Στην Κομοτηνη η 3η Πανελληνια Διαλεσχικη Συναντηση

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής θα είναι η «οικοδέσποινα» για την διοργάνωση του 2024

Η Κομοτηνή αναμένεται να είναι η «οικοδέσποινα» της 3ης  Πανελλήνιας Διαλεσχικής Συνάντησης η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του 2024, όπως έκανε γνωστό η υπεύθυνη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής Ρένα Σαμαρά Μάϊνα.

Η λέσχη της Κομοτηνή βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε λέσχες ανάγνωσης που ξεκίνησαν την ιδέα των Διαλεσχικών Συναντήσεων, ως άλλη ετήσια γιορτή του βιβλίου για τους αναγνώστες που άλλωστε συντηρούν, και οικονομικά, τους εκδότες αλλά κυρίως δίνουν στους συγγραφείς τον λόγο να συνεχίζουν το έργο τους. Η αρχή έγινε πέρυσι από την Θεσσαλονίκη, ενώ τον φετινό Δεκέμβρη έλαβε χώρα η 2η Πανελλήνια Διαλεσχική Συνάντηση  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» με θέμα «Ρεαλισμός και Μαγικός Ρεαλισμός».

Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερες από 30 λέσχες ανάγνωσης, ενώ τιμώμενες ήταν δύο από τις πλέον εμβληματικές συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, η Ιωάννα Καρυστιάνη και η Ζυράννα Ζατέλη. Αμφότερες όπως τόνισε η κ.Σαμαρά εξαιρετικές και χειμαρρώδεις, όπως και το σύνολο της διοργάνωσης που «γέμισε» με κουβέντες γύρω από την φετινή θεματική.

Η ίδια ανακοίνωσε πως η Κομοτηνή θα αποτελέσει την οικοδέσποινα της επόμενης διοργάνωσης, γεγονός για το οποίο δήλωσε ενθουσιασμένη, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να γίνουν αποδέκτες της γνωστής Θρακιώτικης φιλοξενίας.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το να έρθουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Κομοτηνή, στη Θράκη μας και κρίνω πως με έναν τρόπο αποτελεί μία δυνατότητα να βγάλουμε προς  τα έξω και τον τόπο μας» ανέφερε, εξηγώντας πως η «γιορτή» αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία και για την πόλη δεδομένου ότι στο πλαίσιο αυτής εκατοντάδες άνθρωποι, μέλη των λεσχών ανάγνωσης απ’ όλη την Ελλάδα που θα συμμετάσχουν, θα περάσουν τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή.

«Θα το τρέξουμε με όρεξη και πολύ μεράκι» συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας πως θα ζητήσει και την συνδρομή των τοπικών αρχών.

Με ένα βιβλίο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Η κ.Σαμαρά μίλησε και για τη δράση που αφορά στην ανταλλαγή βιβλίων ενόψει και των εορταστικών ημερών, που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Πέμπτης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Μία δράση που υλοποιεί η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, η οποία βέβαια ξεκίνησε από το ηλεκτρονικό περιοδικό Elniplex και την ομάδα βιβλιοπωλείων απ’ όλη την Ελλάδα, «Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου».

Όπως εξήγησε αυτοί το οραματίστηκαν και το έκαναν πράξη στα πρότυπα ενός σπουδαίου ισλανδικού εθίμου, που ονομάζεται «Χριστουγεννιάτικη Βιβλιοπλημμύρα», που μετρά περισσότερα των 80 ετών και εκεί τηρείται πιστά.

Πρόκειται για μία δράση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, αλλά και ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου και ελπίδα όλων είναι να καταστεί θεσμός.

«Το απόγευμα της Πέμπτης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, θα υποδεχτούμε όλους τους Κομοτηναίους που το επιθυμούν, με την προϋπόθεση να έχουν μαζί τους ένα βιβλίο το οποίο θα το αφήσουν και φεύγοντας  θα φύγουν με ένα άλλο βιβλίο» ανέφερε τονίζοντας πως θα είναι παρόντες και συγγραφείς της πόλης μας, οι οποίοι θα κάνουν τόσο τις δικές τους προτάσεις για Χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα, αλλά θα μοιράσουν και δικά τους βιβλία. Διευκρινιστικά η ίδια ανέφερε πως ο κάθε συμμετέχοντας ή η κάθε συμμετέχουσα μπορεί να φέρει ένα βιβλίο της επιλογής του, όχι απαραιτήτως καινούργιο αλλά και χρησιμοποιημένα, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να γράψουν και μια αφιέρωση ώστε να λειτουργεί ως υπενθύμιση σε όποιον το παραλάβει. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.