Στην Κομοτηνη δινουν ραντεβου οι απανταχου Ανατολικορωμυλιωτες – Βορειοθρακιωτες

Το προσεχές τριήμερο 7 ως 9 Ιουλίου για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών Βορειοθρακιωτών - Ευδοκία Παπαχρηστούδη, πρόεδρος Π.Ο.Σ.Α.Ρ. «Αν δεν επιστρέφουμε στις ρίζες, χάνουμε τις αξίες των προγόνων μας, και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε»

Πρόσκληση προς το σύνολο των Θρακιωτών, των καταγόμενων από την Ανατολική Ρωμυλία και την Βόρεια Θράκη, αλλά και γενικότερα τους απανταχού Θρακιώτες, που  εργάζονται, δεν ξεχνούν και τιμούν την ιστορία και τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων, να δώσουν το «παρών» στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών Βορειοθρακιωτών, απηύθυνε μέσα από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη.
 
Το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών Βορειοθρακιωτών θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, το προσεχές τριήμερο 7 έως και 9 Ιουλίου, σε συνδιοργάνωση της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. της αντιπεριφέρειας Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) καθώς και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, εκκλησιαστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, από τις οποίες «ξεχωρίζουν» η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας Αγίας Τριάδας και η λιτανευτική πομπή της προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που θα «ανοίξουν» στην ουσία τις εκδηλώσεις του ανταμώματος αλλά και οι χοροί της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης με την συμμετοχή χορευτικών τμημάτων των απανταχού συλλόγων, μελών και φίλων της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. που θα συμμετέχουν το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής.  

Ευδοκία Παπαχρηστούδη «Η Κομοτηνή σηκώνει το βάρος του φετινού 7ου Ανταμώματος» 

Η κ. Παπαχρηστούδη μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94» δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που το φετινό αντάμωμα πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, η οποία όπως τόνισε «θα σηκώσει το βάρος του φετινού ανταμώματος, μαζί με όλη την Θράκη». Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης επισημαίνοντας πως όλα είναι έτοιμα για τη φετινή διοργάνωση για να τονίσει πως «μπροστάρηδες σε αυτό το αντάμωμά είναι όλοι οι σύλλογοι μέλη της ομοσπονδίας μας στο Ν. Ροδόπης και συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρωβύλης, ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης, ο Σύλλογος Γυναικών Στρύμης, με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνει ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής».
 
Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα και τους εθελοντές της διοργάνωσης, που προέρχονται από συλλόγους της Κομοτηνής επισημαίνοντας πως «το  αποτέλεσμα θα είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς» για να υπογραμμίσει επίσης πως «η αγκαλιά των αδερφών Θρακών πραγματικά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας».  

«Χωρίς παρελθόν δεν μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον» 

«Το αντάμωμα για μας είναι μεγάλη υπόθεση, όπως και για όλους, δεν είναι μόνο ένας χορός κι ένα τραγούδι» συνέχισε η ίδια «μέσα από αυτό συναντιόμαστε, αποκτούμε τη χαμένη αυτοπεποίθησή μας, προβληματιζόμαστε και βάζουμε βάσεις για νέες δράσεις από κοινού, ώστε να δείξουμε και να διασώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.  Ιδιαίτερα εμείς οι μεγαλύτεροι, ως θεματοφύλακες έχουμε τη μεγαλύτερη υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσουμε όλη αυτή τη γνώση και την αγάπη και το μεράκι για την παράδοσή μας, στις νέες γενιές, στις απερχόμενες γενιές, γιατί αυτοί είναι και το μέλλον».
 

Η κ. Παπαχρηστούδη μάλιστα έκανε γνωστό πως από την προσωπική της επαφή με τους συλλόγους ανά την Ελλάδα, έχει διαπιστώσει πως πλέον «όλοι οι σύλλογοι, τα πρωτοβάθμια όργανα, πλαισιώνομαι από νεολαία». Αυτές είναι «εικόνες ελπιδοφόρες» για το μέλλον της παράδοσης, όπως εξήγησε «γιατί αν δεν επιστρέφουμε στις ρίζες, χάνουμε τις αξίες των προγόνων μας, και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Χωρίς παρελθόν δεν μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των 3ημερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
19.00 Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας Αγίας Τριάδος (Πλατεία Ειρήνης στο βάθρο του τροχονόμου)
Λιτανευτική πομπή της Ιεράς Εικόνας προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
19.30 Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός
 
Σάββατο 8 Ιουλίου 2017
7.30-10.00 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
19.15-20.15 Μέγας Εσπερινός και Επιμνημόσυνη Δέηση, για τους θανόντες Ανατολικορωμυλιώτες-Βορειοθρακιώτες
 
Κυριακή 9 Ιουλίου 2017
7.30-10.30 Όρθρος-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
11.00 Αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας προς το ομώνυμο Ιερό Ίδρυμα στη Λιβαδίτσα Πέλλας
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
 
Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
21.00 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Αιγείρου
– Παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από συλλόγους
– Παραδοσιακό Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιώτικο γλέντι
 
Σάββατο 8 Ιουλίου 2017
19.30 Προσέλευση Λαβάρων των Συλλόγων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
20.15 Xορευτική παρέλαση
21.00 Έναρξη εκδήλωσης* – Είσοδος των Συλλόγων με Λάβαρα στο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής-Δρώμενο Γάμου
21.10 Xαιρετισμοί επισήμων
21.20 Τιμητικές διακρίσεις
21.30 – 22.30 Xοροί Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων των απανταχού συλλόγων, μελών και φίλων της Ομοσπονδίας
22.30 Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιώτικο γλέντι
 
Κυριακή 9 Ιουλίου 2017
12.00 Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής
13.00 Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιώτικο γλέντι στην πλατεία της Ξυλαγανής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.