Στην πατριδα του Γ. Βιζυηνου, τη Βιζυη σημανε η εναρξη του 17ου Πανελληνιου Φεστιβαλ Ερασιτεχνικου Θεατρου Νεας Ορεστιαδας

Ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος τιμήθηκε κατά την λαμπρή τελετή έναρξης

Τις πόρτες του άνοιξε και φέτος, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που διοργανώνεται και 17 χρόνια στην βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, τη Νέα Ορεστιάδα.

Για 17η λοιπόν χρονιά το φεστιβάλ που συγκεντρώνει ερασιτεχνικούς θιάσους από όλη την Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη του καλού ερασιτεχνικού θεάτρου  και τη συνεχή βελτίωση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος όλων όσων αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στο θέατρο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανιδιοτελώς και μοναδική απολαβή την ψυχική τους ικανοποίηση, άνοιξε το Σάββατο 27 Αυγούστου τις πόρτες του, αυτή τη φορά όμως από τη Βιζύη της γειτονικής Τουρκίας.

Επιλογή διόλου τυχαία καθώς φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού, με τους διοργανωτές να προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία σε όσους επιθυμούσαν να κάνουν «ένα …μοναδικό για τη ζωή  τους ταξείδιον» να ταξιδέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και να παρακολουθήσουν από κοντά την μουσικοθεατρική παράσταση που ετοίμασαν το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος» σε συνεργασία με το Προξενείο της Ελλάδας στην Ανδριανούπολη και το Δήμο Βιζύης.

Η επίσημη ωστόσο τελετή έναρξης της διοργάνωσης, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε την επομένη, Κυριακή 28 Αυγούστου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ορεστιάδας, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της πολιτείας όπως η βουλευτής Έβρου κ. Νατάσα Γκαρά και φυσικά το σύνολο της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ, την οποία και αποτελούν οι κ.κ. Χρύσα Δαπόντε (σκηνογράφος, ενδυματολόγος), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Ελένη Καστάνη (ηθοποιός), Άννα Κουρή (ηθοποιός), Γιάννης Μαργαρώνης (χορογράφος), Σοφία Μουτίδου (ηθοποιός) και Αλέξανδρος Ρήγας (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός).

Την έναρξη σήμανε και φέτος, για 13η συνεχόμενη χρονιά, ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, καθώς και τις θεατρικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης.

Κατά την τελετή έναρξης παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού η παράσταση «Σκουπίδια 2116» του Γιάννη Ξανθούλη, από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος» η οποία και καταχειροκροτήθηκε, ενώ ακολούθησε η πρώτη εκ των δύο τιμητικών διακρίσεων της φετινής διοργάνωσης,  αυτή του ηθοποιού Σπύρου Παπαδόπουλου.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας έγινε χθες, Δευτέρα, 29 Αυγούστου από την θεατρική Ομάδα «Η Κασσάνδρα» Κασσανδρείας Χαλκιδικής με το έργο «Το Σώσε» του Μάικλ Φρέιν, που αποτελεί μια σύγχρονη φάρσα για την καθημερινότητα της ζωής στο θέατρο. 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

Το διαγωνιστικό κομμάτι συνεχίζεται σήμερα με το έργο «Το διαμάντι και το κήτος ή ολόκληρος ο Μποστ σε μία ώρα» του Λεωνίδα Τσίπη από το ΘΕΑ.Τ.Ο. Παραμυθιάς Δήμου Σουλίου, ενώ ακολουθούν το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας – Μακρακώμης (Λαμία) με το έργο «Χαμάμ Γυναικών» της Νελ Νταν την Τετάρτη, το Θεατροδρόμιο Κοζάνης με το έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα την Πέμπτη, η Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης με το έργο «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δ.Κεχαΐδη – Ελ.Χαβιαρά την Παρασκευή και η Κεντρική Σκηνή Δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης με το έργο «Η όπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέι, το Σάββατο.

Το τέλος του διαγωνιστικού μέρους θα σημάνει με την απονομή των βραβείων στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί και το αφιέρωμα – τιμητική διάκριση στον Αλέξανδρο Ρήγα. Παράλληλα θα παρουσιαστούν η θεατρική παράσταση με το έργο «Μικρός Πρίγκηπας» του Εξυπερί, από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ η οποία απέσπασε την ύψιστη διάκριση – πρώτο βραβείο «Χρυσή Καμήλα» στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Τοπόλοβγκραντ Βουλγαρίας.

Της τελετής έναρξης και της απονομής των βραβείων θα ακολουθήσουν την επομένη, άλλες τρεις παραστάσεις από τα παιδικά και το εφηβικό τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου Ν. Ορεστιάδας, μεταξύ των οποίων και το έργο «Η παράσταση συνεχίζεται» του Ρικ Άμποτ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.