Στην Ξανθη παρουσιαζονται «Τα πρωτοβροχια» του Σπυρου Κιοσσε

Την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη (ΤΕΦ/ ΔΠθ), η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, οι Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το Βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ,  διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Κιοσσέ «Τα πρωτοβρόχια». Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023  στις 19.30 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Αλέξανδρος Στυλιανίδης 
  • Ελένη Εφραιμίδου

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό.

Περιγραφή βιβλίου

Ο Τάσος μεγαλώνει σε μια λαϊκή γειτονιά μιας επαρχιακής πόλης στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80, μια περίοδο μεταβατική για την ελληνική κοινωνία. Μέσα από την αυτοδιήγηση του ήρωα ζωντανεύει το κλίμα της εποχής, όπως, τουλάχιστον, μπορεί να το αντιληφθεί ο ίδιος, αλλά και το πλέγμα των οικογενειακών σχέσεων – άλλοτε υποστηρικτικό, σαν δίχτυ ασφαλείας, κι άλλοτε πνιγηρό κι αναπόδραστο, σαν τον ιστό αράχνης. Παράλληλα με τη βασική πλοκή, που ξετυλίγεται σε σύντομες αυτοτελείς αφηγήσεις, ο αναγνώστης, μέσα από τη διήγηση της γιαγιάς του ήρωα, συνθέτει κομμάτι κομμάτι μια ιστορία που βαραίνει το παρελθόν της οικογένειας, συνεχίζει όμως να σκιάζει το παρόν των μελών της.

Απ’ το χέρι, ο μπαμπάς κι η μαμά προχωράνε μπροστά. Η μαμά κρατάει τον μπαμπά απ’ το μπράτσο και γέρνει το κεφάλι της στον ώμο του. Πόσο χαίρομαι να τους βλέπω έτσι. Σε λίγο θα μπούμε στο σπίτι μας, η γιαγιά θα με περιμένει να μου πει τι έγινε στο «Λούνα Παρκ», μετά θα πλύνω τα δόντια, θα κάνω την προσευχή μου μαζί με τη γιαγιά και θα πέσω για ύπνο. Ακόμη σιγοτραγουδάω το «Αν γινότανε».

Τι καλά να κρατούσε για πάντα αυτό το βράδυ. Αχ, και να γινότανε.

Ο συγγραφέας

Ο Σπύρος Κιοσσές είναι Αναπληρωτής Καθηγητής θεωρίας της λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, ενώ επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.