Στην Αθηνα παρουσιαζεται ο τομος «Ανθρωποι, Φυλα, Ταυτοτητες, Πολιτισμοι: Λαογραφικες και εμφυλες προσεγγισεις»

Προς τιμήν της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Μαρίας Γκασούκα που εξέδωσε μεταξύ άλλων το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ του ΔΠΘ

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σεράφειο Συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων θα γίνει η παρουσίαση του Τιμητικού Τόμου για την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγίου Μαρία Γκασούκα, με τίτλο «Άνθρωποι, Φύλα, Ταυτότητες, Πολιτισμοί: Λαογραφικές και έμφυλες προσεγγίσεις» με εκδότη, μεταξύ άλλων, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι επιμελητές της έκδοσης, κ.Μανόλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λοαγραφίας του ΤΙΕ του ΔΠΘ και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, ο κ.Γεώργιος Κατσαδώρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο κ.Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Δρ. Ψηφιακής Λαογραφίας Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Θα χαιρετήσει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ) και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Μαρία Στρατηγάκη.

Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη.

Από τον πρόλογο της έκδοσης

Αποτελεί παλαιά και ενεργή ακαδημαϊκή παράδοση η συγκρότηση και έκδοση τιμητικών επιστημονικών τόμων προς τιμήν επιφανών συναδέλφων, ιδίως όταν αυτοί ή αυτές αφυπηρετούν, έστω τυπικά, από την ενεργό πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, επιπλέον όταν με το έργο τους έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους, είτε στον επιστημονικό χώρο τους και στο αντικείμενό τους είτε και στους μαθητές και τις μαθήτριές τους, που καταρτίστηκαν κοντά τους και μαθήτευσαν «παρά τους πόδας» τους.

Με βάση αυτή την αρχή μπορούμε εξαρχής να σημειώσουμε ότι ισχυρό είναι το αποτύπωμα που αφήνει η Καθηγήτρια Μαρία Γκασούκα, μετά την αφυπηρέτησή της από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στις 31 Αυγούστου 2019, τόσο στις Σύγχρονες Λαογραφικές Σπουδές όσο και στις Σπουδές Φύλου στη χώρα μας. Φυσικά, η Μαρία Γκασούκα παραμένει στις επάλξεις των ακαδημαϊκών καθηκόντων ερευνώντας, γράφοντας, δημοσιεύοντας και διδάσκοντας, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δράσεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και η διαρκής συμμετοχή της σε ποικίλες επιστημονικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται το βιβλίο της, σε συνεργασία με την Μαρία Κουρουτσίδου, Όψεις Φύλου και Διακρίσεων (2021), η έρευνα που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος (σε συνεργασία με τον εκ των επιμελητών του παρόντος τόμου Αλέξανδρο Καπανιάρη) στη Μαγνησία Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό; έχει ήδη εισαχθεί στην εκπαίδευση με έγκριση του Ι.Ε.Π., καθώς και ως προαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό στο νέο γνωστικό αντικείμενο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», αλλά και η εισήγησή της στο πρόσφατο συνέδριο για την Ψηφιακή Λαογραφία, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων επιστημονικών φορέων με τίτλο «Αποτελεί το διαδίκτυο μονόδρομο για τις Σύγχρονες Λαογραφικές Σπουδές»; Αναμένεται ακόμα, εντός του Μαρτίου, η έκδοση του βιβλίου Πράσινοι/ες Άνθρωποι και Θεοί/ες, Πράσινες Γιορτές, Έθιμα και Τελετουργίες. Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση. […]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.