Στην Κρητη οι Λαληταδες της Ροδοπης

Θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

Στην Κρήτη θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι Λαλητάδες της Ροδόπης προκειμένου να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί».

Η εμφάνιση του μουσικού σχήματος παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στο πλαίσιο μουσικό αφιερώματος στον Πόντο και την Καππαδοκία. Οι Λαλητάδε, που αποτελούνται από τους  Γιάννη Παγκοζίδη (τραγούδι, ούτι), Χαράλαμπο Φαρασόπουλο (τραγούδι, ντέφι), Δρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι, λαούτο), Cihan Türkoglu (σάζι), Κυριάκο Πετρά (βιολί), Γιώργο Παγκοζίδη (τουμπελέκι, μπεντίρ), θα αναλάβουν να συστήσουν στο κοινό τραγούδια της Καππαδοκίας.

Σε σχετικό του σημείωμα ο Δήμος Ηρακλείου αναφέρει για τη συναυλία:

«Ο Πόντος και η Καππαδοκία φαντάζουν, και είναι τουλάχιστον γεωγραφικά, στις εσχατιές του ελληνικού χώρου, παρ’ ότι αποτέλεσαν διαχρονικά σημαίνοντα κέντρα της συλλογικής μας περιπέτειας. Πολλά και ενδιαφέροντα περιστατικά της μυθολογίας υποδηλώνουν την ελληνική παρουσία στην θάλασσα που από «άξενη» την μετέτρεψαν σε «εύξεινη».

Η εποχή του μεγάλου αποικισμού ξεκινά τον 8ο αι. π.Χ. με τη Μίλητο της Ιωνίας να αποικίζει τα παράλια του Εύξεινου Πόντου ιδρύοντας τη Σινώπη. Με την σειρά της οι Σινωπείς ίδρυσαν το 756 π.Χ την Τραπεζούντα και άλλες φημισμένες πόλεις της περιοχής. Από την άλλη, η Καππαδοκία, με την ιστορική και γεωγραφική πολυμορφία, λίκνο λαών, πολιτισμών και θρησκειών και αγίων, κοιτίδα της ορθόδοξης θεολογίας. Ένας ολόκληρος κόσμος με εκπληκτική ιστορία και πολιτισμό που οδηγείται σε αναγκαστικό ξεριζωμό το 1923 με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και την συνακόλουθη αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών.

Στη συναυλία συμμετέχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι των δύο αυτών μουσικών παραδόσεων τους ελληνισμού, και ίσως, οι πιο γνήσιοι εκφραστές της. Πρόσφυγες δεύτερης γενιάς, μεγαλωμένοι με τα ακούσματα της πατρώας μουσικής και καλλιτεχνική δραστηριότητα που εκτείνεται όπου γης ζουν Πόντιοι και Καππαδόκες. Μια βραδιά πλημμυρισμένη από ήχους και μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων της αγαπημένης Ανατολής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.