Στην Χρυσουπολη Καβαλας οι Μωμογεροι του Θρυλοριου

Συναντήθηκαν με τους Μωμόγερους της Χρυσούπολης

Αγκάλιασε τους Μωμόγερους του Θρυλορίου η Χρυσούπολη, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, με τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Τραπεζούντα και το Γαρς» να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις με το Ποντιακό έθιμο που έφεραν από την πατρίδα, καλεσμένοι του Συλλόγου Ποντίων Νέστου.

Μάλιστα ο Τοπικός Σύλλογος αναβιώνει την δική του εκδοχή των Μωμόγερων, και έτσι οι δύο διαφορετικές παραδώσεις συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Χρυσούπολης, και στη συνέχεια στους δρόμους του οικισμού, με τους Μωμόγερους να ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για ένα θεατρικό δρώμενο που έχει τις ρίζες του στο αρχαίο θέατρο του δρόμου στην Ελλάδα, που διατηρήθηκε καθώς οι Πόντιοι ήθελαν να κρατήσουν ζωντανά τα στοιχεία που τους συνέδεαν με την πατρίδα τους.

Στο πέρασμα των ετών ο σκοπός άλλαξε και παρέμεινε περισσότερο ψυχαγωγικός, αν και σύμφωνα με καταγραφές παλαιότερων αλλά και μαρτυρίες οι Μωμόγεροι έφεραν καλοτυχία.

Επομένως έως και σήμερα η παρουσία τους συνδέεται με το διώξιμο των κακών πνευμάτων και την υποδοχή της νέας χρονιάς με ευχές για ό,τι καλύτερο με τις ευλογίες των μωμόγερων.

Επόμενος σταθμός των Μωμογέρων του Θρυλορίου αναμένεται να είναι η Δράμα, όπου επίσης θα παρουσιαστεί το δρώμενο, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην ποντιακή παράδοση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.