Στελιος Ματακακης: Στην Πορτογαλια με μια τσαμπουνα στις αποσκευες του

Ο Κομοτηναίος μουσικός και μέλος των «Θρακόμελο» εκπροσώπησε την περιοχή μας στην 1η Διεθνή Συνάντηση Γκάιντας στην Πορτογαλία

Στην 1η Διεθνή Συνάντηση Γκάιντας που διεξήχθη στην πόλη Pinhal Novo, της Πορτογαλίας, βρέθηκε το διάστημα 7 με 9 Ιουλίου ο Κομοτηναίος μουσικός και μέλος του μουσικού σχήματος «Θρακόμελο» Στέλιος Ματακάκης, εκπροσωπώντας την θρακική μουσική παράδοση.

Η συνάντηση αυτή όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου φεστιβάλ που διοργανώνεται στην εν λόγω περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην Λισαβόνα και αποτέλεσε σημείο συνάντησης μουσικών από όλη την Ευρώπη.

Ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόσκληση των διοργανωτών να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικούς μουσικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης και να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις, μουσικές, τεχνοτροπίες αλλά και εμπειρίες, για την κοινή τους αγάπη που δεν είναι άλλη από την γκάιντα και την παραδοσιακή μουσική.

Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος από την διοργάνωση εξηγώντας πως πρόκειται για τρία χρόνια οργανωτικής προσπάθειας που ευοδώθηκαν, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, εξήγησε πως ο κάθε μουσικός ή γκρουπ είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει τον τύπο γκάιντας της χώρας του αλλά και την μουσική της χώρας του, για να ακολουθήσει στο ψυχαγωγικό σκέλος της διοργάνωσης το κομμάτι των συναυλιών όπου είχαν την ευκαιρία να λάβουν ακούσματα διαφορετικά και ιδιαίτερα με επίκεντρο την γκάιντα αλλά σε συνδυασμό με μια σειρά λοιπών μουσικών οργάνων.

«Μπροστά» η Ελλάδα ως προς την γκάιντα

Ερωτηθείς ως προς το «αποτύπωμα» της εμπειρίας αυτής ο κ.Ματακάκης εξήγησε πως επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους ήχους της γκάιντας, την τεχνοτροπία και τους τρόπους παιξίματος, για να υπογραμμίσει πως συμπερασματικά και της συμβίωσής του με μουσικούς άλλων χωρών η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς δεξιοτέχνες μουσικούς στην γκάιντα, γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Ως προς τις διαφορετικές εκδοχές που «συνάντησε» ο ίδιος κατέθεσε πως σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άσκαυλων, εξηγώντας πως πρόκειται για το όργανο που έχει και τον ασκό και τον αυλό. Ο ίδιος μετέφερε στις «αποσκευές» του την τσαμπούνα, την οποία και αφορούσε η παρουσίαση που πραγματοποίησε και κατά την διάρκεια της οποίας μίλησε και για τα νησιά μας και τις διάφορες μουσικές επιρροές μας. Άλλωστε όπως τόνισε το βασικότερο γεγονός ήταν το ότι οι διοργανωτές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα δίκτυο ουσιαστικά από ολόκληρη την Ευρώπη, προσφέροντας την δυνατότητα σε όλους να έχουν μια καλύτερη εικόνα και για τα όργανα των δικών τους περιοχών, συγκριτικά με των άλλων.

Ως προς την αναγνώριση αλλά και την δημοφιλία του οργάνου ο ίδιος επέμεινε ότι στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με άλλες περιοχές τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης, γεγονός που εντυπωσίασε τους μουσικούς άλλων χωρών, βλέποντας φωτογραφίες από γλέντια και πανηγύρια όπου η γκάιντα πρωταγωνιστεί και ο κόσμος συμμετέχει.

Υπολειπόμαστε σε οργάνωση

Και αν η γκάιντα δεν είναι τόσο αναπτυγμένη σε άλλες χώρες όπως σημείωσε ο ίδιος σε άλλες χώρες υπάρχει καλύτερη οργάνωση σε ό,τι αφορά τους φορείς και τις συλλογικότητες που ασχολούνται με την προβολή και την διδασκαλία του οργάνου, το οποίο διδάσκεται και στα πανεπιστήμια. «Αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα θα έλεγα για τη δική μας περίπτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως «έρχονται νέα παιδιά που θέλουν να μάθουν και πραγματικά το όργανο όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι εμείς οι λίγο παλιότεροι, αλλά και οι ακόμα πιο παλιοί, πρέπει να  δημιουργήσουμε μια ασπίδα γύρω  από το όργανο και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το θεωρητικοποιήσουμε έτσι ώστε να μπορεί να διδαχτεί με σύγχρονους τρόπους και διαδικασίες, όπως διδάσκονται και τα υπόλοιπα λαϊκά και παραδοσιακά όργανα της περιοχής».

Ερωτηθείς αν η εμπειρία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια αντίστοιχη διοργάνωση στην περιοχή μας, που διαθέτει και την σχετική παράδοση, ο ίδιος γνωστοποίησε πως υπάρχει μια κάποια σχετική συζήτηση, στα «σπάργανα» ωστόσο ακόμα και υπογράμμισε πως θα απαιτούσε μια αρκετά ενισχυμένη χρηματοδότηση.

Κλείνοντας και αναφερόμενος στο μουσικό σχήμα «Θρακόμελο» ο ίδιος μίλησε για τις επικείμενες εμφανίσεις τους εντός και εκτός Ροδόπης, για να γνωστοποιήσει επίσης πως αυτήν την περίοδο το σχήμα εργάζεται πάνω στον δεύτερο δίσκο τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.