Στιγμες συγκινησης για τους απογονους των Γιουβαλιωτων

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίγειρο - Με ένα τραγούδι από το Γιουβαλί καλωσόρισε τους «φιλοξενούμενους» ο Γιώργος Γκαϊτατζόπουλος

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στη συνάντηση των Γιουβαλιωτών, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγειρο την Παρασκευή 7 Ιουλίου. 

Σαράντα απόγονοι Γιουβαλιτών από το Καλοχώρι, μέλη του συλλόγου «Κασκάρκα», συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια στην Αίγειρο με απογόνους Γιουβαλιωτών που εγκαταστάθηκαν στην Αίγειρο.
 
Τους επισκέπτες καλωσόρισαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου και του Συλλόγου Γυναικών Αιγείρου, και την προσοχή των περισσότερων τράβηξαν τα στοιχεία που αφορούσαν τις οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην Αίγειρο και τα οποία στηρίζονταν στα δημοτολόγια του 1927 και του 1935.
 

Τους φιλοξενούμενους καλωσόρισε με το τραγούδι του ο Γιώργος Γκαϊτατζόπουλος με ένα τραγούδι που έλεγε η μητέρα του  που αφορά στον ξεριζωμό των ανθρώπων από την πατρίδα.
 
Ακολούθησε προβολή βίντεο με εικόνες από το Γιουβαλί που τράβηξε ο πρόεδρος του συλλόγου Θοδωρής Ντελίσκος κατά την πρόσφατη  επίσκεψή του στον οικισμό της Ανατολικής Θράκης.
 
Ο κ. Ντελίσκος κάλεσε τους Γιουβαλιώτες να επισκεφθούν το Καλοχώρι κατά την γιορτή του Αγίου Μοδέστου, στις 18 Δεκεμβρίου. Ο συγκεκριμένος άγιος τιμάται από τους Γιουβαλιώτες γιατί είναι ο προστάτης των ζώων. Οι Γιουβαλιώτες μάλιστα είχαν ιδιαίτερη αγάπη στα βουβάλια και είναι χαρακτηριστικό στις παλιές φωτογραφίες που τραβούσαν στο βάθος να εικονίζονται βουβάλια.
 

Αποφασίσθηκε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει τον προπομπό για την πρώτη συνάντηση Γιουβαλιωτων που θα γίνει του χρόνου το καλοκαίρι στο Καλοχώρι.
 
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων αλλά και χορό με παραδοσιακά τραγούδια που απέδωσε χωρίς συνοδεία οργάνου ο κ. Γκαϊτατζόπουλος.
 
Κατόπιν τα μέλη του Συλλόγου «Κασκάρκα» επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Αιγείρου όπου και προσκύνησαν τα ιερά κειμήλια που έφεραν από τις πατρίδες τους Ανατολικοθρακιώτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.