Στην Καβαλα για μια μοναδικη συναυλια ο Ψαραντωνης

Η εμφάνιση του ζωντανού θρύλου της κρητικής μουσικής συμπίπτει με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Μιχάλη Πρεπόνη

Μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στην περιοχή θα πραγματοποιήσει ο Ψαραντώνης. Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της κρητικής μουσικής παράδοσης, που συνήθως παίζει είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη είτε σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης, έρχεται στην Καβάλα για μια μοναδική συναυλία.

Έτσι, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, οι Καβαλιώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να δούνε και να ακούσουν από κοντά τον «γιο του Δία», σε μία συναυλία που θα λάβει χώρα στην Αστική Φάρμα του Τσαλαπετεινού, στην πλατεία Καραολή.

Μαζί με τον Ψαραντώνη θα είναι σχεδόν όλο το «ξυλουρέικο», δηλαδή τα παιδιά του Λάμπης (ούτι), Γιώργης (λαούτο) και Νίκη (κρουστά), ενώ ο ίδιος ο Αντώνης Ξυλούρης θα «οδηγεί» με τη λύρα και τη μοναδική φωνή του που «αντηχεί» τις πλαγιές και τις κορυφές του Ψηλορείτη.

Η συναυλία του Ψαραντώνη στην Καβάλα συμπίπτει και με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Καβαλιώτη γιατρού και μουσικού Μιχάλη Πρεπόνη με τίτλο «Χρέος». Σε αυτόν, ο μεγάλος Κρητικός ερμηνεύει τραγούδια του Πρεπόνη που βασίζονται στην «ακριβή» ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Κ.Π. Καβάφη και σε μελοποιημένα εδάφια από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη.

Το «Χρέος» του Μιχάλη Πρεπόνη θα διατίθεται για πρώτη φορά σε CD την ερχόμενη Πέμπτη στον Τσαλαπετεινό.

Οι ερμηνείες του Ψαραντώνη για το «Χρέος» ηχογραφήθηκαν πριν από έναν χρόνο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ συμπληρωματικές ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Εκτός από τα μελοποιημένα τραγούδια, υπάρχουν και δύο σε στίχους του συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη, αλλά και ένα σε στίχους του επίσης Καβαλιώτη Βασίλη Ευφροσυνίδη (Βαρέα και Ανθυγιεινά) με τίτλο «Χίλιοι δρόμοι», ένα τραγούδι στο οποίο συμπράττουν για πρώτη φορά οι «δύο κορφές, της Πίνδου και του Ψηλορείτη», δηλαδή ο Ψαραντώνης και ο κορυφαίος σολίστας του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς.

Πηγή: kavalapost.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.