Στην Κομοτηνη η Λενα Μαντα με την «Σφραγιδα»

Οι Κομοτηναίοι αγκάλιασαν και το νέο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέα

Στο Αναμορφωτήριο Θηλέων της δεκαετίας του 1950 και ’60 ταξίδεψε τους φίλους της η συγγραφέας Λένα Μαντά το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στην παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου «Η Σφραγίδα».

Η παρουσίαση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ψυχογιός και τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης, ήταν η πρώτη φορά που η κ. Μαντά επέστρεψε στην Κομοτηνή μετά τον υποχρεωτικό περιορισμό της καραντίνας, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου της βιβλίου.

Έτσι μετά από τις παρουσιάσεις στην Κρήτη τις προηγούμενες μέρες, ήρθε στην Κομοτηνή. «Με πολύ χαρά μετά από τρία χρόνια ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις, θα ξαναδούμε τον κόσμο μας, θα επικοινωνήσουμε» ανέφερε η ίδια, εκμυστηρευόμενη πως πρόκειται μια πολύ όμορφη εμπειρία που πιστεύει πως έλειψε σε όλους.

Η παρουσία του κόσμου άλλωστε στην παρουσίαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έδειξε πως το βιβλίο αγαπήθηκε ήδη.

Το διαχρονικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών

Το βιβλίο αποτελεί το ένα από τα δύο βιβλία «καραντίνας» που συνέγραψε, ένα μυθιστόρημα που λαμβάνει χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τις αρχές του ’60, με τον αναγνώστη να βρίσκει πληροφορίες για μια Ελλάδα που αλλάζει, μετά από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, με έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές πριν την έλευση της δικτατορίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η ιστορία διαδραματίζεται κυρίως στο Αναμορφωτήριο Θηλέων, που λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’50 και συνέχισε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ένα «ευαγές» ίδρυμα, στο οποίο έμπαιναν κορίτσια, που ζούσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, γιατί είχαν πέσει σε διάφορα παραπτώματα, κάποια από αυτά σοβαρά, κάποια όχι.

«Αυτό που θέλω είναι ο αναγνώστης μου να ταξιδέψει σε άλλες εποχές, και να δει ότι κάποια πράγματα έμειναν ίδια, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των γυναικών, που έμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα των ετών, και μόλις πρόσφατα μπόρεσαν λίγο να ανοίξουν τα στόματα, και να μπορέσουν να βοηθήσουν τις γυναίκες» σημείωσε η κ. Μαντά, αναφέροντας πως ο αρχικός σκοπός του βιβλίου δεν ήταν αυτός, αλλά αναδείχθηκε και αυτό το πρόβλημα της κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.