Στη μουσικη σκηνη της Πολιτιστικης Κινησης σημερα οι Mode Plagal

Θοδωρής Ρέλλος, σαξοφωνίστας «Σε κάθε live δημιουργείται ένα καινούργιο σενάριο σύγχρονης έκφρασης» - «Τίποτα σε ό,τι αφορά τους Mode Plagal δεν είναι μηχανιστικό όλα γίνονται με κόπο και μεγάλη ψυχική συμμετοχή»

Οι Mode Plagal, ένα ελληνικό συγκρότημα το οποίο με βάση την τεχνοτροπία της Jazz κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα που αποτελείται από ελληνική παραδοσιακή μουσική, σε συνδυασμό με αφρικανικούς, βαλκανικούς, βυζαντινούς, rock, funky, groovy ακόμα και blues ρυθμούς, μετρώντας ήδη περισσότερα από 25 χρόνια πορείας στα εγχώρια και μη μουσικά δρώμενα, ανεβαίνουν σήμερα στην σκηνή της Πολιτιστικής Κίνησης για μία μοναδική συναυλία.
 
Έχοντας στις αποσκευές τους ήχους και τα τραγούδια από τις τέσσερις δισκογραφικές τους δουλειές, το τελευταίο τους cd με τίτλο «Στην κοιλιά του κήτους», το αποτέλεσμα των πάμπολλων συνεργασιών τους με καλλιτέχνες της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού, και φυσικά με καινούργιο υλικό, οι Mode Plagal, ήτοι οι Θοδωρής Ρέλλος, Κλέων Αντωνίου, Αντώνης Μαράτος, Τάκης Κανέλλος και Florian Mikuta, υπόσχονται μια βραδιά μουσικού αυθορμητισμού και μαεστρίας, βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους, με τον πλέον αναγνωρίσιμο ήχο τους που θα μπορούσε να λάβει τον χαρακτηρισμό της world fusion Jazz.
 
Στις συναυλίες των Mode Plagal η παράδοση συναντά τη jazz, ο αυτοσχεδιασμός φλερτάρει ελεύθερα με ήχους που όλοι κουβαλάμε στο μουσικό μας DNA και η Μεσόγειος κλείνει το μάτι στα blues και το Afrobeat, σε ένα πρωτότυπο και πετυχημένο «πείραμα», αν κρίνει κανείς από τη διάρκεια τους στον χρόνο αλλά και την σταθερά ανοδική τους πορεία.
 
Καθ’ οδόν για την Κομοτηνή, ο σαξοφωνίστας του συγκροτήματος κ. Θοδωρής Ρέλλος μίλησε με αφορμή της εμφάνισή τους αυτή, στο «Ράδιο Παρατηρητής94fm» και στους Νατάσσα Βαφειάδου και Χρήστο Λαγαρία, για την έως τώρα πορεία του συγκροτήματος, τον μοναδικό χαρακτηριστικό τους ήχο και φυσικά τα επόμενα βήματά τους.
 
Θοδωρής Ρέλλος λοιπόν… 

«Κύριο στοιχείο των άλμπουμ η μουσική μας, με επιρροές από τις μουσικές της Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου»

ΠτΘ: Σήμερα θα σας απολαύσουμε στη σκηνή της Πολιτιστικής. Τι να αναμένουμε από τους Mode Plagal, οι οποίοι μετρούν ήδη περισσότερα από 20 χρόνια ενεργής παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας και όχι μόνο;
Θ.Ρ.:
Το συγκρότημα ξεκίνησε με τον Τάκη Κανέλλο, τον Κλέωνα Αντωνίου και εμένα. Ξεκινήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με πολλές περιοδείες ανά την Ελλάδα, ενώ το 1995 κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο, που είχε ως τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Ακολούθησαν το δεύτερο και τρίτο άλμπουμ μας, το 1998 και 2001 αντίστοιχα, ενώ το 2003 σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα «Βόσπορος» της Τουρκίας κυκλοφορήσαμε το άλμπουμ «Του Βοσπόρου το Πέρα» με συνθέσεις και από τα δύο συγκροτήματα. Κύριο στοιχείο των άλμπουμ είναι ότι η μουσική μας, με επιρροές από τις μουσικές της Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, από ελληνικά τραγούδια δηλαδή, μέσα από τα οποία στο πέρασμα των χρόνων αναπτύχθηκε η δική μας «γλώσσα» που συνδυάστηκε με τις επιρροές της jazz, των blues και της αφροαμερικάνικης παράδοσης. Παράλληλα η ομάδα εμπλουτίστηκε με άλλους δύο μουσικούς, τον Αντώνη Μαράτο και τον Florian Mikuta και έτσι εδώ και είκοσι χρόνια είμαστε ένα πενταμελές συγκρότημα. Ως προς το σημερινό live θα παίξουμε κομμάτια από τους τέσσερις έως τώρα προσωπικούς μας δίσκους αλλά και τους υπόλοιπους δύο με συμμετοχές καθώς και καινούργια μουσική από τη δουλειά που ετοιμάζουμε τώρα. Το κάθε live είναι διαφορετικό από το άλλο, γιατί αλλάζει ο κόσμος. Πάντα υπάρχει λοιπόν αυτή η σχέση ανάμεσα σε εμάς και το κοινό η οποία είναι αμοιβαία και δημιουργείται ένα καινούργιο σενάριο μιας σύγχρονης έκφρασης. 

«Όσο προχωράμε προς τις ρίζες, βλέπουμε πολλά πράγματα που φαινομενικά είναι άσχετα μεταξύ τους στην μουσική διακλαδώνονται»


ΠτΘ: Πώς συνδυάζεται η ελληνική παραδοσιακή μουσική με τα μπλουζ, με τη τζαζ;
Θ.Ρ.:
Αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκίνησε από μια ανάγκη. Τη δεκαετία του ’90 ζούσαμε μ’ αυτό το πάθος και το κοινό και εμείς, ενός πράγματος καινούργιου, που είχε βέβαια ξαναγίνει στο παρελθόν, αλλά ήταν καινούργιο για τη συγκεκριμένη εποχή. Όσο προχωράμε προς τις ρίζες, βλέπουμε πολλά πράγματα που φαινομενικά είναι άσχετα μεταξύ τους, όπως τα blues, η παραδοσιακή μουσική και τα αφρικάνικα, αλλά υπογείως, όσο πάμε προς τις ρίζες, βλέπουμε ότι διακλαδώνονται. Αρχίζουν και έχουν σχέση. Αυτή η πορεία επιτρέπει όλα αυτά τα παντρέματα, τις αναφορές, τους συνδυασμούς. 

«Πρώτα απ’ όλα υπάρχει η μεταξύ μας σχέση, μέσα από την οποία προχωράμε»

ΠτΘ: Τα μέλη του συγκροτήματος τα γνωρίζουμε ξεχωριστά το καθένα από την προσωπική του πορεία. Πώς εσείς καταφέρνετε και βρίσκεστε σε ένα συγκρότημα, επικοινωνείτε και κάνετε κοινή μουσική; Είναι εύκολο;
Θ.Ρ.:
Γνωριζόμαστε από τη δεκαετία του ’80 και πρώτα απ’ όλα είμαστε φίλοι. Αυτό είναι και το μυστικό. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει η μεταξύ μας σχέση, μέσα από την οποία προχωράμε. Προσπαθούμε να μην αποκοβόμαστε από το περιβάλλον.
 
ΠτΘ: Ο ήχος του συγκροτήματος είναι ένας ήχος που ταιριάζει πάρα πολύ στην Βόρεια Ελλάδα, πολύ περισσότερο στη Θράκη, που διακατέχεται και από μια πολυπολυτισμικότητα. Μεταξύ των πάρα πολλών συνεργασιών σας αυτά τα χρόνια, έχετε συνεργαστεί και με συγκροτήματα από την Τουρκία, όπως το συγκρότημα «Βόσπορος», με το οποίο μάλιστα εκδώσατε και έναν δίσκο, βάση του οποίου αποτελεί η βυζαντινή μουσική…
Θ.Ρ.:
Οι συνεργασίας μας αυτές ξεκίνησαν επίσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αρχίσαμε να ταξιδεύουμε στην Κωνσταντινούπολη, γιατί μας ενδιέφερε αρχικά η μουσική τους και η κουλτούρα τους γύρω από τη μουσική. Κάναμε πρόβες, παίζαμε live, υπήρχε μια σχέση με τους μουσικούς αυτούς που στην αρχή ήταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί σε σχέση με εμάς. Αρχικά μας αντιμετώπιζαν με μία κάποια καχυποψία ως προς το ποιοι και τι είμαστε, τι κάνουμε, η οποία ωστόσο με τα χρόνια ξεπεράστηκε, γίναμε φίλοι, αναπτύξαμε σχέσεις και έξω από την μουσική, κάναμε συναυλίες από κοινού και στην Ελλάδα και επομένως το αποτέλεσμα της σχέσης αυτής ήταν η κυκλοφορία του εν λόγω δίσκου. Ξεκινήσαμε από την αρχή όντας αποφασισμένοι να ασχοληθούμε με τη βυζαντινή μουσική. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και για μας, η οποία μάλιστα μας προσέφερε και κομμάτια που δεν παίχτηκαν πολύ σε συναυλίες γιατί ήμασταν συνολικά 15 άτομα και άρα, όπως καταλαβαίνετε, ένα σχετικά δυσκίνητο σχήμα. 

«Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε υπάρχουμε και σαν παρέα αλλά και σαν μουσικοί»

ΠτΘ: Μας αποκαλύψατε προηγουμένως πως ο επόμενος δίσκος σας βρίσκετε στα σκαριά. Πέραν αυτού τι άλλο περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά σας;
Θ.Ρ.:
Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε υπάρχουμε και σαν παρέα αλλά και σαν μουσικοί. Αισθανόμαστε σαν να έχουμε σηκώσει το ένα πόδι για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Πάντα ψάχνουμε το καινούργιο. Τίποτα σε ό,τι αφορά τους Mode Plagal δεν είναι μηχανιστικό, δεν λειτουργεί μόνο του. Όλα γίνονται με κόπο και μεγάλη ψυχική συμμετοχή η οποία τείνει καμιά φορά να είναι και λίγο κουραστική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.