Στην Κομοτηνη εκανε πανελλαδικη πρεμιερα η μουσικη παρασταση «Ροζα, Στελλα και Μαρικα: οι δικες μας ξενες»

Το γεμάτο Μέγαρο Μουσικής καταχειροκρότησε τους Σοφία Παπάζογλου, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Ανατολή Μαργιόλα και Γρηγόρη Βαλτινό

Το καλοκαίρι του 2022, η Σοφία Παπάζογλου παρουσίασε διαδικτυακά ερμηνείες τραγουδιών που έκαναν οι «Δικές μας ξένες: Ρόζα, Στέλλα και Μαρίκα», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από το 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το αφιέρωμα αφορούσε τις τρεις εμβληματικές τραγουδίστριες Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Μαρίκα Νίνου, οι δύο πρώτες εβραϊκής καταγωγής και αρμένικης η τελευταία, που κουβαλούσαν στη φωνή τους το βίωμα και τον πόνο της προσφυγιάς.

Αγαπήθηκαν πολύ στην εποχή τους και επηρέασαν γενιές τραγουδιστών, συνθετών και ακροατών μέχρι σήμερα, η  Ρόζα Εσκενάζυ στα Σμυρναίικα-ρεμπέτικα και η Στέλλα Χασκίλ  και η Μαρίκα Νίνου τα ρεμπέτικα-λαϊκά σε μια περίοδο που εκτείνεται από το 1932 ως το 1957. Μάλιστα σε εκείνο το αφιέρωμα στην περίφημη «Βαλεντίνα» του Γιώργου Μητσάκη, μαζί με τη Σοφία Παπάζογλου τραγούδησαν η Σεμέλη Παπαβασιλείου και η Ανατολή Μαργιόλα.

Αυτή η ιδέα, και η συνεργασία, επεκτάθηκε, και έγινε μια εξαιρετική μουσική παράσταση με τίτλο «Ρόζα, Στέλλα και Μαρίκα: οι δικές μας ξένες», με το Γρηγόρη Βαλτινό στην αφήγηση, τη Σοφία Παπάζογλου, την Ανατολή Μαργιόλα και τη Σεμέλη Παπαβασιλείου στο τραγούδι και με συνοδεία έξι κορυφαίων μουσικών, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου.

Ο σπουδαίος Γρηγόρης Βαλτινός με τις αφηγήσεις του και με τη σκηνοθετική του ματιά ζωντάνεψε εκείνη την εποχή στα μάτια των θεατών, ενώ οι τρεις τραγουδίστριες ζωντάνεψαν στη σκηνή τις τρεις θρυλικές τραγουδιστικές περσόνες που στην κυριολεξία «κελάηδησαν» τα τραγούδια των σπουδαιότερων λαϊκών δημιουργών της εποχής τους, και συνεχίζουν να επίκαιρες, αφού κουβαλούν στη φωνή τους το βίωμα και τον πόνο της προσφυγιάς.

Η Σοφία Παπάζογλου έχοντας μελετήσει σε βάθος αυτές τις φωνές και έχοντας «προίκα» της το λαϊκό αίσθημα και την ερμηνευτική δεινότητα σε συνδυασμό με την προσφυγική της καταγωγή μαζί με τις εξαιρετικές τραγουδίστριες της νέας γενιάς την Ανατολή Μαργιόλα και τη Σεμέλη Παπαβασιλείου τις φέρνουν στη σημερινή εποχή.

Στο τραγούδι τις συνόδευε ορχήστρα από κορυφαίους μουσικούς:

Σπύρος Πατράς: Μπουζούκι – Φωνή

Βασίλης Κετεντζόγλου: Κιθάρα – φωνή

Ντάσο Κούρτι: Ακορντεόν

Νίκος Γύρας: Κόντρα μπάσο – φωνή

Μανώλης Κόττορος- στο βιολί

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.