, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γιάννης Πρώιος, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης.

Οι συντελεστές της διαδραστικής performance «Το κουτί»

Performer: Γιάννης Πρώιος

Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια: «FireArt»

Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης

Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος

Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας

Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς

Βιολί: Alex Kiou

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.